HTML

ZSkategória avagy akció minden mennyiségben

Ez egy emlékmű, egy panteon a Zs kategóriás akciófilmeknek, sorozatoknak és isteneknek.

Ez itt a reklám helye

ZSsztárok

Légy a ZS közösség része!

Friss topikok

  • Gerberus: Immár ő is eltávozott. (2024.02.05. 01:30) Carl Weathers
  • Gerberus: @Custertábornok: Richar Lynch-csel sem foglalkoztak, pedig ő már 2012-ben meghalt és az egyik legi... (2024.02.05. 01:27) RIP: elhunyt Rutger Hauer
  • Gerberus: Ha már Billy Dragoról és Rutger Hauerről megemlékeztél gondoltam szólok, hogy Lynch is meghalt már... (2022.04.05. 02:19) Richard Lynch
  • TH1: hehe, két évvel később rátaláltam, hogy öt év szünet után volt új poszt. :D (2021.05.12. 00:04) Zssablonkarakterek: a disztópikus jövő tini harcosa
  • Count di Luna: Mostanában a Yakuza 0 játék igen jól hozza a Zs hangulatot, a 80-as évek végi világot meg mindent,... (2021.03.12. 01:39) ZSsablon karakterek: A maffia

Ez is a reklám helye

HTML

Zshelyszínek: Az űrhajó

2009.09.29. 18:21 Winston007

Elég régen posztoltam egy másik sorozat kapcsán: ez a Zshelyszínek. Volt már poszt az amerikai kisvárosról, a lakatlan szigetről , a repülőgépről a barlangról és legutoljára 2008 októberében a kísértetházról. Hosszú idő után jöjjön a folytatás az űrhajóról!

Az űrhajó a legtöbb esetben bazi nagy monstrum és a kamera három percig pásztázza mire elér a végéig, az embereknek mindössze három hely van ahol egyenesen tudnak járni: konyha,orvosi, étkezde. Mintha a tervezők a több kis négykézlábas alagutat eleve kicsi emberevő aszteroidatetűknek tervezték, esetleg valamilyen perverz doggie style rajongó volt a mérnök. A filmek háronegyede arról szól, hogy az űrhajók vívják eposzi csatáikat mindeféle lézerekkel, de ha egy nyolclábú genyó jut az űrhajóra maximum a vajazó kés áll a rendelkezésükre. Amúgy is ha a kollégák azt mondják, hogy furcsa dobozokat szállítunk a világvége kvadránsba, akkor már csak két dolgot tehetsz: ácsolod a koporsód vagy hordod a party jégkockákat a dobozra, mert ha kiolvad a következő martinit már a szörny rendeli a kantinban. A legjobb esetben csak a szupergépek romlanak el és azok öldösik az embereket, persze hiába tárcsázod az űrközi assistance számot, a veszett android részlegen tuti nem veszik fel. És akkor még ott vannak a bolygón! Ha én teherfuvaros lennék szállna le a halál, közölném , hogy a leszállás gomb helyett a termonukleáris sorozatvető gombját nyomtam meg és bármi is volt ott annak egy kis sugárzással segítettük az evolucióját. Fedezze fel az a bolygót akinek hat anyja van. Persze én nem szoktam teherfuvaros lenni, ezért a bolygót felfedezik melynek részeként jön a vizsgáljuk meg rész. Hol? Hát az űrhajón! Mint a rosszgyerekek: minden szart hazacipelnek!

Innntől meg tudjuk már mi van: ha tojás kikel, ha pici és ari, akkor nagy lesz és hari, ha le van fagyasztva akkor felolvad. Szerencsére minden szörnynek van egy szervíztérképe az űrhajókról és rögtön tudja minden folyosó helyzetét, akik ott dolgoznak évek óta meg néznek maguk elé, hogy hol lehet. Ahelyett, hogy csoportban megkeresnék és eltaposnák a kis űrbogarat inkább egyenként kezdenek akcióban. Szerencsére az űrhajó tele van céltalan üres helységekkel, szerintem még felirat is van rajtuk: szörnyöltöző, szörnykeltető, szörny szabadidő helység. Ezek mind arra vártak, hogy szörny legyen az űrhajón. A legénység ekkor mint valami rossz szupercsapat , különféle házifegyvereket eszkabál vagy az egyetlen pisztoly köré áll mindenki. Ilyenkor a szörny golyóálló mondtam már? A végcél mindig ugyanaz: a szörny a Földre akar menni és ott boldogan szaporodni amíg az emberiség véget nem ér. Ezt egyetlen módon lehet megakadályozni: az önmegsemmisítés. Ez nem olyan egyszerű ám! Frankó Vágó István kvízen kell átesned, hogy felrobbanjon az a kurva űrhajó. Mindeféle kérdésekre kell felelned az idegesítő komputernek, aki mint valami stratégia játékban mindig szenvtelenül közli éppen ki halt meg. Az önmegsemmisítő sokszor nem működik mivel a szöny közben megtanult olvasni és első ódája irogatása közben pont a főzsinórt harapta el. Ekkor jön a hideg önmegsemmisítés: reset gomb az atomreaktoron vagy belecsapódni egy elhagyott bolygóba. Az űrhajó a végére mindig megsemmisül és ha mákod van lefagyasztva hazaérsz, ha nem akkor a szörnyeknek te leszel Iglo kapitány halrudacskája csak ők még ki se rántanak téged.

100 komment

Címkék: zshelyszinek urhajo

A bejegyzés trackback címe:

https://zskategoria.blog.hu/api/trackback/id/tr621416269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fat Abbot 2009.09.29. 19:06:59

"Szerencsére az űrhajó tele van céltalan üres helységekkel"
LOL tényleg a jövő járműveit a lehető leglogikátlanabbul szabad csak megtervezni, hogy minél nagyobb legyen! Kis űrhajó, nem űrhajó.
Minimum tizenöt-húsz elhagyott liftakna, 60-70 hálószoba dukál az amúgy 3 fős legénységnek. :D

(((amúgy helyiség :D)))

Lidérc · http://feldolgozasalatt.blog.hu/ 2009.09.29. 21:23:37

Tök jó poszt volt. :) Ne hanyagold ezt a rovatot se. Viszont ki lehetett volna térni a csillagromboló típusú űrhajókra. Minden van egy regiment katona, a halálfrézer szétkapja a napot is, de egy 3 fős kommandó simán beslisszol, bejut a gépházba, sehol sincs egy autorized personals only felirat, vagy egy belépőkártyával működő ajtó, vagy akármi a 26. század technikájából, (ha van az se gáz, mert a kommandó egyik tagja hacker) elhelyez egy plasztiktöltetet a hajó reaktormagján és kész a jajj.

- SunDisc - 2009.09.29. 21:26:02

Régóta a legjobb, legjobban leírt poszt :)

És a harmincikszedik században sosincs elég nagy fejlettség, hogy a biztonsági lámpák ne gyufaszál fényerősséggel és szikrázás nélkül működjenek, ha elhal a "főáramkör"...

gothmog 2009.09.29. 22:05:18

utolsó mondatok:
-Váljunk szét!
-Minden rendben!
-Nyugi, nem juthatnak át!
-Hé! Ki van ott?
-Még ne zárjátok be!
-Zárjátok be!
-Azt hiszem, elkaptam!

Csatlakozom SunDisc-hez, remek írás, bár a leírt szituációkról nem feltétlenül zs-filmek ugrottak be.

Varjú · http://www.varj.freeblog.hu 2009.09.29. 22:13:00

Jaja, segítsetek már ki címekkel, mert ebből a kategóriából csak az Űrkamionosokhoz volt szerencsém, meg persze az Alienhez (ami viszont nem zs).

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.09.29. 22:21:31

A startrekben az király amikor vészhelyzet van és a legénység egyes tagjai porszívókkal szaladgálnak mert mérnek valami sugárzást. Ilyenkor Kirk kapitány és Spock véletlenül pont összefutnak, mire megjelenik a doki, és együtt leereszkednek egy piros lámpákkal megvilágított végtelenített aknába, de csak 23 másodpercük van hogy megnyomjanak egy gombot és pont amikor a klingonok protontorpedója becsapódna az enterpriseba akkor megnyomják, és mindenki hanyattesik de már egy kvadránssal odébb vannak a klingonok meg acsarkodnak és büdöseket finganak

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.09.29. 22:23:24

A sorok olvasása közben többször is felrémlett az Űrgolyhók c. zseniális anyag. Nem véletlenül :)

mikmaq 2009.09.29. 22:24:19

Lehetne egy Zsfegyverek kategória is, de ide is tökéletesen illik: a lézerpisztoly/puska, aminek lehet LÁTNI, ahogy a sugarának egy 20 cm-es darabja repül FÉNYSEBESSÉGGEL a cél felé.
(GYK: a fénysebességgel mozgó akármi fizikailag láthatatlan, nemhogy még végig tudod nézni, ahogy elhagyja a puskát és beleérkezik az ellenségbe. A lézersugár még a Csillagok háborújában is látható, pedig az elvileg nem zskat.)

Czelder Orbán 2009.09.29. 22:29:09

Állat! :)

"...ha le van fagyasztva akkor felolvad"->és nyami!
A szöveget olvasva önkéntelenül is hozzáolvastam ezt.

Egyébként a leggyakoribb mondatok lemaradtak.
Pl. Ez mi a Zisten?!
Úristen! Segítség! ÁÁÁÁÁ!
Elkaptam! Elkaptam! ÁÁÁÁÁ!

Plusz, amiket gothmog fentebb írt.

ElPadre 2009.09.29. 22:31:24

szörnyöltöző, szörnykeltető, szörny szabadidős szoba... TE EGY ÁLLAT VAGY.

itt röhögök öt perce, majdnem kiköptem a piámat. :D

atvi.hu · http://www.atvi.hu 2009.09.29. 22:37:05

Gratulálok, ez nagyon jól sikerült! Korábban is olvastam már néhány bejegyzést de mostantól rendszeres olvasód leszek. :)

Dagenham · http://bluejaunte.wordpress.com 2009.09.29. 22:39:37

@mikmaq: OK, de milyen gagyi lenne a látványvilága egy olyan űroperának, ahol infravörös lézerekkel lövöldöznek? :)

Amúgy bővebben e témáról: www.intuitor.com/moviephysics/mpmain.html#lasers

Bandúr Kandi 2009.09.29. 22:40:26

Ez nagyon illúziórombolóra sikeredett :)

Dagenham · http://bluejaunte.wordpress.com 2009.09.29. 22:40:27

És persze a kihagyhatatlan klasszikus: Galaxy Quest (Galaktitkos Küldetés), leginkább brutális Star Trek paródia :).

Dave_hu (törölt) 2009.09.29. 22:42:08

Minden űrhajón van egy kibaszott nagy híd, korlát nélkül, ami alatt kb. 100 emelet mélység van, esetleg közvetlenül a világűrbe torkollik. Ez a híd teljesen értelmetlen kapcsolótoronyhoz vezet, amit valamiért oda terveztek.

Az űrhajón minden ajtó fotocellás szétnyílós, ami azonnal és gyorsan becsukódik, ha átmentél rajta.

Az űrhajón kizárólag videotelefonálással lehet az egyes részek között kommunikálni, ami nem videotelefon az a központi komputer hangosbemondó bejelentője.

Hiperhajtómű kötelező tartozék de mindig bedöglik.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2009.09.29. 22:45:16

Mi van, Winston, megnéztél egy ilyen filmet? :-)

Dave_hu (törölt) 2009.09.29. 22:46:51

Kapcsolódó zshelyszin az űrállomás. Ami mindig gonosz, és admirálisok náci ballonban adják ki rajta az utasításokat civilizációk elpusztítására.

lOc (a pasztafáriánus) 2009.09.29. 22:55:37

Király poszt!

Amúgy ami még szerintem kimaradt, hogy a sokX-edik században hiába minden számítógépvezérelt, mindig oda kell menni egy bizonyos helyre az űrhajón (10000 fokos reaktor mellé vagy ki az űrbe) és át kell kapcsolni egy kapcsolót valamiért.

Amúgy a jövőben minden űrhajó gőzzel fog működni, ahogy a filmekben is látjuk ha valahol belül megsérülnek kijön a sok gőz.

mikmaq 2009.09.29. 22:56:18

@Dagenham: inkább az a lényeg, hogy egy fénysebességgel száguldó valamit nem érzékel a szemünk, nem az, hogy a lézer önmagában láthatatlan. Mint ahogy egy puskagolyót sem látni a filmekben, ahogy repül. Itt, kb. 2'30-nál szépen "röpködnek" a lézernyalábok kb. 5-600 km/h sebességgel:
www.youtube.com/watch?v=Oma9uPz9YYk

Persze, itt az is lehet, hogy a zűrhajók is majdnem fénysebességgel röpülnek és hozzájuk képest ennyire gyors csak a fénysebesség..:)

will 2009.09.29. 23:12:16

remek poszt, bár még tízszer ilyen hosszú lehetne. A szörnyekkel teli zűrhajók mellett az űrhajók egy fontos alfajáról nem esett szó: ezek az önmaguk fenntartását és sérthetetlenségét elsődleges célnak tekintő aggyal ellátott űrhajók. Az agy mindig női, Diane, Simone, vagy Diane Simmons, a hangjuk olyan mint egy kibaszott banki call center. A női hang persze rohadt rendes, mindig különböző képernyőkönkijelzi, hogy mit gondol, és azt egy kamerával olvassa le saját maga számára, és úgy értelmezi. Ha betöröd a kijelzőket, nem fogja tudni, hogy mit gondoljon, és ettől megnyílnak az agyközpontjához vezető ajtók. Az agyközpont egy zselében pörgő Robik gömb, amit egy rézkilincs tart a magasban, két ördöglakattal lehet hatástalanítani. Vagy egy kólásüveget bebaszni a fogaskerek közé. Ez ronda láncreakciót indít be, Simone meghal, vinnyogva mint egy vakond, akin átment a kertikapa. De előtte a fél legénységet kiírtja, olyan módszerekkel, hogy mondjuk lehúzza a WC-t, mikor azok fürdenek, és olyankor leforrázzák magukat halálosan. Vagy farol egyet az űrben, és nekicsapódik mindenki a falnak. Vagy mondjuk a latex adidas mackókat túl melegre vasalja, és beleolvad az, aki felveszi, mikor mit sem sejtve kiveszi a gravitációs gárdróbból. Kegyetlen picsa.

Fontos mondatok:
"ő a mi fülünk és szemünk, 100%-ig megbízhatóan szolgálja a biztonságunkat"
"inkább mutogasd el, mert Simone mindent hall"
"most meghalsz gépribanc!"

will 2009.09.29. 23:15:04

javaslatom egy ZS karakterre: a keresztény vallási fanatikus. Tudjátok, amelyik mindig albínó, mégis kigyúrt és karatés, de csakis rettentő kényelmetlen krumpliszsákból szőtt fürdőköpenyben hajlandó surranni. Ugyanakkor kurva jó hacker is. Fontos mondata: "közeleg a végítélet!"

Yo! Maaan! 2009.09.29. 23:21:53

Ez kééééész... :DDD

Dr. No 2009.09.29. 23:22:23

Meg az Alienben a légkamrák egyáltalán nem zártak légmentesen

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2009.09.29. 23:32:37

@Dr. No: Az csak a szellőzőjárat volt, és elég, ha a huzatot megszüntetik a zárófalakkal. De mindegy, annyi a lényeg, hogy sötét legyen, szűk és piszkos. De annyit azért ismerjünk el, hogy bár az Alien is használta a megszokott horrorsablonokat, legalább jól csinálta azt. Például nem felejtette el azt a bizony nagyon fontos alapszabályt, hogy a lesből támadó ellenséget, főleg, ha az valami szörny, sose legyen időnk alaposan megszemlélni. A legszörnyűbb filmes ostobaságok közé tartozik, amikor a gumiruhában totyogó halálos rém ott botladozik a szoba közepén, elvárva, hogy most jól féljen tőle mindenki.

acid_jazz 2009.09.29. 23:51:02

Kimaradt utolsó mondat : Tarts ki, kihozlak(unk) onnan!

Valamit az ajtónyitás mindig úgy történik, hogy lecsavarozzuk a vezérlőpanelt, krokodil csipesszel rácsatlakozunk (piros, kék)majd megnyomunk egy zöld gombot a kezünkben tartott kis dobozkán.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2009.09.30. 00:13:02

@acid_jazz: Az ajtózárás pedig úgy, hogy a sugárpisztollyal egyet belelövünk a vezérlőpanelbe. Ezután az már nem nyitható többet, még krokodilcsipesszel sem, de persze a szellőzőjárat még mindig járható marad. :-)

Prophet 2009.09.30. 00:15:59

Nem csak gőz jön ki mindenhonnan, de az áram is fröcsög. Szikrázik, a kábelek tekergőznek. Aztán az átbukás is a paneleken, konzlokon. És a hadihajók hídja is persze óriási panoráma üvegekkel van szerelve, lehetőleg a hajó elején, vagy tetején. Taktikai megfontolásból? És az ufók angolul beszélnek. Mindig.

Pénteken Lángoló jég a film+ -on! Steven Segal!

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2009.09.30. 00:21:03

@dave: (Good evening, Dave. Everything's running smoothly.)

>Az űrhajón minden ajtó fotocellás szétnyílós, ami azonnal és gyorsan becsukódik, ha átmentél rajta.

És persze az ajtó mindig tudja, hogy egy, két vagy három ember akar rajta átmenni, mielőtt összecsapódik az utolsó mögött; vagy hogy a két emberből az egyik át akar menni, a másik csak mondott neki valamit az ajtó előtt; vagy hogy az ember, aki mostanáig az ajtó előtt állva beszélgetett a másikkal, most már ki akar menni az ajtón; ...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2009.09.30. 00:24:58

@Prophet: Ha pedig valami hülye beleborítja a kávéját a számítógép billentyűzetébe, akkor elkezd szikrázni az egész szentség, öt méterrel odébb is, a számítógépen pedig megjelenik a MALFUNCTION felirat.

(Hogy még mennyi marhaságot fel lehetne sorolni...)

europatriota 2009.09.30. 01:21:06

Hatalmas team vagytok igy egyutt!!!
Nem csak az inditoblog jo de a hozzaszolasok is kiralyak!
Reg rohogtem ennyit.
:o)

gitáros 2009.09.30. 02:06:34

Jó ez. :))

És ha azt a tizenvalahány vesszőt is kitetted volna, amelyek hiányzanak, még olvashatóbb lenne.

kpityu2 2009.09.30. 05:07:13

Minden leállt, csak a tehetetlenségi kiegyenlítő működik. Meg fogunk halni, ha elfogy a levegő :D

2009.09.30. 05:48:56

nekem ugy tunt a posztolo az alien filmeken kivul nem sok masik urhajos-szornyes filmet latott
azok pedig egyaltalan nem zs kategoriasak [meg az elso resz sem az, csak regi]

Szehit 2009.09.30. 07:09:25

Az meg nem tunt fel senkinek hogy 5000 gomb van a vezerloben de egy felirat se? Villodzik vagy 200 lampa mint a discoban, de hogy mi a fityfene, vagy mihez tartozik, az soha nincs ott!
Vagy ha ott van akkor egy idegen civillizacio krisz-kraksza, de azt mindenki siman elolvassa!

különvélemény 2009.09.30. 07:14:59

Az én kedvencem, hogy az űrhajó rendszerei feletti irányítást,gyakorlatilag minden egysejtűnél/egycsipesnél nagyobb létformának másodpercekbe tart átvenni.
Természetesen visszavenni már nem olyan könnyű azoknak, akiknek egyébként minden jogosultságuk megvan ehhez.

Taurusz 2009.09.30. 07:16:42

És tegyük hozzá, hogy egy modern űrhajón nincs helye holmi biztonsági övnek, és biztosítékoknak. Ha valami robban, nagyon robbanjon. Hogy nézne ki: Mr. Főgépész, kérem cserélje ki a 3/A/1233 biztosítékot. Köszönöm!

Shitting Bull 2009.09.30. 07:37:45

Ami a repkedő lézerdarabkákat illeti... gyenge a fantáziátok! Ezek nyomjelzős lövedékek! Ahogy pl. a repülőgépek gépfegyvereibe is töltenek nyomjelzős lőszert, amitől láthatóvá válik az egyébként láthatatlan lövedék röppályája. Jahogy egy sugárfegyver esetében leginkább arra jó, hogy megmutassa a lövöldöző helyzetét az ellenségnek? C'est la vie... :D

És hamár űrhajó: milyen rendesek ezek az idegenek, hogy egy ócska kis földi számítógévírus is tönkreteheti a legszuperebb idegen számítógépeket is! :D
(mást ne mondjak, Függetlenség napja, Csillagkapu sorozat etc.)

KaPé 2009.09.30. 07:43:16

@mikmaq: A Csillagok Háborújában plazmasugár fegyverek vannak. Lézer az csak a kard ;-)

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2009.09.30. 07:44:04

Jó. De a lényeget már elmondta a Galaxy Quest című film, minden idők legjobb sci-fi paródiája.

gezabá (törölt) 2009.09.30. 07:44:35

@mikmaq: az űrben valóban kvázi láthatatlan, de közegfüggő módon, ahogy a lentebbi linken is elemzik, kissé szarul, persze, jól látható. van némi oldalszórás, ami tiszta fény; és van a közeg gerjesztéséből származó jel, ami sokminden lehet, és tünhet lassabnak is (mint a kondenzcsík a repülők után). amcsik már lődöznek igazi lézerágyúval, biztos van fenn a neten valami, azt kéne megnézni... természetesen a nyaláb hossza nem lehet ilyen rövid, hacsak nem valami speciális interferencia erősítést nyomnak. akkor el tudom képzelni, ami persze semmit se jelent. ]:)

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2009.09.30. 07:45:23

@Shitting Bull: A Csillagkapuban nem, ott éppen viccesen utalnak a Függetlenség napjára, amikor a gouald űrhajó támadja a Földet, hogy "majd felküldünk egy vírust nekik".

Real_Infidel 2009.09.30. 07:53:24

@KaPé: "Lézer az csak a kard ;-) "

Tévedsz. Az LightSabre, azaz Fény és nem lézer "kard".

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2009.09.30. 07:54:32

Van néhány nagyon relatív dolog, hogy a közönség hogyan értékeli ugyanazt saját viszonyai alapján.

Amikor először láttam a Vissza a jövőbe című film második részét moziban, 1989-ben vagy 1990-ben, nagyon nevetett a közönség azon a részen, amikor a XXI. századi jövőben, pontosabban 2015-ben 6-8 éves gyerekek a parkban gördeszkáznak és közben mobiltelefonon beszélgetnek. Amikor megnéztem a filmet moziban újra 1994-ben, SENKI sem nevetett ezen a részen.

ytike 2009.09.30. 08:05:19

Ja és amikor vörös vészjelzés van,akkor mindeki a plafonra néz egy pillanatra

Kazimír 2009.09.30. 08:09:29

Feltűnő még a kapitányi hídon a sok CRT monitor és a már említett értelmetlen LED-ek indokolatlan használata.
A főhős miután kilőtte az utolsó golyót a lézerfénykardjából, egyetlen svájcibicskával zsigereli ki a hajót megtámadó szörnyet, amely erre MINDEN ESETBEN zöld trutymót eregetve magából megjegyzi, hogy: Jaj nekem. Valószínűleg a zöldtrutymógyártók valamikor régen rendkívül előnyös szerződést kötöttek a filmgyártókkal és ez a monopólium a mai napig fennáll.
Az űrhajókon minden ember doktor, kutató vagy valami magas rangú katona, kiszolgáló személyzet úm: takarítók, víz-gáz szerelők, pizzafutárok, bébiszitterek, hidegburkolók, stb. elvétve vagy egyáltalán nincsenek. Ha mégis, akkor annyi a szerepük, hogy megnyomjanak néhány gombot és elsőként halálozzanak el a szörnnyel, a hajóval, vagy bárkivel vívott csatában.

Utolsó mondatok:
"Én vagyok a kapitány, én jobban tudom merre kell mennünk!"
"Jaj, hát én ezt már láttam az Űrgammákban!"
"Még jó, hogy elhoztam a Földről a pisztolyomat.."
"Kapitány! Őn rendelt ablakpucolást valami fura kinézetű lényektől?"
"Komputer! Elrendem az önmegsemmisítést! De várj! Előbb evak... "

Neménvótam 2009.09.30. 08:21:52

Egy mondat, amely egyetlen filmből sem maradhatki:

NINCS VESZTEGETNI VALÓ IDŐNK

GrenAbla 2009.09.30. 08:28:27

Bazzeg, az egy dolog, hogy visongtam a röhögéstől olvasás közben, de hogy már az első bekezdésnél a fél bögre kávét a monitorra köptem ugyanezen oknál fogva, az meglepő volt. :D Te állat... :DDD

GZoli 2009.09.30. 08:38:39

Ez majdnem egy Alien forgatókönyv.

bgp 2009.09.30. 08:39:02

>még ki se rántanak téged.

Dehogynem, úgy kirántják a mentőkapszulából, űrzsilipből, űrruhából mint a sicc.

papugaja 2009.09.30. 08:54:44

A parancsnoki hídon, és a vezérlőben mindenki az előtte lévő vezérlőpultot támasztva álldigál. Ez ilyen visszeres űrmeló, vagy mérnem ülnek le?
Ha találat éri a hajót, dűlnek jobbra-balra, közben rázkódik a kép, és szikraeső hull.

Donor 2009.09.30. 09:00:17

@gezabá: Csak egy villanást látsz amikor elpárolog a cél. A sugár láthatatlan.
Legfeljebb a diskóban használnak látható lézereket manapság.

StarTrekben viszonylag realista a folytonos sugár, a valóságban is így nézne ki ha mondjuk füstben lövöldöznének lézerrel, de valjuk be a StarWarsos lézerek sokkal izgalmasabbak, és sokkal fejlettebbek, mert ha messzebbről veszi őket a kamera akkor belegyorsítanak :))))

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.09.30. 09:01:23

az a benyomásom, hogy a postot a nyolcadik utas a kutas c film motiválta, de az adrenalinpornó-kategória tényleg egy kaptafa.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.09.30. 09:02:00

@Donor:

a dixóban sem a lézert látod, hanem a füstöt, amit megvilágít a lézer.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.09.30. 09:04:24

@Birca:

erről jut eszenbe az (egyébként feledhető) sandra-bullock film, a hálózat hálójában vagy valami ilyesmi, 95 körül készült, egy jelenet maradt meg, amelyikben egy hajlékony tolja a tesco-kocsiját, benne az összes vagyonával, és közben mobiltelefonál.

paff.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.09.30. 09:06:15

Ha torpedó találja el a hajó, mindenki hanyattesik, de még a legdurvább sérülés esetén sem döglik be a mesterséges gravitáció.
Ja, és persze az űrcirkálók vezérlése a legkülső burkolatban fut: bármi találja is el az űrhajót, a hídon az összes műszer hatalmas szikraeső közepette felrobban.

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2009.09.30. 09:08:53

2 dolog, nem csak ide vágó, hanem katasztrófa, szörnyfilmekhez is:

általában van aki feláldozza magát, ha máskor nem, az önmegsemmisítéskor, míg a többiek megkapják a lehetőséget a menekülésre.

másik: a bezáródó biztonsági páncélajtó, ahol a legkevésbé fontos (töltelék) szereplő már nem jut át, csak a többiek. És jön a szörny, vagy a víz, vagy a tűz, vagy ilyesmi.

papugaja 2009.09.30. 09:10:54

@HalivudEstevez:
Vagy a vákuum... És szétrepednek az erek a halántékán, kidülled a szeme, vérzik a füle, és ebbe belehal, mert az űrrel nem lehet viccezni.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2009.09.30. 09:11:07

Én egy olyan sci-fi filmet várok, ahol az idegenek legyőzése után az űrhajó tér vissza a Föld felé, de hirtelen felrobban, mert megsérült egy hővédő csempéje.

nem jobbikos 2009.09.30. 09:12:27

Azt se felejtsük el, hogy az elülső védőpajzsokba minden esetben energiát kell pumpálni mielőtt elkezdődik az akció...

A laser-ről meg annyit, hogy én csak azt nem értettem soha, hogy ki a franc találta ki hogy a lézerfegyver:
a - hangot ad ki magából
b - ha már hangot ad ki akkor miért tyutyutyuuu
c - az űrben mióta terjed a hang????

Egyszer mikor ezen elmélkedtünk rájöttünk hogy ha véletlenül űrhajós lövöldőzős számítógépes játékot kellene eladnunk, akkor a következő szöveget biztos bevetnénk a marketingben: a legújabb fegyverek csodálatos 5.1-es csenddel...

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.09.30. 09:18:08

@pifta: A tyutyutyutyuuu még hagyján, de az köztudomású, hogy az űrben nemhogy csend van, de folyamatos, mély dübörgés hallatszik.

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2009.09.30. 09:21:43

A Scpaceballs kivételével látott már valaha bárki űrhajón WC-t?
A másik: akűrhogy megsérülhet az űrhajó, leállhat a levegő, a motor, a világítás, de a gravitációs erőtér biztonságosan és szilárdan teljesít. Egy ST: Enterprise részben láttam csak, hogy megszűnt, de az sem harci helyzetben volt, a kapitány épp zuhanyzott.
ST szintén: ha ellövik a hátsó hajtóművet, miért a hajó túloldlán levő kezelőpanel szikrázik fel úgy hogy megölje a kezelőjét? :)
A legtöbb űrhajón az idegen civilizáció tökléketesen emberi léptékű folyosót, felépítést és kezelőműszereket alkalmaz, a meghajtórendszerek elve is kb megegyezik. Szerencsére itt rikán azért látni másféle megoldást is (pl amikor a hajó az egy bazinagy űr-élőlény)
Jut eszembe, belső tűzvédelmi rendszerrel találkozott valaki? Mert a poroltó ott van ugyan, de valahogy a zuhanyrózsáknak megfelelő automata rendszereket még nem láttam... De ugyanígy hiányzik hadihajóknál az automata testhő/arcfelismerő/számláló/stb védelmi rendszer amely azonnal és automatikusan rájön, ha nem a kellő létszámú, súlyú, felszerelésű egyén lép a hajóra (ráadásul nem is feltétlenül a zsilipen át). És persze nem bénítja meg azonnal valamilyen szonikus fegyverrel vagy hasonlóval, vagy nem zárja erőtérbe.

blogart · http://blogart.blog.hu 2009.09.30. 09:24:09

Elmúlt már tizenöt a poszt írója? Várnék tőle egy olyan forgatókönyvet, amiben nincsenek ezek a klisék. Kérnék egy olyan western-film elképzelést is, amiben a cowboy-oknak nincs kalapja, colt-ja, lova,és szeretnék egy kung-fu film szinopszist is, amiben a szereplők nem ugranak tizenhat métert helyből, és kétezer hétszáz pofon után kicsit azért lefáradnak.:)

toni1977 2009.09.30. 09:24:18

Az AVP2-ben (itt a helye)a szuperfejlett predinek VGA monitoron nyomják az infót.

TuskóHopkins 2009.09.30. 09:24:28

És az űrhajók esetleges megsemmisülését a világűrben minden esetben hatalmas tűzgömb és lökéshullám kíséri.

papugaja 2009.09.30. 09:25:52

@nyomasek_bobo:

Vagy az milyen volna, amikor a közelítő hatalmas aszteroida megsemmisítésére induló űrsikló a kilövést követő 73. másodpercben felrobban?
Milyen szép drámai közeliket lehetne mutatni a vezérkar megdöbbent arcáról... Na gyerekek ennyi, kifingunk.
Utána miről szólna még vagy másfél órán át a film?

TuskóHopkins 2009.09.30. 09:28:03

@elemes2: Utána derül ki, amikor a gonoszok a mobiltelefont követve lekapcsolják a hajléktalant, hogy a főhősnő adta oda a mobilját neki, a követést elkerülendő.

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2009.09.30. 09:29:59

@will: Ez ugyn ZsKarakter, nem helyszín, és nem is sci-fi, de igazad van, kapásból három is eszembe jutott: Jake Busey a Kapcsolatban, a Hegylakó 5 (brrrr...) egyik halhatatlanja és a Da Vici-kód gyilkosa.

papugaja 2009.09.30. 09:35:38

Az idegen űrhajó átprogramozásához, az idegenek rendszerének megfertőzéséhez is elég egy MAC.
Ami köztudottan nem vírusgazda...

blacklord 2009.09.30. 09:38:34

Mindenkinek ajánlom a Firefly-t (illetve a később belőle készült filmet, a Serenity-t). Sokkal realisztikusabb, mint a legtöbb sci-fi, és nagyon szórakoztató is. Természetesen az eladásokból jutalékot kapok... :-))))

Tromb 2009.09.30. 09:45:06

Bár az űrhajó akkora, mint egy kistérségi település a legénységi hálószobák mégse nagyobbak, mint egy tengeralatjárón.

Az étkezde is vicces. A menü minden esetben semleges színű trutymó, italnak pedig csak téli ablakmosó folyadékot szolgálnak fel.

Persze dobozos kóla és csoki automata azért mindig van.
Alkoholos italt a borostás technikus kotyvaszt fékfolyadékból.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.09.30. 09:50:43

@TuskóHopkins:

biztosan van ilyen zskat film is, de a The Net-ben ebben a mobilozo hajlékony csupán díszlet volt (hayólemléxem)

lOc (a pasztafáriánus) 2009.09.30. 10:02:15

@blacklord: A legjobb sci-fi sorozat volt. Kár hogy félbehagyták. :(

paaj 2009.09.30. 10:06:12

Ez nem ér bazmeg:DDD A poszt is jó meg a kommentek is:DDDD

- SunDisc - 2009.09.30. 10:10:57

Én még ajánlom a nem olyan régi Napfény c. filmet.

Ott a sztori, h mennek beindítani a Napot. Jó, ezen túl kell esni.

De! Ott találkoznak egy előző űrhajóval, amin van egy agyonszolizott tag (őrült) és az ÉSZREVÉTLENÜL átjut valahogy az új hajóra. Pedig előtte mutatják milyen tuti a hajóban a biztonsági rendszer, meg minden...szánalmas. Mindez a 30. században asszem.

És persze ott van a Halálhajó (Event Horizon) Sam Neill-lel. Szintén egy nagyon emlékezetes űrhajós klisé pokol-portállal, miegyébbel.

Kedvencem még, hogy vészhelyzet esetén a riasztó mindig olyan, hogy villog és bőg, pont, hogy mindenki pánikérzete maximalizálódjon :)

Kazimír 2009.09.30. 11:03:01

@nyomasek_bobo:

Tényleg. Az ilyen űrsorozatokat is úgy zárnám le, ha már válság és nincs pénz a folytatásra, hogy a szuperűrnaszádon egy hibás hegesztés miatt 2 másodperc alatt megnyekken az egész társaság. :)

Dr. No 2009.09.30. 11:39:38

@Tromb: Alkoholos italt az ezredes kotyvaszt instant whisky-kockából, kék lézerrel (Alien 4).

Ha a vészjelző villogója bekapcsol, akkor egyidejűleg minden más fényforrás kikapcsol, hogy még véletlenül se lehessen megtalálni a kijáratot. (Becsapós kérdés: főztél-e már stroboszkóp-világításban? Hogy sikerült a fűszerezés?)

stoppos76 2009.09.30. 17:01:11

Azt hiszem, a régi doctor who-ban volt egy olyan rész, ahol a főhős így szólt:

Szeretnék már végre találkozni egy idegennel, ami nem golyóálló.

Klárensz 2009.09.30. 17:09:02

@lOc (a pasztafáriánus): "A lézer az FÉNY!"
De a fény nem feltétlenül lézer. Én se értettem sose, hogy a lightsabre-ből miért lett lézerkard.

Klárensz 2009.09.30. 17:09:56

Illetve már értem: a lézerkard sokkal menőbben hangzik, mint a fénykard.

gothmog 2009.09.30. 17:33:23

@lOc (a pasztafáriánus): Pedig a Star Wars-ban következetesen sugárfegyverekről és fénykardról van szó, ill proton-torpedókról. (a lézer az ugye angol betűszó)
Csak a magyar fordításban lett mindenből lézer. Az más kérdés, hogy az SW-ben is lézert jelentenek a sugárfegyverek. A plazma fegyvereket így is hívják, eredetileg.

A StarTrekben meg a sugárfegyverek többnyire "fézerek" (phaser -ami eleinte szintén a lézert jelentette) két állással:kábít és nyiffant, a nehézfegyverzet pedig a foton-torpedó. (ebben antianyag van). Ill. van még a multifunkciós "deflektor", ami bármire alkalmas, csak a főgépésznek ki kell találni, hogyan "modulálja". Illetve varázsszó még a "polarizál"-ás, ami szintén akármit (az elszenvedőnek többnyire rosszat) jelenthet.

kpityu2 2009.09.30. 17:36:34

Én csak az sajnálom, hogy a feszes kapitányi pizsama kiment a divatból. :D

gothmog 2009.09.30. 17:41:34

@gothmog: már úgy értem, a plazmafegyvereket plazmafegyvernek hívják, a lézer-fegyvereket sugárfegyvernek, a részecske-fegyvereket meg őőő részecske-fegyvernek.
Most már csak az van hogy : "tudom, a foton is részecske, egy bizonyos értelemben".
Abbafejeztem. Leültem.

Gretzky99 2009.09.30. 23:12:32

@gothmog: Engem szórakoztat. Folytassa csak

Édesapa 2009.10.01. 13:53:15

A világűrben hatalmas zajjal közlekedő űrhajókról beszélünk, amik nagyot robbannak ha eltalálja őket valami "azon a bizonyos ponton, mait semmi nem véd"?

And21 (törölt) 2009.10.01. 18:48:34

Amugy miert van az,hogy az ajtok nem a legegyszerubb modon oldalra nyilnak hanem felfele lefele meg minden egzotikus formaban?
Ha fentrol ereszkedik le az ajto akkor az a padlasreszrol jon vagy ketszer olyan magas a belter csak ezert?

A legtobb filmben a szarra lott hajo a csata utan hirtelen feljavul es minden mukodik.

Minden egyes legenysegi tagnak akkora a kabinja mint egy villa es tuti van valami 500 eves relikvia amit meg az apjatol kapott gyerekkoraban.

A star trekbol a legjobb:
idegen civilizacioval talalkozunk az urben, atjon ket hihetetlen liberalis alak majd amikor a bolygora leszalunk mindenki valyoghazban lakik es nincs mit enniuk.
Loval kell szantani es szalmazsakban jarni.

Az uj star trek film legnagyobb baromsaga:
a banyaszhajo furja a vulcaniak bolygojat a vegen sikerrel jar a bolygo felrobban mindenki meghal.

1, a vulcani fejlettebb mint az emberi faj, utazzak a galaxist.
Amikor az incidens tortent epp mindenki otthon volt es aludt?szerintem nem tehat meg millioknak kellene lenniuk mindenfele az urben vagy mas bolygokon letelepedve.

2, nincs hiradas a bolygon? senki sem ertesit senkit,hogy sracok vazze akinek van maganurhajoja az pakoljon es menjen.
Akinek nincs az a tavolsagi jaratokkal probalkozzon, esetleg a teherszallitokkal vagy a helyi ryanairrel.

3,miert nincsenek a foldon mas fajok cserediakjai akik az akademian tanulnak?

kicsit off topic, de valahogy kijott, asszem csinalok egy moziblogot.

gothmog 2009.10.01. 19:09:40

@TuskóHopkins: Azért ennek a magyar szinkronja is megér egy misét. Valami ilyen mond az arc, hogy "-csak úgy adott egy telefont! Ja, most már nem is csöves vagyok, hanem tranzisztoros!"

malkavitamin ventrueknak 2009.10.01. 21:27:30

Ha már említettétek a Fireflyt... ott volt wc. És használták is! Láthattuk!

rougon 2009.10.08. 12:58:35

az Alien nem zskategória

T. Norbert 2009.10.08. 17:42:00

@rougon: Ez a postsorozat pedig nem filmekröl szól.:)

rougon 2009.10.08. 21:52:51

@T. Norbert: tudom jól, de mégis van rá hivatkozás a szövegben, az pedig elég kiábrándító, ha már winston sem tudja h mi a zs:D

T. Norbert 2009.10.09. 13:12:23

@rougon: Már kismilliomodjára írom le, hogy attól, hogy egy film A, még tartalmazhat zs-elemeket.:)

rougon 2009.10.09. 19:48:13

@T. Norbert: hát nem tudom, h hány zsfilmben menekül meg végül a főszereplő úgy h lefagyasztja magát, "veszett android", tojás... csak most így ennyi jutott eszembe a filmből ami ideillik
szóval nem zsfilm, mert ezek nem zs-elemek, mert előtte ezek az elemek nem voltak más filmben benne tudtommal, ha igen srry

T. Norbert 2009.10.10. 10:13:38

@rougon: De viszont az Alienböl sokan koppintottak, így késöbb zsék lettek. Winston nem az Alienre utalt, hanem ezekre a klisékre.

Shadow Tornado 2010.02.13. 08:51:11

100. Bocs, nem bírtam ellenállni.
süti beállítások módosítása