HTML

ZSkategória avagy akció minden mennyiségben

Ez egy emlékmű, egy panteon a Zs kategóriás akciófilmeknek, sorozatoknak és isteneknek.

Ez itt a reklám helye

ZSsztárok

Légy a ZS közösség része!

Friss topikok

  • Gerberus: Immár ő is eltávozott. (2024.02.05. 01:30) Carl Weathers
  • Gerberus: @Custertábornok: Richar Lynch-csel sem foglalkoztak, pedig ő már 2012-ben meghalt és az egyik legi... (2024.02.05. 01:27) RIP: elhunyt Rutger Hauer
  • Gerberus: Ha már Billy Dragoról és Rutger Hauerről megemlékeztél gondoltam szólok, hogy Lynch is meghalt már... (2022.04.05. 02:19) Richard Lynch
  • TH1: hehe, két évvel később rátaláltam, hogy öt év szünet után volt új poszt. :D (2021.05.12. 00:04) Zssablonkarakterek: a disztópikus jövő tini harcosa
  • Count di Luna: Mostanában a Yakuza 0 játék igen jól hozza a Zs hangulatot, a 80-as évek végi világot meg mindent,... (2021.03.12. 01:39) ZSsablon karakterek: A maffia

Ez is a reklám helye

HTML

ZSsablonkarakterek: A csapos

2009.08.19. 14:10 Winston007

A csapos egy két lábon járó Google, aki a legtöbb film központi szereplője, egyben a legjobb pszichológus. Igaz testalkata alapján önmagában megtudta volna menteni a Hospinvestet annyi OEP bevételt generáló betegsége lehet: mindenesetre minimum kövér és általában haja sincsen és a fogai se éppen reklámba valók. Emellett még elmebeteg is valószínűleg,kényszeres tisztaságmániás állandóan azt a retkes bárpultot törölgeti. Ha pedig nem azt akkor a poharait! A vendéglátás nagy szakértője: nem mosolyog, tök borostás és full bunkó mindenkivel. A kínálat általában a whiskytől a whyskiig terjed. Ha bemész és kérsz egy pezsikoktélt akkor kiröhög, lebuziz, majd eléd rak egy Alien királynő nyálmirigyeiből lefejtett whiskyt. Mégis mindenki alig várja, hogy valami infót mondhasson neki, hogy aztán azt megoszthassa az arra járó rendőrrel vagy gengszterrel. Mobilja nincs, telefonálási célre egy ilyen gusztuslanul mocskos, bránerekkel meg muffokkal telefirkált falitelefonja van. De elég modern számküldös cucc lehet, mert akit hív annak be se kell mutatkoznia, csak annyit mond: "Itt jártak a zsaruk és mindenfélét kérdeztek.", majd leteszi. Kiváló GPS alkalmazás lenne a kocsmán belül : ha a táncos csajt keresed, akkor rád néz böffög egyet mint Shrek és arra bök a fejével. Neked csak a diszkréten sertéstelep jellegű illat aromával rendelkező büfi szélirányát kell követned. Ha beszélgetsz vele akkor egy idő után tiszta pszichológus lesz, minden problémádat megérti és életvezetési tanácsokat is nyújt. Ez csak a fogyókúra és a hajápolási területre nem terjed ki.

A bunkóságát egyébként tök megértem, minden filmben a tirpákok lezúzzák az egész kócerájt. Hiába mosogatja ragyogóra a poharakat ha utána azt dobálja mindenki szét. Persze ilyenkor ő elbújik a pult alá, a végére jön elő a pult alatt tartott elmaradhatatlan levágott csővel rendelkező shotgunjával. Azzal hadonászik a kis pufi ,kopasz golyó, de általában ez csak arra jó, hogy gazdagítsa a főhős fegyver választékát. Ilyenkor kikapják a kezéből, erre ő felemeli a kezét: "jól van, nem akarok balhét!". A gonosz csapos odagurul mögéd és fejbe csap egy üveg whiskyvel és ekkor kiderült, hogy ő is benne van a főgonosz csapatában. Ha szerencséd van akkor ő csak a legbüdösebb a bandában, ha nem akkor még egy vadista szandál is és Johnnie üvegeket dugdos majd a seggedbe, hogy aztán keep walkoljál. A jófej csapos általában öreg és egy lepukkant környék ősbölénye, aki kezet fogott az öreg Joe di Magioval és erről fotó is van a falon. Három vendége van mindig: a néma nyugdíjas csávó a sarokban, a nagydumás nyugdíjas csávó a pultnál és az öreg rendőr. A csapos minden vendégtől csak annyit kérdez: "Szokásos? " és már tölti is a whiskyt. Amennyiben párszor már berúgtál ott és a fél életed fizuját ott hagytad nála, akkor az ötödik után azért rád szól: " Elég lesz már ebből Jim". Majd megcsóválja a fejét és tölt megint. A csapos nyugodt ember , de ha a kocsmát akarja bántani valaki akkor mindenkivel szembeszáll, és két perc alatt egy elaknásított halálcsapdává alakítja az egész pubot.

Nyugodtsága mindig érthetetlen , mert mindenki őt bántja, fojtogatják meg ütik , hogy aztán megtörjön és beismerjen mindent  még a Kennedy gyilkosságot is. Aztán meg az veri meg akiről köpött. Mégis a legszerencsésebb karakterek egyike: szinte mindig túléli a film végét, igaz a kocsmája már nem.

Előfordulási hely: bárpultok mögött

Tipikus mondatok:

"Ez az én kocsmám, remélem nem akarsz balhét"

"A szokásosat?"

"Kisfiam itt csak férfiaknak való italok vannak"

37 komment

Címkék: zssablonkarakterek

A bejegyzés trackback címe:

https://zskategoria.blog.hu/api/trackback/id/tr201323499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Jack 2009.08.19. 14:21:20

A csapos néha egy kiöregedett sportoló, a Törvényre törvében például bokszoló, ennek ellenére Seagal Pista bácsi egy ütéssel elintézi. :)

Másik kedvencem (habár nem Zs) a Desperadoban szereplő csapos, aki elkezd örülni, hogy a csaposokat soha nem ölik meg (aztán az arcára fagy a vigyor, amikor Steve Buscemi karaktere felvilágosítja, hogy legutóbbi balhéban éppen a csapossal végeztek a legkegyetlenebb módon).

szentfazék 2009.08.19. 15:00:46

szvasztok!

a whiskey szigorúan csak deciben, semmi méricskélés. van amikor a csapos magának is tölt, ezt többnyire a főhőssel való lelkizéskor, vagy sugdolózáskor teszi. a pultnál mindig szürcsöl egy cicababa, akit lehet stírőlni, szemezni

rokon tipus az amerikai gyorsétkezde pultosa: a tag többnyire fekete,
poénos-bizalmaskodó köszöntés,semmi kérdés, bemész, már önti is a két deci kávét a literes kancsóból, süti a hambit tojással. a beosztottja is fiatal fekete gyerek (nyanyás fejkendőben), a föhősre kacsintva int felé a fejével a pultos: megígérte, hogy megjavul most jött ki a fiatalkorúak sittjéről!

bbking 2009.08.19. 15:08:25

@Mr. Jack:

Az imdb-n a Desperado-ból pont ezt az idézetet említik (Fun stuff/Quotes), nekem is ez jutott eszembe a csaposról:

www.imdb.com/title/tt0112851/

Talán az Alkonyattól pirkadatig Titty Twister-jében is Cheech Marin a csapos?

Sátán meg a Jocó 2009.08.19. 16:11:26

"The bartender never gets killed"

;)

T. Norbert 2009.08.19. 16:15:34

bbking:Nem, ott Danny Trejo.

Nekem eszembe jut a Vissza a jövőbe III., mikor Marty a kocsmában jeges vizet akar kérni. Erre kiröhögik, majd a csapos:

"-Ha vizet akarsz, dugd be a fejed az itatóvályúba. Idebent whiskeyt szokás inni."

csuszokotes 2009.08.19. 16:45:08

Az örökkön örökségben is jó fej volt a csapos, mihelyst meghallotta, hogy futam van a lovin, máris kidobta a pultnál lévő vendéget és lelépett a haverokkal :)

Néma Bob · http://kriptid.blog.hu/ 2009.08.19. 17:18:54

Wiston ez nagyon durva:

eléd rak egy Alien királynő nyálmirigyeiből lefejtett whiskyt.

Ezen feküdtem.

De lenne egy újabb ötletem Zssablonkarakterre:

Űrhajós.

Velük mindig történik valami. Megszállja őket egy idegen lény, kirepülnek az űrbe, belőlük lesz Superman, vagy idegenekkel akad össze.

whene25 2009.08.19. 17:35:57

Sziget: Fény bódé: Galó :) az igazi csapos forma...

Jesse III 2009.08.19. 17:49:44

@szentfazék: Nana, a lepukkant éjjelnappali kifőzdékben, benzinkutas falatozókban nem néger férfiak szoktak pultozni, hanem még annál is lepukkantabb fiatal fehér babák/középkorú fehér asszonyságok.
A kávé viszont telitalálat :)

Ahogy a poszt is az, Winston.
Csak egy sablon-jelenetet hiányolok. Miután a hős kicsinál egy egész horda rosszfiút, nincs már egy ép bútor, üveg, egy részen hiányzik a tető, valahol valami ég... szóval akkor a csöndben a pultos elődugja a fejét, a jófiú meg távozóban odacsúsztat neki egy huszast a károkra, és miközben a kocsmáros bámul utána, leszakad még valami.

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2009.08.19. 17:59:20

"a néma nyugdíjas csávó a sarokban" - ez minden kocsma tartozéka, filmen kívül is. Általában saját asztala van, ami egyszemélyes, és a pasasnak, aki a többi vendégnek háttal, a fal felé nézve ül, merev tekintete a sarokba mered.

:)

El Topo (Sgt. Elias) 2009.08.19. 18:26:08

A néma nyugger az esetek egy részében még vak is és a lába között forgatja a botját. Ha valami okosat hall (a hőstől, a csapostól, vagy a nagydumás nyuggertől), akkor bólogat és vigyorog a fültől-fülig protkójával.

- SunDisc - 2009.08.19. 18:37:23

Most nézek egy horrort.

Kihagytunk valakit:

A PAP-ot!!!

főleg az ördögűzős fajtából. Akik évezredek gonoszát ismerik személyesen, keresztnéven szólítva.

T. Norbert 2009.08.19. 18:44:05

SunDisc: Már volt pap zzsablonkarakter, csak valamiért nincs kint oldalt. Ejnye, Winston!:)


Én olyan néma nyugdíjast ismertem irl, aki ellenben, amikor a tévében a kedvenc focicsapata nyert, az egész kocsmát betöltő visongásba csapott, és tüstént egy üveg pezsgőt rendelt, amin osztoszkodott is.:) Máskor viszont szavát nem lehetett hallani.

Gregor Elmarsson 2009.08.19. 19:43:59

A pulton legalább öt métert csúszó, pont a vendég előtt megálló korsó kimaradt... ;)

Kúrcsány Ferenc 2009.08.19. 19:45:06

A legjobb a csapos röhögése volt az Egy maréknyi dollárért-ben, mikor az Ísztvúddal beszélt.

LOOOVE · http://szerelmes.dolgok.com 2009.08.19. 20:25:28

@Gregor Elmarsson: pedig az mekkora jelenet már bármelyik filmben is! :D

Crom77 2009.08.19. 20:56:45

Zseniális jellemzés, tényleg hiányzott már a csapos karaktere! És tényleg, most hogy végigolvastam, minden klappol rá, akármelyik Zs-film ugrik be.
Ha már a linkeknél tartunk: Winston (mint nem túl régi, de annál lelkesebb olvasód hívom fel a figyelmet), a vámpír sablonkarakteres link nem jó, helyette is a gép jön be. Ha esetleg javítanád, megköszönném.

girosz · http://www.girosz.hu 2009.08.19. 21:03:47

Bud Spencer & Terence Hill filmekben Bob falatozója, aholy 10 centes fogadásból kicsavar több liter narancslét :)
Aztán ne feledkezzünk meg az útszéli krimók játékgépeiről (főleg flipper), illetve a zenegépekről.
A főgonosz pedig a pub hátsó részében sötét folyosóról nyíló szobában van, vagy éppen az emeleten, detektívüveg mögött nézi az alakokat.

girosz · http://www.girosz.hu 2009.08.19. 21:04:41

@girosz: Utóbbit feltétlenül egy bárszékkel kell betörni

paráznabillegető 2009.08.19. 21:53:29

SUNDISC, MINDEN KÉRDÉSEDRE ITT MÁR MEGADTÁK A VÁLASZT.
pardon, kepszlok.

europatriota 2009.08.19. 23:07:56

OFF:
Fiuk, most lattam a helyi tv csatornan, hogy a Debrecen nyert a trakok ellen! Oriasi meccs volt minden haverom szerint - hat ilyenkor jo idegenben magyarnak lenni!!!
(Ja, es a kozvetito brit reporter teljesen jol ejtette a magyar neveket, meg Debrecent se debreszennek mondta.)
BOLDOG VAGYOK!
OFF

T. Norbert 2009.08.20. 08:07:50

Winston! Tényleg mindössze annyi a blog negatívuma, hogy egy icipicit pontatlanul tartod karban. Lehetne egy kis helyrepofozás. McDowellt és más megírtakat a zssztárok közé, az összes zssablonkarakter elérhető legyen oldalt, stb.

szentfazék 2009.08.20. 10:44:08

Szvasztok,

off!
volt már szó a főgenya nőjéről? ű

tudjátok, a cirmi, aki igazából széplelkü, csak valami váletlen folytán összeszedte a főgenya:
"pedig ő csak a buszra várt" ;)
a végén mindig összejön a főhőssel, vagy a záró nagy irtás elött mártír lesz, és a jófiú karjai között hal meg, a legritkábban vesz részt a gonoszkodásban

csuszokotes 2009.08.20. 15:49:40

@europatriota:
Bizony bizony, mi is néztük a kiskocsmában, ahol még a csapos is megfeledkezett magáról :) A visszavágóra lehet kimegyünk...
A pap már tényleg volt, mint karakter, csak nincsen kirakva...
@szentfazék:
Azt észrevetted, hogy körülbelül mindig kb. az ötvenedik percben dugja meg a talált nőt??? :) De még akkor is, amikor a maffia, vagy valami idegen létforma üldözi őket, sebaj, a cerka mindig rajtra kész :)

Danis 2009.08.21. 02:01:50

"Mára már elég volt!"

Édesapám 2009.08.21. 11:48:11

T. Winston!

Szintén állandó olvasódként, a blog karbantartása mellett, a helyesírás fontosságára szeretném felhívni a figyelmet. Egy méltán goldenblog győztes blog már nem lehet 2. kategóriás!

Legmélyebb tisztelettel:

É.

T. Norbert 2009.08.23. 01:07:40

Most jut eszembe! Egy jellemző mondat, légyzi tedd bele!:) (Bazi nagy, berendezészúzó bunyó után) :

-Hé, ki téríti meg a káromat?
-Küldje el a számlát "xy"-ba!

lojzi1 2009.08.24. 08:35:32

Ez tényleg nagyon alap karakter!
Van még egy jellemző epizód, amikor a főhős esetleg a társával együtt elmegy a egy mulatós helyre, ahol cicababák ropják pár snitt erejéig a parketten, de hősünk/hőseink rezzenéstelen arccal a bárpulthoz csörtetnek, ahol mindig akad egy vagy kettő ráadásul egymás melletti üres bárszék, pedig egyébként atom-teltház van, még a csilláron is lógnak a vendégek.

Gretzky99 2009.08.24. 09:00:52

OFF
Lehet, hogy lemaradtam róla, vagy csak később lesz, de Mr. T ugya nem marad ki?
ON
Amúgy a csapos lehet a legazdagabb a világon, mert mindenki otthagyja neki a visszajárót. De komolyan, láttatok már filmet, amiben a csapos visszaad?

T. Norbert 2009.08.24. 10:14:38

Továbbá filmekben-sorozatokban az is gyakori, hogy a csapos megszánja a vendéget és ingyen ad neki kaját-piát.("Elég kiéhezettnek látszol, a vendégem vagy.", "Úgy nézem, most rádférne egy ital")
A való életben hányszor lehet ilyennel találkozni?

csuszokotes 2009.08.24. 18:09:02

@Gretzky99:
Nos hát én általában ha nem adok nagy pénzt akkor nem kérem vissza a visszajárót, mert azt borravalónak könyvelem el, főleg, ha egy aranyos pultos lány az, akinek épp adok...
@T. Norbert:
Velem már nem egyszer előfordult, igaz törzshelyen, hogy meghívott a csapos, sőt még adott sütit, meg szendvicseket is...ezzel nem hiszem, hogy egyedül vagyok azért. De komolyan, majdhogynem azt mondta amit írtál, hát igen, vannak még rendes csaposok is a filmeken kívül :)

aehrenthal 2009.08.24. 19:54:48

Kellene egy náci/SS-tiszt karakter is.

T. Norbert 2009.08.24. 22:35:32

@csuszokotes: De épp ez az, hogy törzshely. Én arról beszélek, amikor a szereplő életében először esik be az adott helyre.

qert 2009.08.27. 15:58:36

Még egy tipikus csapos beszólás:
Hé, itt droidokat nem szolgálunk ki! :)

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2009.08.28. 21:56:02

Lehet, hogy erről lesz külön poszt, mindenesetre a csapos "közeli rokona" a lepukkant motel/hotel recepciósa. Ugyanaz a büdös, pecsétes atlétás bunkó, ugyanúgy telefonál ("Itt jártak a zsaruk és mindenfélét kérdeztek."), kenőpénz ellenében pedig betekintést enged a vendégkönyvbe. :D

Inspector Javert 2009.12.06. 11:38:28

Ez pontosan így van. :DDD Egyszer kéne olyan film, ahol a csaposról kiderül, hogy titokban ő a hős, és ez csak az álcűja. :D

Ja, és fantasy kocsmákban is ugyanilyen, csak ott általában nem ember.

Electric Joker 2010.01.18. 18:58:19

Jellemző kép, amikor belép a főhős, illetve sleppje egy idegen kocsmába, a csapos gyanakvó/ellenszenves/utálkozó arccal nézi őt/őket, miközben lassú mozdulatokkal törölgeti egy ronggyal a kezében lévő poharakat vagy épp' a pultot.
süti beállítások módosítása