HTML

ZSkategória avagy akció minden mennyiségben

Ez egy emlékmű, egy panteon a Zs kategóriás akciófilmeknek, sorozatoknak és isteneknek.

Ez itt a reklám helye

ZSsztárok

Légy a ZS közösség része!

Friss topikok

  • Gerberus: Immár ő is eltávozott. (2024.02.05. 01:30) Carl Weathers
  • Gerberus: @Custertábornok: Richar Lynch-csel sem foglalkoztak, pedig ő már 2012-ben meghalt és az egyik legi... (2024.02.05. 01:27) RIP: elhunyt Rutger Hauer
  • Gerberus: Ha már Billy Dragoról és Rutger Hauerről megemlékeztél gondoltam szólok, hogy Lynch is meghalt már... (2022.04.05. 02:19) Richard Lynch
  • TH1: hehe, két évvel később rátaláltam, hogy öt év szünet után volt új poszt. :D (2021.05.12. 00:04) Zssablonkarakterek: a disztópikus jövő tini harcosa
  • Count di Luna: Mostanában a Yakuza 0 játék igen jól hozza a Zs hangulatot, a 80-as évek végi világot meg mindent,... (2021.03.12. 01:39) ZSsablon karakterek: A maffia

Ez is a reklám helye

HTML

ZSsablon karakterek: A western hős

2008.09.29. 21:39 Winston007

Kevés ZS western film van, talán a Terence Hill féle Lucky Luke tartozik ide, de egy biztos a westernnél sablonosabb film típus kevés van.

A western hős alapvetően egy bunkó, mosdatlan, beképzelt magányos csávó, de mégis minden nő vele akar dugni, minden fiú rá akar hasonlítani és minden gazdag farmer őt akarja megölni. Kommunikálni nem tud, általában szivargyújtásokkal jelzi a közölni valóját. Például ha az ajtón gyújtja meg a gyufáját és úgy gyújt rá az nem más mint "az idefigggyejjj bazze" , de ha rágcsálja a szivarját az azt jelenti, hogy " hogy mit dumálsz úgyis mindjárt meghalsz". Ha mégis beszélnie kell, akkor egyszavas tőmondatokban teszi ezt. Az ilyen hősök rokonságban állnak a kiégett zsaru karakterekkel, csak a western hős múltjában nem elvált feleséget hanem mondjuk döglött tehenet kell keresni. Mert ugye tudjuk, a western hős mindig a végét várja, gyakran mondja is: " ha ennek az egésznek vége lesz , veszek egy farmot 100 marhával Montanaban".

A western hős egy konzervatív ember, nem szereti a reformokat, ezt az is jelzi, hogy kinyír minden vasúttulajdonost, meg junior olajbárót. Sőt tulajdonképppen a western hős egy vadnyugati komcsi, mert irtja a nagygazda kulák farmereket is. Az ilyen öreg McBrideokat "akik felvásárolták az összes földet a határban". Ezeknél csak egy dolgot utál jobban: az indiánokat. Amíg a szorgos hippik egymást kefélték a cannabis ködben San Francisco mellett nem is volt ezzel baj, de azóta ezekből a hippikből öreg jogvédő liberális bácsik vagy nénik esetleg mindkettő vagy néniből bácsik lettek, a lényeg az indiánt már nem lehet csak úgy lelőni! Mert az indián most már hős őslakos, meg kisebbség. John Wayne még probléma nélkül lelőtte az összes apacsot Kansastől nyugatra, most meg Kevin Costner már együtt lovagol velük, meg táncol a bolhás farkasokkal. A vadnyugaton a western hős mindig megtalálja a problémás kisvárosokat, ahol aztán rögtön rendet teremt. Általában 10-20 embert öl meg egy hat töltényes revolverrel, majd ha még marad valaki azt a kis bugyli bicskájával.

Aztán összejön a kisváros szőke csajával, ez kétfajta lehet: a régi időkben a művelt tanárnő aki otthagyja a borostás bunkóért a közoktatást, mostanában már elég erre a célra egy kiugrott prosti is vagy indián csaj, hogy aztán gyártsák a kis félvér rezervátumlakó kaszinótulajdonosokat. Ha pedig a film közepén sikerül letelepednie, akkor öt perc múlva tuti ég a háza. Én a helyében nem is építenék házat a film végéig. Van egy hű társa is a lova, aki embereket megszégyenítő tulajdonságokkal bír. Akkor se mozdul a gazdája mellől ha egy falka agresszív gárdista gulyásnindzsa csattogtatja a karikás ostort előtte. Sőt ha szólsz neki, bármit megcsinál: elmegy hív segítséget, felemel a földről tárgyakat csak épp az adóbevallását nem tölti ki.

A western hős általában csak whiskyt iszik, ez az egy dolog amiért rögtön hajlandó megszólalni, gyorsan szájjal arrébb köpi a kupakot és már iszik is. Egy biztos akar a franc utána már abból inni. Mindegyik alkesz. Szeretetüket a nők iránt igen kifinomult módszerekkel közlik: mellmarkolás, fenékmarkolás vagy paskolás , igazi trubadúrok.

Mégis a western filmeknek még mindig van egy olyan hangulata ami kevés filmnek a sajátja. Több klasszikus akár hatvanszor is megtudsz nézni, mégis ha gondolkozunk akkor rájövünk majdnem minden sztori ugyanaz. Meg a filmek vége: a western hős belovagol a lemenő napba a hálás mexikói parasztok pedig könnyes hálás szemmel néznek rá. Majd mennek és újjáépítik a falujukat.

36 komment

Címkék: zssablonkarakterek

A bejegyzés trackback címe:

https://zskategoria.blog.hu/api/trackback/id/tr48688075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wtwr 2008.09.30. 01:18:35

:o)
Winston, oriasi vagy!!!!Az Indexben toled csak lefele vannak.
:o)

balukaaaa the master · http://kekz.blog.hu/ 2008.09.30. 08:02:42

"gyártsák a kis félvér rezervátumlakó kaszinótulajdonosokat"

ezen simán sírtam. XD hatalmas poszt lett. bár azt be kell ismerned, hogy a romantikus vígjátékok 1000x sablonosabbak, de azok említésre se méltóak. érdekes, a moziünnepen mégis azokat nézték a legtöbben. XD

akinek nem ugrana be az ingyános poén:

www.sp.hoff.hu/episodes/index.php?pS=7

Dr. No 2008.09.30. 09:12:38

A westernhőshöz sokszor társul egy zöldfülű is, aki szeretne olyan nagy westernhős lenni, mint "a" westernhős

Kazimír 2008.09.30. 09:17:24

A western hős általában whiskey-t iszik. Whisky-t akkor, ha Nagy-Britanniából vagy Kanadából importálták. :) De egyébként tényleg azt isznak. Mindig, mindannyian, mindenhol. Éhgyomorra. Sokat.

A helyi háborúk oka általában a gazdag feketekalapos lánconzsebórás földbirtokos, aki aranybányát akar nyitni a kisváros "főutcájának" közepén, és ez sérti a helyi öregasszonyok érdekeit, mert 100m-el többet kellene gyalogolni tejért a közértbe. Vagy mexikói fegyvercsempészek tranzitútvonalába esik a település, és ebből most már aztán elég.
Általában úgy kezdődik, hogy a banditák (felbéreltek avagy saját szakállra dolgozók) egészen véletlenül és jóhiszeműen lelőnek egy helyi lakost. Ez aztán a későbbiekben megfelelő alapot szolgáltat a vérontásra. A hős, dinamittal rájukrobbantja a krimót + a fél várost (melynek a porcelánkereskedő örül a legjobban), majd egy szál hatlövetűvel halomra lövi a megmaradtakat. Az összes bandita egyetlen golyótól azonnal meghal, belső vérzések és hosszas haldoklás nem fér bele. A gyilkolás végeztével a robbanás után visszahulló épületdarabok közül előmásznak a helybeliek és hosszasan csókolgatják a hős kezét, pedig csak egy életük munkáját tette tönkre. De kit érdekel, ha győzött az igazság, nem igaz? Majd vesznek fel kölcsönt a bankból. Ja...az is felrobbant..

kla 2008.09.30. 09:57:22

Winston, ez végre megint egy olyan poszt, ami miatt szeretem ezt a blogot! :) Csak így tovább!

winston01 2008.09.30. 10:19:41

"melynek a porcelánkereskedő örül a legjobban"

Nála jobban csak a temetkezési vállalkozó, aki a klotyóra is centivel jár, annyi a hulla(jelölt).

balukaaaa the master · http://kekz.blog.hu/ 2008.09.30. 12:54:39

a legjobb paródia az, amiben Schwarzi játszik. Ott csak jóképű idegennek hívják :D

vagy a másik kedvencem (nem biztos ez a címe) az irány a kelet című vígjáték. amiben a nyugatra költözötteknek nem tetsziik az ottani élet, ezért keletre vándorolnak, hogy szerencsét próbáljanak. XD

Avvakum protopópa 2008.09.30. 17:17:21

A helyzet az, hogy valaki a szótlan, borostás fickók közül biztosan régebben a déliek hadseregében szolgált, és a jenkiket utálja. Lőni kurvára tud, és hiába vesztett a polgárháborúban, utána mindig nyer. És nem csak a banditák ellen, hanem a földbirtokosokkal mindig összejátszó geci seriff ellen is. Ne feledkezzünk el a szinte minden filmben megjelenő helyi koporsókészítőről, aki tudja, hogy nagy bót lesz, ha a hallgatag ember és a büdös mexikói taplók találkoznak a főutcán. Akad néha indián haver is... Újabb westernekben néger is van, kalappal, Colttal, ami akkora hülyeség, mint ide Lacháza... Abban az időben ugyanis néger csak gyapotot szedett, kapált, csutakolta a lovakat, és ha meglátták volna egy Winchesterrel a kezében, már akasztották is az első jegenyére. A poszt egyébként kurva jó...

T. Norbert 2008.09.30. 17:41:18

Ne feledkezzünk el a westernekben néha feltünö kissé vicces öregfiuról, aki jótanácsokkal látja el a városba érkezö magányos föhöst. Ezt a karaktert a film egy pontján a banditák általában megölik, vagy legalábbis félholtra kínozzák. Ekkor a föhös, karjaiban az öregfiúval:"Ezért megfizetnek!"

füligjimmy77 2008.09.30. 17:46:57

Én soha nem értettem a koporsó készítőt, mint iparos. Klotyó, meg tiszta víz a környéken nem volt, de a hullákat abba a baszott sziklás, meg kiszáradt talajba csakis mahagóniból készült míves koporsókba rakták, keresztény (katolikus, protestáns) szertartás szerint. És mindenki lelki üdvéért imádkoztak. Egyébként, ha megjelent egy pap, tuti kinyírták, de legalábbis nagyon megverték, a fából(!) készült templomot meg felgyújtották. Hogy a sivatag kellős közepén honnan szedtek annyi fát, megint örök rejtély marad.

Condottiere 2008.09.30. 18:46:20

Jópofa az írás, de westernt és western között óriási különbség lehet. a neowesternek ugye többnyire pontosan az ellentettjei a hőskor klasszikusainak. Olyan egy kalap alá venni őket, mint az Iwo Jima fövenyét (john Wayne féle klasszikus), vagy a zöldsapkásokat (a másik :D) az Őrület határánnal.

Dr Milton 2008.09.30. 20:40:29

És amikor a főhős valakinek a testén /nyakán, ruháján kalapján/ meggyújtja a ruhát, az felér egy hadüzenettel, és általában céllövölde jön utána.
A szótlan vadnyugati mintapéldánya Clint Eastwood, de azért így is van pár classique mondata: 'Ez nem vicc ez KÖTÉL, Tuco'

Tudod, barátom, a világon kétféle ember van...akiknek töltve van a fegyverük és akik ásnak...te ásni fogsz

Dr Milton 2008.09.30. 20:41:19

Mármint a gyufát gyújtja meg:D Bocsesz máshol jártam gondolatban...

suo tempore 2008.09.30. 21:00:34

a bordélyban mindig megfordulnak, régi ismerősök ott...igaz sosem dugni mennek oda, csak dézsában fürödni és mély baráti viszonyt ápolnak vmelyik lánnyal, vagy a mádámmal

de nagyon ritkán járnak arrafelé, és addig nem is fürödnek, csak lovagolnak...igazán kellemes bukéjuk lehet

a bordélyban még kinyírnak pár mégbüdösebb rosszfiút, őket arról lehet felismerni,h rosszak a fogaik

a westernhős bár büdös, koszos, és erősen lószagú is, de a fogsora mindig hibátlan

Banderas 2008.10.01. 08:58:58

A koporsókészítőt ki fizeti ? Pláne ha mindenki meghalt a film végére.

Égető kérdés: Gojco Mitic hol marad ?

szégyentelen parittya 2008.10.01. 13:02:24

"John Wayne még probléma nélkül lelőtte az összes apacsot Kansastől nyugatra, most meg Kevin Costner már együt lovagol velük, meg táncol a bolhás farkasokkal." vááááááá
Óriási grat!! XD

Kazimír 2008.10.01. 14:39:47

Dr Milton

A spagettiwesnerneket nem sorolnám ZS kategóriába, mert bár alacsony költségvetésűek voltak, mégis "saját", külön vadnyugatot teremtettek. Mások, később előszeretettel utánozták őket.
huruthörcsög által linkelt film viszont már a főszereplő miatt is az :)

füligjimmy77 2008.10.01. 15:56:56

A spagettiwesternek aazért zs-kategóriásak, mert egymást másolták. Természetesen Sergio Leone zenéje szólt a nagy leszámolás közben, amitól nekem már alapból felfordult a gyomrom.

Dr Milton 2008.10.01. 19:10:29

Dehogyis sorolom a zsfilmek közé!!!
Legnagyobb filmek mai napig és hiába hasonló az analogia-ja szinte mindegyik mestermű.

Csak jellemző mondatot idéztem Eastwoodtól.

A jó, a rossz és a tsúf a világ legjobb filmje, bármikor meg tudom nézni újra és újra. Főleg AZZAL a Jó synchronnal. És újra.:)

Az EREDETI 2008.10.01. 19:22:45

"Hogy a sivatag kellős közepén honnan szedtek annyi fát"
odavitték lovaskocsival.

Köcce 2008.10.01. 20:16:45

Ezt muszáj megosztanom, a film címe egyébként The Bone Eater

www.youtube.com/watch?v=Q-dvjTpfh2s

Indijoe 2008.10.01. 22:44:18

Talán egy westernt tudnék említeni, amiben még ez a karakter is eredeti színben tűnik fel: Nincs bocsánat.

balukaaaa the master · http://kekz.blog.hu/ 2008.10.02. 07:26:31

Köcce 2008.10.01. 20:16:45

ez beteg jó XD

Kazimír 2008.10.02. 07:55:17

Dr Milton

OK, félreértettem, megkövetlek. És egyetértek. :)

füligjimmy77

A nagy leszámolás alatt? Az egész film alatt az ő zenéje szól. Vagy Ennio Morricone. Szerintem remek zenék, illenek a hangulathoz, s hozzájárultak a "stílusteremtéshez". Persze ízlések és pofonok. :)

huruthörcsög 2008.10.02. 13:25:10

Bazzeg, ez a Bone Eater mekkora kabaré!:DDDDD

Köcce 2008.10.02. 18:07:45

Jim Wynorski a film rendezője. Ki más is lehetne? :)

Asidotus 2008.10.02. 23:22:44

A whiskey-vedelés az nekem is feltűnt. Ha borozgatok este, az éjjel szomjasan ébredek, ezek meg a tűző sivatagi napsütésben is a szomjukat oltják vele.

stoppos76 2008.10.02. 23:23:22

Már nem azért, de az akkori Olasz westernek minőségben agyonverték az akkori amerikaiakat...

cyberina 2008.10.03. 21:16:21

Sergio Leone rendező volt, nem zeneszerző.

Yann Le Pentrec 2008.10.03. 22:04:31

AZ bizony Morricone. (Már a zeneszerző.) Ja, meg még egy strigula a Leone-féle mestermunkák mellett.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.10.03. 22:09:35

Avvakum protopópa 2008.09.30. 17:17:21
a westernek többsége tiz-húsz évvel a polgárháburú után játszódik, amikor a feketék már szabadok voltak. sokan vándoroltak közülük nyugat felé válaltak munkát ranchokon és lettek cowboyok. erről több dokufilm volt pl. a national geografikon is. persze az ötvene-hatvanas években mikor a westernfilmek zöme készült, ez nem volt publikus.

a spagetti-westernek között vannak azért bőven zsé kategóriások. az eastwood, lee van cliff, ali walash, terence hill, bud spencer főszereplésével készülteken kívűl szinte az összes. na jó, a caoma mondjuk nem, de pl. a legtöbb franco nero western zsé...

Cactus71 2008.12.28. 19:49:46

A felsorolásokból kimaradt az egyik olyan western, amely bemutatja a post összes említett szereplőjét:

Volt egyszer egy vadnyugat.

Ott van minden, ami csak kellhet. :)

Inspector Javert 2009.12.06. 12:27:54

Ez az igazságosztó típus, de ott van a bandita is. Utóbbi lehet mexikói (ez esetben rossz), vagy rendes, déli fickó, aki a gonosz marhabárók és vasútbárók ellen harcol, továbbá Jesse Jamesnek vagy Billy a Kölyöknek hívják. A végén kötelező orvul lelőni, és akármilyen gátlástalan gyilkos volt amúgy, mindenki őt sajnálja.

Továbbá szokott lenni:

- korruptseriff
- rendes, de gyenge seriff
- öreg kocsmáros
- fényképész, ez ilyen kis gizda fickó feketében, keménykalappal
- gonosz, kapzsi kapitalista (ezek általában csúnyán végzik)
- kis genya, aki a gonosz szolgálatában áll, ezt félidő körül a gonosz lövi le
- rosszlány (mexikói)
- fagyos tekintetű, sovány bérgyilkos, aki a kapitalistának dolgozik
- kövér, medveszerű brutális vadbarom, a főgonosz verőembere (mindig Mario Brega játssza)

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2011.02.27. 12:34:35

Mér' nem rúgnak be a viszkitől? a: immúnisak az alkoholra, akkor minek piálnak? b: a csapos vizezi, akkor mér nem lövik le a csapost?
Súlyos dilemmák ezek, véreim.

Holtsav 2018.12.09. 15:45:40

Már eltűnt a blog, de emléke örök! Annyira feelinges ezt úgy újraolvasni, hogy közben iszogatok, és western soundtrackeket hallgatok. :O :)
süti beállítások módosítása