HTML

ZSkategória avagy akció minden mennyiségben

Ez egy emlékmű, egy panteon a Zs kategóriás akciófilmeknek, sorozatoknak és isteneknek.

Ez itt a reklám helye

ZSsztárok

Légy a ZS közösség része!

Friss topikok

  • Gerberus: Immár ő is eltávozott. (2024.02.05. 01:30) Carl Weathers
  • Gerberus: @Custertábornok: Richar Lynch-csel sem foglalkoztak, pedig ő már 2012-ben meghalt és az egyik legi... (2024.02.05. 01:27) RIP: elhunyt Rutger Hauer
  • Gerberus: Ha már Billy Dragoról és Rutger Hauerről megemlékeztél gondoltam szólok, hogy Lynch is meghalt már... (2022.04.05. 02:19) Richard Lynch
  • TH1: hehe, két évvel később rátaláltam, hogy öt év szünet után volt új poszt. :D (2021.05.12. 00:04) Zssablonkarakterek: a disztópikus jövő tini harcosa
  • Count di Luna: Mostanában a Yakuza 0 játék igen jól hozza a Zs hangulatot, a 80-as évek végi világot meg mindent,... (2021.03.12. 01:39) ZSsablon karakterek: A maffia

Ez is a reklám helye

HTML

ZSsablon karakterek: A gép

2008.12.03. 08:05 Winston007

Az emberiség minden sci-fi szerint háborúba fog keveredni a gépekkel. Persze ne ezekre az ötvenes évekbeli két lábon járó Lehel hűtőkre gondoljunk. Hanem emberformájú kiborgokra, androidokra, meg bazi nagy robotokra. Ugyan nem ZS, de például az Űrodüsszeiában HAL lényegében egy nagy rémisztő piros led volt. Ha pedig nincs költségvetés, akkor elég egy kontakt hibás lift is, amely aprítja a nyakkendős népet. Egy android-kiborg megformálása óriási színészi kihívás jelent: nem mosolyogsz és ha valaki sír melletted akkor nem megöleled, hanem előadást tartasz a víz pazarlásról. Persze a gépeknek nincsenek érzelmeik, de a film végére azért sikerül mindig mosolyogniuk vagy poénkodniuk. De az egész mindig azzal kezdődik, hogy a gép öntudatra ébred. Előttem van, ahogy a BIX-ben egy pornó torrent szerver -amelyet tajvani alkatrészekből raktak össze- öntudatára ébred. Vajon mit csinálna? Vibrátorokból, sikosítóból és tavaszi tekercsből összerakna egy gépet és megkeresné a rendszergazdát? Az ő John Connorját.

Az öntudatra ébredt gép első gondolata: az emberiség felesleges el kell pusztítani, aztán kitör a nagy háború. Az emberek nyernek majd természetesen, de azért nagyon nagy háború lesz. Azonban vannak olyan gépek, amelyek öntudatra ébredés után jó dolgokat cselekszenek. Ezek szuperkatonák általában és rájönnek indián őslakosokat irtani rossz. Ekkor legyártják a 2.0-ás verziót, amely még gonoszabb, tele van fegyverekkel és az üzemanyaga is halott kisgyerekek játékaiból, mesekönyveiből és testrészeikből készül. A végül persze győz a jó, és elpusztítja a laboratóriumot is ahol létrehozták. Olyan is van, hogy gép nem tudja, hogy gép. A film végén aztán rájön, hogy a Windows szoftver miatt nem áll fel neki és a farka állandóan kékeres halálban van, de nyel egyet és legyakja az ellenséget a végén. De azért feláldozza magát.

Ha társat kapnak akkor itt visszajön a fekete-fehér effektus: egy gép gyűlölő ludditát kap, akinek még a nagyapja is gőzgépeket molesztált. A film közepére már jó haverok, mert a gép megmenti az életét. Kedvenc jelenetem az összes ilyen filmnél, amikor a gép elmagyarázza, hogy ő bizony gép. Ilyenkor repkednek a technikai kifejezések, olyan mint a Vészhelyzet, ott is repkednek az orvosi szakkifejezések. De szerintem ha Carter doki az igazi életben találkozik egy vérző orrú emberrel, akkor azt se tudja zsebkendővel vagy lángvágóval csillapítsa a vérzést. Szerencsére a gép készítők tökéletest alkotnak, mert ezek a kiborgok-androidok kopaszodnak, borostásak stb. Esetleg még hetyke kis bajszuk is van. A lényeg: a gépek is kifogyhatatlan témát kínálnak a filmeseknek és sok filmet várhatunk még a témában. Mondjuk itt mintha kevesebb lenne a ZS filmek aránya.

Előfordulási helye: a jövőben, a szerverteremben, a múltban.

Tipikus mondatok:

-Feladatom a megsemmisítés!

-Az emberiség kiirtása tűnik a logikus megoldásnak.

-Ezt nem értem.

 

22 komment

Címkék: zssablonkarakterek

A bejegyzés trackback címe:

https://zskategoria.blog.hu/api/trackback/id/tr77800983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2008.12.03. 09:37:04

És persze a pusztító gép tökéletes: ezerszer gyorsabb, mint az ember, százszor olyan jól lát és élesebben hall, de mégis, ha az emberiségről van szó, akkor egy CP/M bootfloppy le tudja győzni egy kis szerencsével, mert csak a lélek számít stb.

Gecc 2008.12.03. 09:48:40

Jooovan mar, az tok reg volt! Ha manapsag keszulne olyan film, ahol adathordozoval lehetne gepet gyilkolni az nem floppy lenne, hanem mondjuk... egy egesz teleirhato DVD.

Mondjuk felvetodik a kerdes, hogy pl a fuggetlenseg napjaban egy egyszeru tusszentes... ize... virus le tudott gyakni egy egesz idegen civilizaciot, holott meg vedopajzsuk is volt. Az idegenek es a gepek mind balfekek. Annyira el vannak maguktol szallva, hogy a legaprobb reszletekre mar oda sem figyelnek, mert "ki ha mi nem" alapon nagy az arcuk.
Ezert aztan a skynetnek is halnia kell. Csak ido kerdese.

lojzi 2008.12.03. 13:10:05

Köszönöm! Köszönöm! Köszönöm! Erre a sablonra gondoltam!
Van itt Zs azért bőven, pl. a Tökéletes katona 2. minden igényt kielégít, de a Cyborg is.
Van hogy a 'gép' bombanőnek van álcázva, csak a szőke hosszú haját felemelve látszanak a fejében a nyomtatott áramkörök. Ez költséghatékony megoldás, nem kell trükkökkel bajlódni.
De ugyanígy gép K.I.T.T. a Knight Riderből, de ő nem ébred öntudatra, hű Sancho Panzája gazdájának. Az upgrade-elt gonosz gépellenfél azért ott is megvan, gondoljunk az übergagyi KITT vs KARR (??) epizódra.

the dragon 2008.12.03. 14:27:52

Érdekes mutáció továbbá az öntudatra ébredt számítógépes vezérlőrendszer. Ami a meggajdulástól fogva egyetlen feladatának az épületben tartózkodó humanoidok likvidálását tekinti. Ha ez a vezérlő éppenséggel egy atomreaktoré, akkor további izgalmaknak is elébe nézünk.

Kazimír 2008.12.03. 14:58:16

Az ilyen filmek többsége eleve kicsit a jövőben játszódik (lévén sci-fi), és horrorisztikus elemeket hordoz.
Amit pl. sosem tudtam végignézni, az A komputer gyermeke néven futó rettenet: www.imdb.com/title/tt0075931/
(A biztonsági kamerákkal felspécizett házimozi rendszer megerőszakolja a tudós feleségét..)

A Vírust talán többen látták:
www.imdb.com/title/tt0120458/
Mese a megkergült orosz kutatóhajóról, természetesen éjjel és viharban.
(Ehhez a hülyeséghez sajnos több nagy színész adta a nevét)

Számos olyan film is készült, ahol az USA védelmi rendszerét rákapcsolják egy szuperszámítógépre és az azonnal likvidálni akarja az egész Földet, miközben a nézők előre tudják, hogy ez fog történni. Izgalom a köbön!

csuszokotes 2008.12.03. 16:42:32

Szerintem a CYBORG is ide tartozik valamelyest, akkor mindenképpen az Amerikai Cyborg szarfos a legjobb a Gép és ez alatt a Cyborg kategóriában!Dzsó Lárá egy kiborg és nem tud róla (!!!!!), de kompatibilis egy másik, jobb kiborggal Dzson Rájennel, amikor kart cserélnek, jaj de szarfos az a film, nagyon Szív TV, mindenkinek kötelező kiborgos moslék, természetesen megfelelő italmennyiség után, mi a fröccsre esküszünk, mert, ha sör megy, akkor sűrűn ki kell menni!

csuszokotes 2008.12.03. 16:50:19

A simán gép ZSkategória, amitől többet reméltek a készítők, mégis szar lett, és ezért nyerő szerintem a Maximális túlhajtás, ráadásul a horror írók mestere Stephen King is rendezte, nemcsak írta, de annyira hatalmas bukás lett (na és persze irdatlanul pocsék film), hogy King beismerte, hogy írónak jobb lesz továbbra is (szerencsére).Szerintem az Ázilum szarfos ZSé mesterkiadó fostól várható lesz egy Terminator kamu, ha majd beköszön a Terminator 4 Christian "Sötét Lovag" Bale-lel!

Mindfield 2008.12.03. 22:25:04

Jahaj! Végre egy poszt ahol megemlíthetem a Terminal Error nevű eposzt! Ahol az MP3-ról kerül az überbrutál számítógépes rendszerbe a vírus. Aztán ugye elkezdi gyilkolni az embereket. A végén pedig egy kvarcjátékkal állítják meg.

www.youtube.com/watch?v=DL1xQr4Lx0E

Kihagyhatatlan!

Apokalipsz István 2008.12.03. 22:32:45

Nekem a Solo-Tökéletes fegyver nevű rettenet ugrott be egyből.
Mario van Peebles, mint a jóságos droid és Adrian "Zongorista" Brody mint az okos tudós, aki megdizájnolta

natnacp 2008.12.03. 23:27:22

és a szintén Stephen Kinges Mángorlót nem látta senki???

lényegében az is egy gép volt.. :D:D:D:D

füligjimmy77 2008.12.04. 11:32:50

Winston, A férfi, aki a "luddita", és "molesztál" szavakat először használta egy mondatban. Ettől a pillanattól TE vagy a példaképem.

garand 2008.12.04. 11:40:18

Nekem a "Lost in space" jutott eszembe. Pedig milyen jól indult az a film...
Na de elég az ábrándozásból, Winstooon hol a következő cikk???!:)))

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2008.12.04. 11:51:38

No és a Rövidzárlat, ahol Johnny 5 öntudatra ébred, de - meglepő módon - inkább tévézik és embertment, semmint a világ elfoglalásán törné a processzorát.

Apokalipsz Istvan 2008.12.04. 12:03:14

Azert mert Johnny 5 ratyi!
Jol le is zuztak a masodik reszben :)

csuszokotes 2008.12.04. 15:37:04

Dzsonni öt tényleg olyan, mint valami buzi, szerintem liberális pártra fog szavazni,azért láttak benne fantáziát egy animációs hülyeségre még.A mángorló iszonyat pocsék film volt, sajnálom, hogy Robert Englund is játszott benne, az a szar még alámondásos verzióban "rémíszgetett"pocsék az is valóban.

jürgen baromartz 2008.12.04. 18:03:56

"Ha pedig nincs költségvetés, akkor elég egy kontakt hibás lift is, amely aprítja a nyakkendős népet."

www.youtube.com/watch?v=VXX68Y7j75U&feature=related
www.youtube.com/watch?v=5oQY5U-AUuM&feature=related
(ez speciel szvsz egy kva jó film, legalábbis erősen kult kategória)
-----
"Van hogy a 'gép' bombanőnek van álcázva, csak a szőke hosszú haját felemelve látszanak a fejében a nyomtatott áramkörök."

www.youtube.com/watch?v=iBSGtKwb6aE&feature=related
(ez viszont egy iszonyú beteg film, mindenkinek látnia kell, sok nagymellű pucér robotnéni van benne)
-----
nem mellesleg az öntudatra ébredő robot esetéről is eszembe jut valami, ha már a hong kongi zagyvaságoknál tartunk. esetleg néhányan közületek láthatták az "i love maria" (magyarul: robotháború) című alkotást, ami már a terminator 2 előtt négy évvel tudta a pusztításra teremtett android humán-metamorfózisát, íme belőle egy részlet:

www.youtube.com/watch?v=VgjYkiB0L6U&feature=related

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2008.12.07. 16:46:43

"King beismerte, hogy írónak jobb lesz továbbra is"

Akkor Stephen egy jó arc. Más rendezők iszonyatsz*r zs filmek tucatjai után is meg vannak győződve arról hogy őket rendezőnek teremtette az isten. :)

Nohát 2008.12.08. 11:33:43

És az a sablonduma hol van, hogy:
-Én gép vagyok, nincsenek érzelmeim.
Aztán persze a végére kiderül, hogy mégis.

Dymoon 2008.12.15. 17:04:13

Azért a Johnny 5-öt nem kéne bántani. Jó, nem köpköd, meg anyázik, hanem rendes, de ez még nem ok arra, hogy lehúzzuk. A Rövidzárlat filmek, meg egytől egyig "A" kategóriásak.

undibajsz 2008.12.16. 20:59:13

Hát nem tudom Dymoon...
Nem kell, mindig a mészárszék meg a káromkodás, meg jó ha egy szereplő aranyos, de szerintem a Rövidzárlat filmek akkor is szörnyen nyálasak.
Lehet nekem nem volt gyerekszobám, de én már kissrácként is annak találtam

bitmybone 2016.05.11. 23:29:41

Hmm...hogy maradjak a témánál, eszembe jutott a 80'-as évek egyik "műremeke", a Terminal Choice (magyar cím most nem jut eszembe) c. filmecske, amelyben is egy gép bolondul meg, bár ott van egy főmocsok is, aki intézkedik ez ügyben. Vagy szintén a 80'-as évekből (asszem '87-ből) a Programmed to kill (megint hibádzik a magyar cím, de lehet, hogy nem is baj). Na és az Alien filmekkel mi a helyzet? Ha jól emlékszem, azokban is vannak "problémás" gépek, igaz, ott nem főszerepben.
Jürgen: nekem is eszembe jutott a Lift c. kultmozi, köszi.
Komédia kategóriában pedig a Weird Science c. film indulhat nálam.
Ja és emlékszik valaki a Bosszú a jövőből c. fantasztikusan xar filmre? Na azon csak röhögni bírtam.
Sőt, most jut eszembe még egy iszonyatosan kult mozi: az Androidok lázadása.
süti beállítások módosítása