HTML

ZSkategória avagy akció minden mennyiségben

Ez egy emlékmű, egy panteon a Zs kategóriás akciófilmeknek, sorozatoknak és isteneknek.

Ez itt a reklám helye

ZSsztárok

Légy a ZS közösség része!

Friss topikok

  • Gerberus: Immár ő is eltávozott. (2024.02.05. 01:30) Carl Weathers
  • Gerberus: @Custertábornok: Richar Lynch-csel sem foglalkoztak, pedig ő már 2012-ben meghalt és az egyik legi... (2024.02.05. 01:27) RIP: elhunyt Rutger Hauer
  • Gerberus: Ha már Billy Dragoról és Rutger Hauerről megemlékeztél gondoltam szólok, hogy Lynch is meghalt már... (2022.04.05. 02:19) Richard Lynch
  • TH1: hehe, két évvel később rátaláltam, hogy öt év szünet után volt új poszt. :D (2021.05.12. 00:04) Zssablonkarakterek: a disztópikus jövő tini harcosa
  • Count di Luna: Mostanában a Yakuza 0 játék igen jól hozza a Zs hangulatot, a 80-as évek végi világot meg mindent,... (2021.03.12. 01:39) ZSsablon karakterek: A maffia

Ez is a reklám helye

HTML

ZSsablon karakterek: Az ügyvéd

2009.02.08. 11:20 Winston007

Elérkeztünk a jogi filmek fantasztikus világába, ahol egy precedens többet ér mint Rambo összes fegyverének a tűzereje. Ebben a világban mozog az ügyvéd! Két típusan van az ügyvédeknek:

1. Korrupt, genya ügyvéd

Ő az aki, az ördögöt is képviseli ha kell. A megtört, éppen mindent bevallani készülő drogbáróhoz az utolsó pillanatban odaér és máris lealázza a nyomozókat. Általában ő is benne van az összes gonosz ügyben. Ügyfeleit az utolsó pillanatban mindig beszámíthatatlannak nyilvánítja. A nyomozók persze állandóan megakarják lincselni. A végén jön a jó ügyvéd vagy ügyész és lebuktatja.

2. A jó ügyvéd vagy ügyész

Igen, ő a mai poszt főszereplője. A jó ügyvéd mindig csak a törvényekben és az igazságban hisz, ha jól menő milliókat hozó praxisa van, akkor is félredob mindent, hogy képviselhessen valami hátrányos helyzetűt. Ha négerről van szó, akkor az egész családját leszarja és nem törődik azzal, hogy naponta gyújtanak karácsonyfát a kertjében a pizsamás klánosok. Őt csak az érdekli, hogy a súlyos jogsértés megszűnjön és a bűnösök megkapják a méltó büntetésüket. Ezért nyomozni is kezd, nehogy már a havonta újabbakkal gyarapodó amerikai rendvédelmi szervek valamelyikére bízza. Ennek a nyomozásnak fontos eleme egyébként az áldozat szobájának felkutatása, ahol az ügyvéd átérzi a mély fájdalmat, és újult erővel megy harcba. ( Ez a nyomozóknál is megy. ) Természetesen a hosszas nyomozás eredménytelen, de a legváratlanabb helyen leül az ügyvéd és ott kitör a bizonyíték gejzír. Persze előtte jön még a szokásos könyvtárban éjszakáztunk a sok törvénnyel és a sok akta között ébredek az irodámban reggel rész.

Az ilyen filmek legfontosabb része a bírósági tárgyalás. Ez úgy kezdődik, hogy az ügyvéd megpróbálja áthelyezni a tárgyalást, főleg ha fekete az ügyfele. Ha ez nem sikerül akkor szegény esküdteket zárják ki. A végére kb. fele-fele arányban lesznek a fasiszták és liberálisok. De ez már fél győzelem. Persze a koronatanú mindig egy hátrányos helyzetű, alkoholista, hittanról lógó ember. Erre az ellenfél rögtön lecsap, mert az ügyvéd nem tudott róla. A koronatanút ízekre szedi, az ügyvéd végig ezt ordibálja: "Tiltakozom! A kérdéseknek semmi köze az ügyhöz és az ügyfelemhez!", de tudja ennyi volt. Most már csak az marad, hogy a végig fapofával ülő, minimum félvulkáni androidot, akit nem lehet a nyugalmából eltéríteni, na ezt az embert megtöri. Természetesen ez sikerül, mert amint a Bibliára ráteszi a kezét , rögtön érzi itt igazat kell mondani. Itt nem lehet hazudni.  A végén zokogva vallja be a kőkemény gengszter/gyilkos azt is, hogy hány krumplibogarat taposott agyon kiskorában. Ebben segít a tárgyalás utolsó pillanatában megérkező szupertanú, aki végig nem akart tanúskodni, vagy egy perdöntő bizonyíték.

Az ügyvéd általában minimum egyszer zárkában végzi a tárgyalást, mert megsérti a bíróságot. De a végén az agg, ősz, öreg bíró megbocsát neki és elismeri képességeit. Az ügyész is alig várja, hogy jattoljon az ifjú úgyvéddel. Mert hozzátartozik a sztorihoz, hogy a legnagyobb ügyét úgy vállalta el, hogy nemrég kapta meg diplomáját. A film végén boldogan grill partizik a felmentett ügyfelével és a két család boldogan eszik. Azt megfigyeltétek, hogy az ügyvédnek mindig aranyos, szőke kislánya van?

Előfordulási hely: bíróságok, irodák, áldozatok szobái

Tipikus mondatok:

-Tiltakozom!

-Mit csinált Ön a gyilkosság éjszakáján?

-Nem tarthatják itt az ügyfelem! Csomagoljon indulunk! Nyomozó ezért a törvénysértésért még felelni fog!

23 komment

Címkék: zssablonkarakterek

A bejegyzés trackback címe:

https://zskategoria.blog.hu/api/trackback/id/tr15929777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jacques Ucca (törölt) 2009.02.08. 13:02:51

Az talán kimaradt hogy a szökésben lévő gyanúsított szinte mindig felhívja a család ügyvédjét aki vagy segít vagy hívja a zsarukat vagy mindkettő..

Gabe2 2009.02.08. 13:41:35

Lesz vmikor zspszichológus is? Azok ugyanis rendre furcsa németes-k.európaias nevű zsidóknak tetsző figurák. Sose tudtam hova tenni ezt a direkt "antiszemitizmust" Hollywoodban...

load error 2009.02.08. 14:11:34

Ebben a kategóriában alapmű a Becsületbeli ügy (A few good men)

Jack Nicholson két néhányperces jelenéssel lejátssza a vászonról a "jóügyvéd" Tom Crusie-t.

Aki pedig tényleg jót akar, az nézze meg a 12 dühös embert.

füligjimmy77 2009.02.08. 14:25:59

Az mindig király, hogy egyszer csak jön az ügyvéd, aztán úgy kiviszi a gyanusítottat, mint egyszeri telepi nyílvános klotyóból a vécépapírt. Meg kell mondanom őszintén, voltam már őrszobán, bejöhetett volna a komplett Bárándy familía, akkor se engedtek volna el, csak azért, mert azt mondták. Ha jól érzékelem, ezt a poszot nagyrészben a Time to Kill ihlette (a magar címe se lehet sokkal értelmesebb).

Francois Pignon 2009.02.08. 14:26:05

És mindig van a vádnak egy szemtanúja, akiről a tárgyaláson derül ki, hogy nem lát szemüveg nélkül.
A bíró fekete, és modorában a klasszikus, zabos rendőrfőnökre hasonlít.

Leeroy of SMV Design 2009.02.08. 17:08:03

Time to kill = Ha ölni kell. Könyvben olvastam, filmen még nem láttam.

Prophet 2009.02.09. 00:17:12

Előkerült valaha a hajlevágás, mint erkölcsi megtisztulás? Esetleg ugyan így a haj félrefésülése: utal a szereplő jellemére. Pl. a pókember 3-ban is, amikor pókember félrefésülte a haját, akkor tudthattuk, hogy most rossz. Sokat ki lehet ám hozni egy frizurából!

Dr. No 2009.02.09. 11:47:58

Ez most nagyon ütős lett...

Az egyik kedvenc filmügyvéd-figurám egyébként Dustin Hoffmann a Vejedre ütök-ben (úgyis mint Apádra ütök 2.), akinek senki sem hiszi el, hogy ügyvéd, amíg ki nem hozza őket a dutyiból. Na meg a Félelem és reszketés Las Vegasban-ból Johnny Depp.

Abszolút gáz filmügyvéd: Ben Affleck a Daredevilben.

Az ügyvéd első megjelenését nem írtad le, Winsoton.
'70-es évek: Általában háttal ül az ajtónak, és a felhőkarcoló felső emeletén lévő irodájának pompás kilátásában gyönyörködik (ez általában a Central Parkra nyílik). A feje nem látszik a bőrfotel fejtámlájától. Amikor az ügyfél belép, az ügyvéd megpördül, és lábát az asztalra téve (látszik a cipŐtalpa: nem kopott, vadiúj az ezer dolcsis cipő), ujjhegyeit egymáshoz illesztve (ún. "elmélyülten gondolkodó ügyvéd"-gesztussal) megkérdezi: - Milyen ügyről lenne szó?

Az ezredfodulóval trendváltás zajlott le. Ekkortól "ügyvéd" címén egy elegáns irodaajtóban szigorúan vagy George Clooney vagy Tom Cruise jelenik meg, miközben egy hang közli: "Ő irodánk legjobb válóperes / vállalalatfelvásárlási specialistája."

T. Norbert 2009.02.09. 14:28:07

füligjimmy77:Na ja, advan van az elvetemült gyilkos, aki megölt 50 embert, kirabolt ugyanennyi bankot, ellopott ugyanennyi verdát, ferobbantott ugyanennyi tözsdeügynökséget, és életfogytit tartó büntetését nyomja a sitten. Ha egy nagyhatalmú szervezetnek szüksége van rá, csak beküldik az ügyvédjüket, aki egy csettintéssel kihozza. Csak soha nem mutatják, hogy az ügyvéd miket mond odabent, csak azt amikor már sétál kifele a rab társaságában. Pedig én pont arra lennék kíváncsi, hogy ugyan mikkel érvel.

Dr. No 2009.02.09. 14:51:30

T. Norbert
Pl. nehéz gyermekkor, a büntethetőséget akadályozó rossz egészségi állapot, bombabiztos alibi a haveroktól, a vád bizonyítatlansága, a valós társadalomra veszélyesség hiánya, pláne nem is történt bűncselekmény - csak fantázia kérdése.

Vagy egyszerűen csak átad egy táskát a sheriffnek.

füligjimmy77 2009.02.09. 15:08:49

"'70-es évek: Általában háttal ül az ajtónak, és a felhőkarcoló felső emeletén lévő irodájának pompás kilátásában gyönyörködik (ez általában a Central Parkra nyílik). A feje nem látszik a bőrfotel fejtámlájától. Amikor az ügyfél belép, az ügyvéd megpördül, és lábát az asztalra téve (látszik a cipŐtalpa: nem kopott, vadiúj az ezer dolcsis cipő), ujjhegyeit egymáshoz illesztve (ún. "elmélyülten gondolkodó ügyvéd"-gesztussal)"
Ugyanez főgenyára, szintén ebből a korszakból (pl. néhány Bond film)

T. Norbert 2009.02.09. 17:10:45

Dr. No:Én nem az elözetes letartóztatásról beszélek. Hanem arról, amikor a fickó már el van ítélve, talán már évek óta a börtön vendégszeretetét élvezi, és a nagyhatalmú szervezet csak úgy bumm, kihozza seperc alatt.

Dr. No 2009.02.09. 18:58:06

@T. Norbert: Ja, ez a legegyszerűbb változat. Olyankor nem ügyvéd megy be, és csak a titkos jelvényét mutatja.

Azért nem szokták mutatni ezt a jelenetet, mert annyira érdektelen.

T. Norbert 2009.02.09. 19:07:42

Vagy azért nem mutatják, nehogy egy fegyenc ügyvéd haverja a valóságban is olyasmivel próbáljon érvelni, és a börtönigazgató meg a smasszerek körberöhögjék.:)

csuszokotes 2009.02.10. 13:45:29

Egészen jó kis kommentek vannak itt a témával kapcsolatban, csak az a baj, hogy ezek közül a filmek közül egy sem Zsé...valaki írhatna zsé filmből is ügyvédet, mert nekem egy sem jut eszembe....

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2009.02.10. 17:16:09

@Dr. No: A Félelem és Reszketésben Del Toro volt az ügyvéd :)

Von Siebenbuergen · http://koszelet.blog.hu/ 2009.02.11. 11:25:48

@Dr. No: Dustin Hoffman a Sleepers (Pokoli lecke) ügyvédjeként zseniális. A közös jelenete Vittorio Gassman-nal beszarás.

Dr. No 2009.02.11. 17:56:05

@csuszokotes: Hát bakker a Daredevil az totál zsé volt. Abban a Ben Affleck játszotta az ügyvédet, és olyan jó szíve volt neki, hogy pingponglabdában is elfogadta a honoráriumát.

lojzi1 2009.02.12. 10:41:55

@Dr. No:
sz*r film volt, de nem volt ZSé. Volt ott nagy költségvetés, sztárszereplők, így ZS már nem lehet. A Daredevil amúgy sztem nem ügyvédes film hanem szuperhősös.

A 'tiltakozom!'-nak van egy párja, az 'elutasítom!' a szopóágon és a 'helytadok!' a magárataláló szakaszban. Mármint a főhős szempontjából.
A bíró egyébkén nem tipikus katakter? Vagy már meg is volt énekelve?

Dr. No 2009.02.13. 16:20:40

@lojzi1: Mármint szerinted csak az az ügyvédes film, ami tematikájában pl. bírósági tárgyalásról szól? Vagy lehet ilyen bűnügyes is, amiben mondjuk a Petrocelli nyomozza ki a gyilkost?

Tárgyalótermeset szerintem zsében nem csináltak, mert teljesen üti a műfajt: beszélni kell benne sokat-sokat, és azt forgatókönyv és színész nélkül, pláne színészek helyett kiöregedőben lévő harcművészekkel nem lehet megoldani. Egyszerűen képtelenség. Meg a célközönség se díjazná.

pdjames 2009.08.07. 15:47:34

A Félelem és reszketés-ben Benicio del Toro volt az ügyvéd, azóta is félek tőle.

ignore 2010.09.30. 15:58:46

Egyik legzseniálisabb southpark rész, itt 18:30-tól részletesen bemutatják a nyomozás menetét :) www.southparkstudios.com/episodes/103851
süti beállítások módosítása