HTML

ZSkategória avagy akció minden mennyiségben

Ez egy emlékmű, egy panteon a Zs kategóriás akciófilmeknek, sorozatoknak és isteneknek.

Ez itt a reklám helye

ZSsztárok

Légy a ZS közösség része!

Friss topikok

  • Gerberus: Immár ő is eltávozott. (2024.02.05. 01:30) Carl Weathers
  • Gerberus: @Custertábornok: Richar Lynch-csel sem foglalkoztak, pedig ő már 2012-ben meghalt és az egyik legi... (2024.02.05. 01:27) RIP: elhunyt Rutger Hauer
  • Gerberus: Ha már Billy Dragoról és Rutger Hauerről megemlékeztél gondoltam szólok, hogy Lynch is meghalt már... (2022.04.05. 02:19) Richard Lynch
  • TH1: hehe, két évvel később rátaláltam, hogy öt év szünet után volt új poszt. :D (2021.05.12. 00:04) Zssablonkarakterek: a disztópikus jövő tini harcosa
  • Count di Luna: Mostanában a Yakuza 0 játék igen jól hozza a Zs hangulatot, a 80-as évek végi világot meg mindent,... (2021.03.12. 01:39) ZSsablon karakterek: A maffia

Ez is a reklám helye

HTML

ZSsablon karakterek: A maffia

2008.09.13. 10:39 Winston007

Filmes főhőseink sokszor a maffiával kerülnek szembe miközben a rosszakat megbüntetik, ezért maffiózó barátaink is megérnek egy posztot.

A maffia mindig nemzetiségi alapon szerveződik: olasz, ukrán, kínai, japán ,mexikói, orosz. Olyan nincsen, hogy a hamburgerzabáló amerikai menedzserek maffiát szerveznek, ők törvénytisztelők. Csak néha okoznak világgazdasági összeomlást subprime hitelválságokkal amit a folyamatos csalásaik okoztak. De a maffiózók ennél jóval veszélyesebbek! Az olasz maffia főleg! Először is munkát adnak a helyi szabóknak mivel állandóan öltönyben vannak, és nem ilyen bokáig érő érettségi öltönyben. Hanem mindenféle puccos , csíkos Fred Astaire öltönyben , meg makkos cipőben. Nálunk ezt a vonalat Mága Zoltán és Galambos Lajos és Korda bácsi képviseli. Másrészről étteremekt és bárokat nyitnak és fellendítik a kiskereskedelmet.

Egész nap ülnek és spagettit zabálnak, az oroszok meg isznak. Igazából nem is értem mivel tudják felidegesíteni a főhőst , hiszen alapvetően jól elvannak kis bárjaikban , éttermeikben. Az olaszok ráadásul mindig ölelkeznek meg alig várják, hogy megpuszilhassák egymást. Kicsit gyanús.Ráadásul tök kövérek, kb. akkor jelentenek veszélyt a főhősre ha legurulnak egy dombról. Az oroszok ezzel szemben kegyetlenek, azok az igazi fej letépős tüdőbe hányós típusok. Míg a szende olaszok kis pisztolykákkal hadonásznak, addig az oroszok alig várják , hogy elővegyék a kalasnyikovot és megoldják a grúz konfliktust. Erre persze mindig találnak egy jó okot. A japánok jakuzák meg még most is karddal hadonásznak de legalább már Casio van a kezükön.

A főhős ezekbe az éttermekbe általában simán besétál és agyonver mindenkit amit persze a maffia főnök mosolyogva szemlél. Senki se veszi elő a fegyverét, hanem beállnak a sorba és várják mikor törheti el az orrukat a főhős. Amikor elér a főnökhöz és csak annyit mond: "Te szemét!" akkor persze mindenki előrántja a fegyverét. Ilyenkor egy "Ezt még megbánod!" mondat kíséretében egyszerűen kisétal az étteremből. Ennek még most sem jöttem rá mi értelme van. Viszont a maffia főnök tök jól metakommunikál: két kacsintás jelentése, hogy törjétek ki a nyakát, ha fellendíti a mutatóujját akkor mindenki tudja , hogy robbantsátok fel a boltját. Szóval tök profi.

A maffia főnöknek mindig van egy tök jó nője, akit a főhős lenyúl. Na a főnök csak ekkor lesz igazán ideges, azon hogy a kokain biznisz haldoklik azt le se szarja. Ilyenkor küldi a bérgyilkosokat, akik mindig furcsa figurák és mindenféle specialitásaik vannak. Persze ha az egyik egy darutollal gyilkol akkor biztos egy darutollal a seggében küldi vissza a maffia vezetőjének a bérgyilkos holttestét a főhős. (Igazából az olaszokat nem értem, az olíva üzletből is tök jól megélnek, az étteremeik mindig pörögnek. A pizzát is imádják az emberek. Akkor minek nekik ez az egész maffiásdi? Ha ennyi bennük tesztoszteron miért nem mennek el  focizni? )

A maffiózók amikor rájönnek, hogy gáz van mindig összegyűlnek egy helyre és várják a főhőst. Motivációnak elrabolják a főhős valamelyik hozzátartozóját. Nem veszik ám észre, hogy ezzel csapdában vannak mert a főhős egyedül bekeríti és megsemmisíti őket. A főnök egyedül ül a szobájában is idegesen hallgatja a lövés hangokat és a halál sikolyokat. Nem megy ki segíteni, hanem whiskyt iszik. Majd bejön a főhős és általában agyonlövi.

Az oroszokkal meg valamilyen ugyanolyan kegyetlen módszerrel végez amit ők szoktak alkalmazni. A japánokat meg egyszerűen lekardozza. A mexikóiakra meg ráküldi a bevándorlásiakat.

 

41 komment

Címkék: zssablonkarakterek

A bejegyzés trackback címe:

https://zskategoria.blog.hu/api/trackback/id/tr28661420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.09.13. 11:19:51

Ha már maffia és zskategória, akkor a Drog poklát ( www.port.hu/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=57036 ) érdemes megnézni(egyéb esetben nem ajánlott, sőt, az egészségre káros). Legalább annyira zs, mint Christopher Moltisani Bárdja. Pedig az aztán igazán fikció.

Pierre 2008.09.13. 11:39:05

És a magyar?

"A maffia mindig nemzetiségi alapon szerveződik: olasz, ukrán, kínai, japán ,mexikói, orosz."

Iron1 2008.09.13. 11:43:06

Ez nagy volt! :))))

TheMuezzin 2008.09.13. 11:46:41

Bizony, kár elfelejteni a legkegyetlenebb maffiát, a magyart, akik csak Keyser Sose-tól félnek :) És vajon miért nincs francia, portugál, német vagy akár namíbiai maffia?

Sikerült minden klisét összeszedni, gratu 2008.09.13. 11:56:28

de a legfontosabb kimaradt!

AZ EMANCIPÁLT NŐ

különös ismertetőjegyei:

természetesen fotómodell külsejű
hacker
nanotechnológia-diplomácia-agysebész doktor
doktor-doktor
jól tud szakszofonozni, festő, szobrász, költő és filozófus

munkája:
tanácsadó a fehérházban
tanácsadó a NASA-nál
tanácsadó az FBI-nál
tanácsadó a CIA-nál
tanácsadó egy szupertitkos, meg nem nevezett amerikai szervezetnél, melyről még a fenti szervezetek sem tudnak
SEAL kommandós
és makramét és hárfát is tanít sérült, siket, vak, hajléktalan afrikai gyerekeknek

hobbiai:
K1 ketrecharc
base jump
palack nélküli mélymerülés

És végül de nem utolsósorban tökéletes anya, feleség, apa, és nagybácsi is egyben.

Evvel a figurával válik teljesen életszerűvé minden amerikai film.

Kimaradt 2008.09.13. 12:04:54

, hogy Iraki veterán is..

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.09.13. 12:14:35

:) Jó összefoglaló
A magyar maffia kimaradt:)

arsene 2008.09.13. 12:23:35

Azt nem,értem miért írja mindenki következetesen ff-el a mafia-t. Ha már a magyar középértelmes agyoniskolázott társadalom próbál minden hülye külföldi nevet eredetiben kiejteni, leírni, akkor ebben miért tér el? Teljesen egyetértek az alap problémával, hogy kizárólag sztereotípiákkal tudnak ezekre a csoportosulásokra gondolni.Viszont amikor próbálod kifejteni megnemértésed a mafia miértjére,az olyan, mint a Farkasházy humora. Van valami magja, de olyan messze van a megálmodott céltól, mint a 4-s Metro az átadástól. Szóval nézd meg még egyszer vagy kétszer a Godfather-t és megérted. Ha mégsem, beszélgethetünk róla.
Pierre: A magyar mafiát hiányolod? Azt is privatizálták már.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2008.09.13. 12:36:40

Arsene: a maffiát így írjuk, lásd még "kontroll" vs "control".

A maffiózóval rokon a Külföldről Származó Szereplő, aki látszólag normális életet él, azonban otthon kokainföldjei vannak vagy óvodásokat dolgoztat 12 órában.

Pierre 2008.09.13. 12:57:48

":) És vajon miért nincs francia, portugál, német vagy akár namíbiai maffia?"
Mert a franciák max. szeretők illetve mestertolvajok, mesteri bűnözők, portugálok: konkvisztádor vagy lásd feljebb, a émetek pedig, mint6 mindenki tudja, sótlan népség tehát csak valamilyen bűnbanda (bankrablók, vidámpark perselyének elrablására szakosodtak) vagy nácik/neonácik lehetnek. A namíbiaiak pedig csak utcai verőlegények lehetnek, vagy ugyanott bandákba verődnek (és harban állnak állandóan a mexikóiakkal).
És mivel Hollywood multikulturális, az angolok/amerikaiak, ha rossz oldalon állnak, csak sorozatgyilkosok/gonosz kémek lehetnek.
Kihagytam valamit?

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.09.13. 13:13:52

Mi az, hogy nincs magyar maffia? Csak általában oroszos nevük van, mint Strabo. Közös jellemzűjük: rettegnek Tulipános Jimmytől. Biztos bennük él egy másik Jimmy emléke

kenyszerjogasz 2008.09.13. 13:25:15

kimaradt a jamaikai maffia, olyat is láttam valahmelyik 80as évkbeli filmben. gyanús hajviseletűk volt, ok nélkül üvöltöztek mindenkivel, hiszen láthatóan ok nélkül be votak drogozva, és persze fehér poros zacskókkal hadonásztak meg pisztolyokkal, puskákkal, amiből a vezérnek volt a legnayobb (rasztahajból is neki)

Leeroy of SMV Design 2008.09.13. 13:47:57

Jamaika a jamaikaiaké! A haiti maffia pedig voodoo-alapon szerveződik. :)

flamer 2008.09.13. 13:59:33

Winston:

A jelöletlen tárgyas, határozós és birtokos jelzős összetételek tagjait mindig egybeírjuk: fejletépős, lövéshangok, halálsikoly, maffiavezér, kokainbiznisz.


Jamaikai maffia szerint a seagalos Halálra jelölve c. Zs-ben volt, meg talán az Extermintor 2-ben.

flamer 2008.09.13. 14:00:16

Ja, meg persza GTA Vice Cityben is volt jamaikai meg haiti maffia, bár az nem tudom, hogy ide tartozik-e :)

Mindfield · http://quahughun.myminicity.com 2008.09.13. 14:27:53

"Ráadásul tök kövérek, kb. akkor jelentenek veszélyt a főhősre ha legurulnak egy dombról. "

Nana! Azért ha megnézzük a Sopranos-t tudjuk, hogy nem kövérek, hanem erősek! És jól tudnak boxolni! Azon kívül van nekik fegyverül is vagy mi a szösz.

Gecc 2008.09.13. 14:40:31

Egy nagyon fontos dolog maradt ki, ha mar az amerikaban honos mafiarol beszelunk. Megpedig az alkoholtilalom... persze ha visszakanyarodunk a 20-as evekhez.

scsaba1 2008.09.13. 15:09:45

Nem is beszélve a chicagoi magyar maffiáról... Az a legkeményebb... A Gogolák család! :)

Később megalapították a google.com-ot, így mossák tisztára a piszkos pénzt.

berczib 2008.09.13. 15:29:46

ez XD poszt volt :)

amúgy megtaláltam a kígyós pornófilm teljes változatát. még több kígyós beszólás. igazi ZS pornó :D

www.redtube.com/1397

berczib 2008.09.13. 15:44:18

Dzsiájdzsó 2008.09.13. 15:29:46

bazdmegezdeszar! :D


tök jó sablon. :)

de legjobban a főgenya emberei sablont várom. nincs akciófilm nélkülük XD

vagy az elmutálódott rosszkor-rossz helyen lévő csókát, aki tökre megérdemli mert többinyire gonosz.

nem is. XD a középiskolás izomállat rögibjátékost, aki veri a geek főhőst, a film elején ővé a csaj, de aztán csere :D

áááá annyi sablon van még....

hangyasav 2008.09.13. 15:48:45

Nah persze, ha olasz maffia, akkor mindenkinek egyből Keresztapa meg Sopranos. Jó filmek, szó se róla, de akadnak ebben a témában komolyabb alkotások is. Pl.: A szicíliai (1987). Vagy könyvben: Puzo többi regénye pl.: Omérta, vagy John Dicke: Cosa Nostra stb.
Ezekből kitűnik hogy korántsem csupán éttermükben spagettit zabáló, öltönyös dagadt digókat fed az olasz maffia. Lásd például a Cosa Nostra és más családok legutóbbi ismert főnökének, Bernardo "Traktor" Provenzanonak a történetét.
Csak a ZS amerókai filmekben nem azzal foglalkoznak, hogy a maffia valójában milyen célt is szolgál...

suo tempore 2008.09.13. 16:40:42

volt már jobb írásod is, ez vhogy nem fogta meg a lényeget, és még vicces se volt

többet is ki lehetett volna hozni ebből, így összemosni az összes maffiatípust nem volt szerencsés

Winston007 2008.09.13. 16:55:46

Suo,

nem lehet mindig szakmailag topon lenni:)

Szelíd hangorkán 2008.09.13. 17:10:59

Pedig szerintem a ZS kategóriás filmekben a főgonosz mindig egy hideg, északi típusú germanoid ember. Szőke, kék szemű, kockafejű. Szegény németek...

bbandi 2008.09.13. 17:36:18

Az olaszok nem csak pisztolyokkal lődöznek. Van nekik luparájuk (lefűrészelt csövű sörétes) meg forgótáras géppisztolyuk.

stark · http://stark21.blogspot.com 2008.09.13. 18:00:31

Üdv!

Kedves Winston!

Nem tudom, ismered-e a Jesus Christ Vampire Hunter, illetve a Machine Girl című filmeket. Mert ha nem, akkor okvetlen javaslom a megtekintésüket, ugyanis ezek olyan 'műalkotások', hogy a kategória megnevezéséhez a kínai ABC-ben sincs elég betű.

Freddy 2008.09.13. 19:02:51

nemZs-maffia-kategóriában kimaradt az alapsorozat: A polip.

postabelyeg 2008.09.13. 20:55:39

bbandi 2008.09.13. 17:36:18
Forgótáras géppisztoly nincs.Válassz csigatárast.

Dr. No 2008.09.13. 22:47:20

Az jó megfigyelés, hogy a bérgyilkosaik általában olyan fura figurák.
Hogy minél kevésbé feltűnőek legyenek, a mafia pl. albínókat alkalmaz, sánta, ill. félkarú embereket, jetit, a Notre Dame-i toronyőrt.

bercib, a kígyósat komolyan ajánlod, vagy csak az alteregód szólalt meg?

A.Sz.2000 2008.09.13. 23:45:13

Azt tényleg ő ajánlja én csak később értem ide.

füligjimmy77 2008.09.14. 10:31:39

A másik kategóriája a maffia bérgyilkosának a kurva félelmetes: tőle még a főnök is kekszel, a mezei verőembert egyenesen a hányinger kerülgeti. Kap egy üzenetet a hangpostafiókjára, majd seperc megjelenik, senki nem tudja, hogyan, majd seperc eltűnik, senki nem tudja, hogyan. De ettől a pillanattól kezdve a főhős nyomában van, de nem ám ilyen APEH szinten: álcázza magát mindenféle embrnek, a sötét éjszaka mélyéről ugrik elő, és már majdnem nyer, amikor veszít.Innentől egyenes az út a maffia helyi leányvállalata számára a romlásba.

berczib 2008.09.14. 11:11:39

Dr. No 2008.09.13. 22:47:20

tényleg, semmi buzulás. sima ponró. és közben is röhelyes beszólások XD

(egy új néven akartam írni, de a blog.hu-nak a kurva anyját XD)

Dr. No 2008.09.14. 23:55:31

Tipikus szöveg nem is volt a posztban! Pedig van:

"Egy csomó rendes emberrel beszéltem a keleti parton, akiknek nem tetszik az a sok szar, amit az utóbbi időben kavartál, Frank."

"Don Ciccio üzent. Látni szeretne."

Kazimír 2008.09.15. 08:31:14

Az kimaradt, hogy hogyan mossák a pénzt. Mert a maffia alapvetően arról szól, nem? Erre a célra mindig van néhány mosodájuk/tisztítóüzemük is, ahol lejárt szavatosságú Bioponnal fehérítenek. Általában egypár hulla is rejtezik ezeken a helyeken, de ezt a rendőrség nem tudja, mert mindig csak néhány szót beszélnek a mosoda 160centi magas 48kilós (látszat)tulajával, aminek a lényege: Szólj, ha hallasz valami fülest Geraldo!
És Geraldo hall, de nem szól. Vagy igen, de akkor ő is egy nejlonzsákban végzi, vagy egy betonkockában.
Ha az olaszoknak profi bérgyilkosra van szükségük, mindig a szicíliai rokonokhoz fordulnak. Fekete öltöny, rózsaszín ing és szalagos kalap. Profi bicskás.

Az orosz maffia tagjai viszont tényleg nagydarab emberek, kivéve a főnököt, mert neki a vodkaivástól inkább csak puffadt a teste. Csak fegyverben utaznak, s az által halnak is.

A japánok a legkegyetlenebbek, a vitás ügyek tárgyalálos úton történő rendezését nem ismerik.

Közös jellemzője az egésznek, hogy a rendőrség szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyosztája, mindenkitől kenőpénzt fogad el, és a közlekedésiek, meg a gyilkosságiak nem is sejtik miből lett Frank nyomozónak új Porschéja..

Na, de a főhős rendet tesz. És egymaga. Az egészet.

Tűzvillám (törölt) 2008.09.15. 13:04:20

Dr. No!

Ez nagyon jó!

Olyan is van, hogy:
ez lesz az utolsó melónk, aztán kiszállunk a maffiabuliból és a Kanári-szigeteken költjük el az összerabolt pénzt.

Dr. No 2008.09.15. 16:30:08

Tipikus szöveg még:

"Hogy gondoltad, Joe, elveszed azt, ami az enyém?"

"Az áru a csomagtartóban van."

lyukrafutó 2008.11.13. 14:43:09

egy csomószor életben marad a főnök, rendkívül idegesítő módon. a helyettesnek leszakítják a karját, a kifutófiút pedig a flaszterbe passzírozzák egy úthengerrel, de a főnök - aki mellesleg a főhős öccsét abúzálta a fél filmen keresztül - megússza egy bilinccsel

DSL · http://runbabyrun.blog.hu/ 2013.04.02. 12:45:22

az utolso mondatok koronazzak meg ezt az egyebkent is zsenialis irast :D

Holtsav 2013.10.19. 13:18:03

Késői pótlék, de beötlött egy tipikus mondat, ami szerintem idepasszoló:

"Azt akarod, hogy életben hagyjalak és elengedjelek? És mégis hogy bíznék meg utána az embereimben?"

karmanyúz 2019.11.12. 20:04:05

még későbbi pótlék, de nem maradhat el az a jelenet sem, amikor a maffiafőnök az egyik alkalmazottja (általában alvezére) sérelmére követ el hirtelen felindulásból súlyos testi sértést netán gyilkosságot
általában a maffia menedzsment értekezleten történik a dolog, célja szerint általában két változat van:

1. a regulázás/tekintély helyreállítása
általában a film elején, de legfeljebb az első harmadában történik; a maffia vezetősége gyűlést tart, ahol a főnök azt ecseteli pl. hogy hogyan fogják átvenni a helyi narkó/fegyver/import zöldség/kínai bóvlicipő piac felett az irányítást, mikor is egyik alvezére közbeszól: ellentmond, kijavítja valami nyelvbotlását, netán csak bunkó módon félbeszakítja, egy a lényeg: rohadtul nem kellett volna... ezt onnan tudjuk meg, hogy hirtelen döbbent csönd lesz, még a legyek is lábujjhegyen zümmögnek, a főnök zordan mered a közbeszólóra, az ijedten néz vissza rá (ha elég esze van), vagy kihívóan állja a tekintetét (ha kellően hülye vagy nagyon tökösnek érzi magát), a többiek pedig rémülten pislognak ide-oda kettejük között; majd pár másodperc után a főnök megoldja a feszültséget, és kedélyesen folytatja a szónoklatot, ám innentől már lassan körbe járkálva a szobában (ha addig is nem tette)
persze úgy időzít, hogy épp akkor végezzen, mikor a vétkes mögé ér, na ekkor szokta beverni annak pofáját (olaszok), lekaratéjozni (japánok), vagy véres cipóra verni (oroszok)
viszont a delikvens rendszerint életben marad

2. a felelősségrevonás/megtorlás
ez általában a film második felében fordul elő, amikor egy csúnyán elb*szarintott akció (főhős/fontos tanú/szaglászó újságíró/egyéb szereplő sikertelen kinyírása/elfogása, fuccsba ment áru átadás/átvétel és hasonlók) után gyűlnek össze a gengszterek, hogy a hogyan továbbot megvitassák
az olasz főnök ilyenkor a teremben körbejárkálva poénkodik, mintha mi sem történt volna, látszólag elbagatellizálja a kudarcot, majd mikor a felelőshöz ér, egy baseball ütővel szétveri a fejét; ezután közli a többiekkel, hogy nem akar több ilyen pofáraesést
a japánoknál a bűnös tudja, hogy hibázott, rituálisan bocsánatot kér, levágja a kisujját, és egy zsepibe csomagolva átadja a főnökének - aki miután ezt egy szó nélkül végignézte, ráförmed, hogy mit gondol, ennyivel megússza?! majd leböki/vágja egy szamurájkarddal, végül ő is közli a többiekkel, hogy nincs több kudarc
az oroszoknál viszont elágazik a dolog: ha a felsült alvezér egyedül maradt, akkor egy székhez kötözik és pizzaszósszá verik az arcát, majd ha még élne, agyonlövik, esetleg felgyújtják, de ha még maradt néhány embere, akkor azok kíséretében, saját lábán érkezik, és többnyire szitává lőve távozik

Count di Luna 2021.03.12. 01:39:49

Mostanában a Yakuza 0 játék igen jól hozza a Zs hangulatot, a 80-as évek végi világot meg mindent, a főhős akkora pofonokat osztogat, hogy Fülig Jimmy is csodájára járna, de valahogy senki se hal bele, ha teszem azt az úttestbe döngölik a biciklivel. A legtöbb ellenfél rendszeresen visszajön még több pofonért.

Hősünk időnként beburkol egy rament vagy burgert, ettől nyomban helyreáll az egészsége, akkor is, ha előzőleg meglőtték.

Van valami főküldetés is, de a hős mindennel foglalkozik, csak azzal nem, pedig nyomában vannak a zsaruk, mert ártatlanul megvádolták gyilkossággal, pedig milyen segítőkész ember már, a fél város problémáit ő oldja meg, és a játéktermeket is egymaga tartja el.
süti beállítások módosítása