HTML

ZSkategória avagy akció minden mennyiségben

Ez egy emlékmű, egy panteon a Zs kategóriás akciófilmeknek, sorozatoknak és isteneknek.

Ez itt a reklám helye

ZSsztárok

Légy a ZS közösség része!

Friss topikok

  • Gerberus: Immár ő is eltávozott. (2024.02.05. 01:30) Carl Weathers
  • Gerberus: @Custertábornok: Richar Lynch-csel sem foglalkoztak, pedig ő már 2012-ben meghalt és az egyik legi... (2024.02.05. 01:27) RIP: elhunyt Rutger Hauer
  • Gerberus: Ha már Billy Dragoról és Rutger Hauerről megemlékeztél gondoltam szólok, hogy Lynch is meghalt már... (2022.04.05. 02:19) Richard Lynch
  • TH1: hehe, két évvel később rátaláltam, hogy öt év szünet után volt új poszt. :D (2021.05.12. 00:04) Zssablonkarakterek: a disztópikus jövő tini harcosa
  • Count di Luna: Mostanában a Yakuza 0 játék igen jól hozza a Zs hangulatot, a 80-as évek végi világot meg mindent,... (2021.03.12. 01:39) ZSsablon karakterek: A maffia

Ez is a reklám helye

HTML

Zshelyszínek: Az irodaház

2019.03.16. 21:42 Winston007

Nagyon sok film helyszíne az irodaház, ami általában egy felhőkarcoló és sok-sok érdekes jelenet tud ott zajlani. De kezdjük alulról és haladjunk felfelé. Az épület egyik legfontosabb része a mélygarázs, ami mindig fullon van, és amikor kell akkor tök üres. Mindig minden visszhangzik, benne legyen az egy patkányfing vagy egy kulcscsomó csörrenése. Csak egy dolog nem hallatszik ott: a sorozatgyilkos léptei. A mélygarázs a női szereplők Margit-sziget köre, amikor sikoltozva rohangálnak benne a sorozatgyilkos pedig nyugodtan sétál mögötte. Az ott álló kocsik két dologra jók: feltörni vagy felrobban. A villany csak akkor működik, amikor nem kell. Ha ilyen komolykodós céges, krimis a film akkor mindig a mélygarázsban találkoznak, a kapcsolattal vagy ott hagyják a szélvédőn a bizonyítékot. Hősünk ilyenkor körbenéz nem lát senkit és csak egy ajtó csattan a távolban, a csattanás távolsága mindig jelzi a szereplők túlélési esélyeit. Ha közeledben hallod, akkor én már nem adnám be a CSOK igénylésedet.

Feljebb haladva ott az aula/recepció, ha nagy üvegfalak vannak, akkor a film végére leomlik vagy azon megy be a veszett gyrosos a bombás furgonjával. Ha a portás/recepciós fehér férfi és rád mosolyog akkor tuti ő a kannibál sorozatgyilkos. Amennyiben a takarító/karbantartó 30-as fehér férfi akkor meg ő. Ha jóságos Mikulás néger és ilyen szegény ember Morgan Freeman karakter, akkor meg tuti ő az, aki a végén egy doboz hypoval és viledával a megmentésedre indul.  Persze az irodaház helységei rémisztőek rögtön ott a gépház, ami hiába egy hipermodern irodaházat szolgál ki, belülről olyan mintha a Das Boot berendezését szállították volna át és még egy gőzgép is üzemel benne. Vélhetően a legmélyén pedig darts világbajnok testalkatú csávó izzadva lapátolja bele a szenet. A karbantartó helységében pedig fotók vannak a kiszemelt áldozatokról és felakasztott testrészek. Ezek a helységek azonban kizárólag csak menekülés közben vannak nyitva és nem vezetnek sehova.

A szellőzőrendszer fontos eleme ezeknek a helyszíneknek, hiszen tudjuk, egy ilyen alagút rendszerben gyakorlatilag évekig ki lehet tartani csak egy öngyújtó kell hozzá. Természetesen mindenhova el lehet jutni benne és útközben összefuthatsz gyakorlatilag bármivel: még mindig harcoló német alakulattól kezdve bármilyen állatig. A főgonosz csak az utolsó pillanatban jön rá, hogy hol bujkál emberünk és akkor extra nyílásokat lövet a szellőzőkre, de már késő.

A liftek általában arra vannak, hogy lezuhanjanak, ha akció van sose működnek vagy ők az irodaházak Skynetjei, akik a sok fingástól öntudatra ébrednek és az emberiség életére törnek. Akkor persze beszélnek is és nem csak idióta zenét játszanak. A liftaknák pedig általában az irodaházat megtámadók kötél nélküli bungee jumping játszóterepe.

A vécékben sosincs senki csak a főszereplő és a konfliktusai:

  1. Kiborul, mert ő igazából egy érző lény és most adott el egy csapágy gyárat és 10 000 munkás kerül az utcába. Ekkor a tök üres vécében mossa hideg vízzel az arcát, ököllel csapkodja a szanitert és diszkréten a fejét a tükörbe veri.
  2. Az ellenséges vállalat vezetőjével szétfenyegetik egymást.
  3. Rettegve bujkál guggolva a vécécsészén és persze pont az ő vécéjét nem nyitja ki a halálbrigád.
  4. Bónusz: ha két szupererős ember verekszik, akkor a szarócellákat bontják le bunyó közben.

Pedig egyébként tudod, hogy a vécé az irodaház szívcsakrája, ahol olyan infókat tudhatsz meg amiket sose akartál: ki mit evett a hétvégén vagy ki dobta le a bulikaksit egy-egy jól sikerült bebaszcsizás után. Mi például a Maratón életre-halálra című filmből csak annyit kérdezünk egy-egy elégedett mosollyal kijövő kollégától, hogy : „Biztonságos?”

Az iroda helységek is általában arra jók, hogy a kis elválasztó elemeket törni lehessen, a monitorok pedig minél nagyobbat robbanjanak. A gipszkarton falakat meg mindenki átüsse.  Ha nagy openoffice van sok monitorral ott általában tuti, hogy valaki egy géppuskával fog percekig lövöldözni és látványosan robban fel minden.

A főnök irodája mindig más, az olyan mintha Drakula költözött volna a nappalidba a könyveivel. Főleg ha ügyvédes film, mert ott kell lennie egy ódon szobának benne bőrfotellel és sok könyvvel. A főszereplő ilyenkor fiatal és ég benne a tűz, öreg főnök pedig már csak a bankszámlára veri. Ebben a szobában rejtik el a titkos reteszt, ami egy szobor vagy könyv félrehúzásával aktivizálódik. Felül pedig a tetőn a helikopter leszálló, amire sose száll le semmi, de annál több minden robban fel.

Speciális helység a tárgyaló ahol mindig sokan ülnek és izzadnak, feszülten hallgatnak és ceruzával jegyzetelnek. Mert amerikai filmben szinte csak ceruzával lehet jegyzetelni mással nem.

Persze, ha katasztrófa filmről vagy Godzilláról beszélünk, akkor mindegy mi van az irodaházban, mert perceken belül le lesz zúzva.

9 komment

Címkék: zshelyszinek

A bejegyzés trackback címe:

https://zskategoria.blog.hu/api/trackback/id/tr455761039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holtsav 2019.03.29. 14:39:08

A post olvasása közben nekem valahogy kapásból a Die Hard I ugrott be. Illetve a vécében fenyegetésről a Robotzsaru, mármint a '87-es.
Helikopter két céllal közelít meg irodaházat: 1. Leszállás, de ez elég ritka, ahogy fent is írva vagyon. 2. Azért, hogy sortüzet eresszenek róla az irodában tartózkodókra, evvel egyben tetemes mennyiségű munkát generálva az üvegeseknek, és a kárrendezőknek.

karmanyúz 2019.03.30. 16:50:42

az épület kizárólag acélszerkezetes lehet, hatalmas üvegtáblákkal, mely táblák egy nekirepülő káposztalepkétől is millió szilánkra törnek
külön eleme az épületnek a lépcsőház, ahol simán le lehet futni az expresszliftet úgy föl mint lefelé, és ahol függőleges irányban végtelen távolságba el lehet látni és lőni a lépcsőkorlátok közötti hézagban; ez egyébként zuhanásra is kiválóan alkalmas
megemlítésre érdemes még a biztonsági szoba/központ, ahol egy vagy két, szigorúan fekete vagy középkorú, kopaszodó pocakos fehér fickó (esetleg egy ilyen-egy olyan) ücsörög egy csillagromboló irányítópultja mögött, és cirka 134 monitoron bámulják a kamerák által közvetített képet; telefonjuk sosincs, csak CB-n kommunikálnak az épületben járőröző többi biztonsági őrrel, vagy a pulton található asztali állómikrofonon keresztül a hangosbemondóba beszélnek

Holtsav 2019.03.30. 17:25:50

@karmanyúz: Valamint jellemző, hogy a biztonságiak pont akkor csevegnek a csajukkal, haverjukkal, családtagjukkal telefonon, háttal a monitoroknak, amikor azokon valami égbekiáltó történés látható. Mire visszafordulnak, már minden a megszokottnak látszik. Így fullon váratlanul gyakhatja le őt a szörny, vagy a terroristabrigád.

karmanyúz 2019.03.31. 09:34:20

@Holtsav: esetleg látnak valami villanást az egyik monitoron, ahogy valami eltűnik egy folyosókanyarban/kereszteződésben vagy ajtónyílásban, ekkor rádión szólnak az épületben járőröző kollégának, hogy 'hé Charlie, ellenőrizd a C9es/piros hetes/makk ász/egyéb szektort!'
na innentől tudjuk, hogy Charlie munkaideje hamarosan végleg lejár, és az utolsó blokkolást a szörny fogai végzik, rajta

tényleg, biztonsági őr mint zskarakter következőleg? eléggé sablonosak, és fogyó eszközök is, kb mint a már megénekelt Star Trek-es biztonsági

Holtsav 2019.03.31. 16:56:31

OFF

Zshelyszínnek javaslom a diszkót.

Wildschwein 2019.04.11. 12:21:51

A tárgyalóban valóban mindig sokan ülnek, legalább tizenöten egy hosszúkás asztal körül, mit sem törődve azzal a közismert ténnyel, hogy ötnél több résztvevővel lehetetlen hatékony megbeszélést tartani. Őket ez nem érdekli, mindenki figyel arra, hogy épp mit mond az aktuális hozzászóló, senki sem vág a másik szavába és nem sugdos a szomszédjával.
Az irodák valóban mindig egy felhőkarcolóban vannak, de ott is olyan magasan, hogy az üvegfalon keresztül el lehet látni a szomszédos, alacsonyabb irodaházak felett, és lényegében az egész várost lehet látni. (Ugyanígy a tárgyaló esetén is.)
És mostanában az iroda mint helyszín valami startup cégé szokott lenni, akik valamilyen elvarázsolt modern iparágban utaznak, biotechnológia a Marson vagy ilyesmi, de aztán kiderül róluk, hogy csak a fegyverkereskedelmet vagy a narkót fedezték ezzel. De hogy valami sumákolás van a háttérben, azt már abból lehet sejteni, hogy náluk aztán nem zsúfolnak össze öt munkatársat egy négyzetméterre az aktuális cost cutting után, mint valami ténylegesen működő cégnél, hanem mindenkinek száz négyzetméteres irodája van pazar kilátással és drága kortárs műalkotásokkal.

Noname Watanabe 2019.04.16. 09:11:01

@karmanyúz: A monitorok előtt üldögélő biztonságiak szokták oldalba bökni egymást, mikor a képernyőn a főhős csaja(TM) lejt el, hogy "hú, odanézz, de formás karosszériája van, felpróbálnám a kicsikét!". Csak hogy a bambább nézőknek is leessen, hogy ki az ügyeletes jócsaj a filmben.

Count di Luna 2019.06.25. 15:28:38

Javaslat sablonkarakterre: a szamuráj, illetve inkább ronin, mert a japán kardozós filmek hősei többnyire roninok (talán mert nekik lehet normális hajuk, a szamurájok frizurája meg elég hülyén néz ki). Igen szúrósan tud nézni fekete-fehérben. Kétféle típusa van, a nyugodt, megfontolt hős, aki csak a végén henteli le az összes gazt, meg a hiperaktív őrült (ezeket mindig Toshioro Mifune játssza) aki esetleg már menet közben is szorgosan gyak.

Ha véletlenül nem ronin a hős, hanem valódi szamuráj, akkor mindig konfliktusba kerül a hűbérúr iránti kötelező hűség (a hűbérúr többnyire egy korrupt geci vagy egyenesen pszichopata állat) és a Becsület(TM). Ezt megoldani leginkább úgy lehet, hogy hős egymaga (vagy néhány hű baráttal) levág egy egész hadsereget, majd leszámol a főgenyával, de ő is belehal a harcba. Esetleg szeppuku.

Női szereplő mindig a Hű Feleség vagy Hű Menyasszony, nagy ritkán anyukák is előfordulnak, de semmit sem csinálnak, csak támogatják a hőst minden döntésében és üldögélnek a töküres termekben teát szürcsölgetve vagy samiszent pengetve, amíg a hős éppen a Morális Konfliktus miatt őrlődik.

Férfi szereplőknek mindég ordibálva kell társalogni egymással. Ha a felettes lebasz, akkor sűrűn hajlongva bocsánatot kell kérni, majd a háta mögött folytatni, amiért lebaszott, mert sosincs igaza.

Kepis 2020.01.19. 15:19:31

Azért ne feledkezzünk meg a mahagóni asztalról sem, amelyre olyan büszke a gazdája az irodájában.
De ott az örök kávéautomata, amely mindig akkor megy tönkre/nem ad kávét, amikor a fő- vagy főbb karakter éppen várná az italt.
És persze ott a főnök titkárnője is, aki vagy átlagos/rút, de precíz, vagy csini, de azt se tudja, hogy a tollat melyik végénél kell megfogni.
És az abszolút sablonjelenet: ha a rendőrök vagy valaki keresi a főnököt, az éppen akkor sosem ér rá, mert vagy telefonál, vagy tárgyal. A titkárnő pedig szalad a jövevények után kiabálva, aki, amikor benyitnak a főnökhöz, csak annyit mond:
- Bocsásson meg, én szóltam nekik, hogy most nem alkalmas.
süti beállítások módosítása