HTML

ZSkategória avagy akció minden mennyiségben

Ez egy emlékmű, egy panteon a Zs kategóriás akciófilmeknek, sorozatoknak és isteneknek.

Ez itt a reklám helye

ZSsztárok

Légy a ZS közösség része!

Friss topikok

  • Gerberus: Immár ő is eltávozott. (2024.02.05. 01:30) Carl Weathers
  • Gerberus: @Custertábornok: Richar Lynch-csel sem foglalkoztak, pedig ő már 2012-ben meghalt és az egyik legi... (2024.02.05. 01:27) RIP: elhunyt Rutger Hauer
  • Gerberus: Ha már Billy Dragoról és Rutger Hauerről megemlékeztél gondoltam szólok, hogy Lynch is meghalt már... (2022.04.05. 02:19) Richard Lynch
  • TH1: hehe, két évvel később rátaláltam, hogy öt év szünet után volt új poszt. :D (2021.05.12. 00:04) Zssablonkarakterek: a disztópikus jövő tini harcosa
  • Count di Luna: Mostanában a Yakuza 0 játék igen jól hozza a Zs hangulatot, a 80-as évek végi világot meg mindent,... (2021.03.12. 01:39) ZSsablon karakterek: A maffia

Ez is a reklám helye

HTML

ZSsablonjelenetek: A meccs

2010.09.03. 21:02 Winston007

Tinis, esélyegyenlőségis, edzős drámás filmek epikus jelenete a meccs, ami mindegy, hogy kosár, foci vagy sakk az események mindig ugyanúgy történnek.  A legfontosabb maga a felvezetés ami a film háromnegyede, ez arról szól, hogy új edző megy valahova. Az új edzők kizárólag csak elhanyagolt, hátrányos és/vagy kátrányos helyzetű diákokkal feltöltött gettó iskolába veszik fel. A csapat lúzer, mindig kikap, de az edző nem adja fel és megindul a sikertörténet. A meccs pedig az elit, rokszfortos címeres, jól fésült,genyaképző iskola csapata. Akik már nem is edzenek, hanem helyettük edzenek a szolgák és mindenféle modern eszközük van. Az edző azonban nem adja fel, a jogvédők könnyeit tölti egy zsákba és abból lesz az egyetlen labdájuk amin gyakorolhatnak. A csapat legfontosabb tagja a problémás tehetség, neki a meccsen fontos szerepe lesz.

A meccs úgy kezdődik, hogy az elit csapat edzője keményen beszól a lúzer csapat edzőjének: „Joe még feladhatjátok! Ezekkel akarsz kiállni?” Ilyenkor az edző körbenéz a feketékből álló csapatán és az egyetlen fehéren, aki nem tudott elköltözni a környékről. A csapata könnyes szemmel néz rá, hogy most mi lesz, vajon összepakol az edző és végre elmegy szénné keresni magát valami gazdag suliba? De nem! Az edző ilyenkor visszanéz és csak annyit mond rezignáltan: „Majd meglátjuk” ami nyers fordításban annyit jelent, hogy húgyhólyagodból fogok lufit fújni gyereknapon te köcsög.  De az edző nem káromkodik. Aztán elvonulnak imádkozni. A játékosok dühösen nézik egymást, mivel előző este kötelezően egy szórakozóhelyre kell menni a két csapatnak, ott majdnem verekedés volt, de a végén a szent életű lehűti a kedélyeket. „ Will gyere, nem ér ennyit a dolog” Majd kiszedi Will hátából a billiárdasztalt és elmennek.

A meccs az elejétől fogva meg van bundázva, a bíróról már az elején tudjuk, hogy együtt riogatták a feketéket az ellenséges csapat edzőjével gyerekkorukban. Ezért mindent megenged az elit csapatnak, ott ütik, verik szegényeket. Az edző őrjöng a pálya szélén, de  mindenki szarik rá. „ Nem látta mit csinált” vagy „Ez a bíró velük van” A lúzer csapat azonban helytáll, egymásnak adják kölcsön testrészeiket és rúgják/dobják a gólokat, kosarakat.  Közben érkeznek a nézőtérre az elmaradhatatlan emberek: az edző elvált felesége, aki a csapat láttán újra összeakar jönni volt férjével, az igazgató aki nem hitt az edzőben de most lelkesen szurkol, a gonosz tanár, aki az edzőt fúrta.

A meccs vége előtt azonban az elitek vezetnek. Itt a sztori ketté válhat. Ugyanis megsérül az edző egyik legjobb játékosa, de ezt leszarjuk mert ő nem egyéniség! Ő elfogadta az edző utasításait, rendes, csendes, a szülei is. DE a tehetség az más! Neki az anyukája egy leukémiás, tolószékes, exhalott akinek a vérkeringését csak egy bokájába épített rotációs kapa biztosítja, az apja pedig egy kokainista,alkoholista, pedofil erőszaktevő , aki szedi a szemöldökét. A tehetség épp egy héttel a meccs előtt veszett össze az edzővel. A végén azonban megjelenik, az edző meg pont benevezte, mert TUDTA a tehetség visszajön. A másik esetben a hasonló családi hátterű senkit küldik be a pályára, akit idáig csak megtűrtek. A szál itt megint összeér, a pályán a tehetség/senki az elit csapat áldozatává válik, de ő visszaragasztja a lépét és bedobja a mindent eldöntő pontot-gólt. A stadion pedig a hátán viszi ki ünnepelve, az ellenséges csapat edzője dühöngve megüti az egyik játékosát, akik erre felállnak és gratulálnak a lúzer csapatnak. Az edzőt pedig lefotózzák és az utolsó jelenetben egy vitrinben látjuk a fekete-fehér fotót ahogy az edző arcát egy óriási kangörcsben szenvedő keresztes pók magáévá teszi.

36 komment

Címkék: zssablonjelenetek

A bejegyzés trackback címe:

https://zskategoria.blog.hu/api/trackback/id/tr352269850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vmn 2010.09.03. 22:05:55

Nagyon jo a leiras!

Neha meg a "oke, most mar jol megy a foci, de ideje a tobbi tantargybol is jeleskedni" mondat elhangzasa utan mindenki elkezd vadul tanulni, ilyenkor pedig kiderul, hogy az eddigi menocsavo, sztar focista igazabol zseni is. :)

Thresher 2010.09.03. 22:13:02

Priceless írás!

Továbbá mindig van egy csaj, aki utálja a Nagy Tehetséget, a meccsen bepisilve szorít érte, és a győzelem után nyakbaborulva torkig lesmárolja... Ilyenkor a pompom-lányok zolidan kurvaanyáznak egyet.

De a film nem itt ér végett, mert egy szaros megnyert meccs miatt a Nagy Tehetséget felveszik a Harvardra indonéz-jetivadász szakra, hiszen most megváltozott neki az élete!

Thresher 2010.09.03. 22:14:05

Priceless írás!

Továbbá mindig van egy csaj, aki utálja a Nagy Tehetséget, a meccsen bepisilve szorít érte, és a győzelem után nyakbaborulva torkig lesmárolja... Ilyenkor a pompom-lányok zolidan kurvaanyáznak egyet.

De a film nem itt ér végett, mert egy szaros megnyert meccs miatt a Nagy Tehetséget felveszik a Harvardra indonéz-jetivadász szakra, hiszen most megváltozott neki az élete!

Thresher 2010.09.03. 22:14:34

Fasza, látom a blogmotor is Zs-kategóriás.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2010.09.03. 22:23:29

Ebből a legdurvább valami náci börtönben sínylődő focistás volt, ahol az volt a tét, ha nyernek, kapnak 2 dl pohár frissen facsart narancslét (egyet közösen a csapat), viszont ha veszítenek, akkor főbe lövik őket mérgezett kötéllel.

Az a jó, hogy ezeknek a filmeknek az előzetese jobb, mint maga a film: benne van az egész sztori, a látványosabb jelenetek, és a ritmusa is jobb, főleg a hossza. Beülsz a moziba, és megnézel 4-5 filmet egyszerre.

Frankó_kapitány 2010.09.03. 22:29:12

Ráadásul az imádott tehetség áhított csaja is nézi a meccset, és a főhős kritikus utolsó pontszerzéséhez még össze is kell néznie vele egy pillanatra! Ha a csaj nem mosolyogna rá biztatóan, tuti nem menne be.

Zelefánt 2010.09.03. 22:53:43

Van ebből a témakörből is nézhető film, ahol Gene Hackman megérkezik a vidéki kisvárosba, stb, stb, de ott találkozik Dennis Hopperrel, aki később afféle segédedző lesz, és aki a legjobb zavart és szerencsétlen kigyógyult alkoholistát hozza Ignatowsky (Christopher Lloyd --> TAXI c. tv-sorozat) óta.
Ott egyébként kosaraznak; a címe sehogysem jut eszembe.

Zeratul86 2010.09.03. 22:54:25

Ez a szó: "exhalott", ez nagyon LOL.:D

Barton Fink 2010.09.03. 23:04:58

Az is gyakori, hogy a luzerbrigad legjobb jatekosanak (a 'tehetsegnek') pont a meccs idejen kell megloldania a szerelmi eletet. Ilyenkor otthagy csap(at)ot-papot, es a felido tajekan lelep. Altalaban lefut 72 kilometert, megszerzi a luvnyat, majd visszasprintel es hozza a meccset, persze olyan vert helyzetbol, ahonnan mar a helyi nyugdijasotthon valogatottja se tudna kikapni.

driopios 2010.09.03. 23:22:01

A legjobb amikor csak villanásokat látni a mérkőzésből magából, miszerint a lúzer csapatnak mennyire borzasztóan nem megy a játék, az elit csapat meg csak megalázó módon szórja a gólokat/kosarakat/pontokat, majd amikor lemegy az háromperces aláfestő zene és a döntő pillanat előtt az eredményjelzőre esik a pillantás, és lám-lám, az eredményben csak 1 pont különbség van (vagy épp döntetlen.) Kérdés, hogy ki a túró lőtte a lúzer csapat góljait, ha nekik semmi se ment és az elitcsapat meg röhögve verte őket? (Persze azok szabálytalanok is, de a bíró mindent elnéz nekik.)

Tájfájter 2010.09.04. 00:15:26

nem volt rossz, olvasás közben a Karate kölyök (az eredeti, nem a mostani) pergett szemeim előtt, és kis ferdítésekkel pont ráillik a sablon arra is :-))))

Azért van pár komolyabb sportolós film, ami nem Zs kategória, de nyomokban hasonlít ott is a sablon.

wirth6 2010.09.04. 01:55:50

Az ehhez a nagy meccshez vezető út is elég tipikus: először még nagyon gyenge a csapat, de az edző nagyszerű motivációs képességeinek hála egyre jobbak, és felcsillan a remény, hogy esetleg eljutnak a nagy meccsre (közben az edző persze összemelegedik az egyik problémás, de azért nem túl problémás srác elvált anyjával). Ekkor valami hirtelen törés miatt nagyon leromlik a csapat (a legjobb játékos szülei szerint a sporttal nem jut semmire, inkább mosogasson az étteremben vagy valami hasonló), mégis összekapják magukat, és eljutnak a döntőbe, ahol megismétlődik az egész hullámzás kicsiben. Persze az is előfordulhat (de az ilyen filmekben ez már hiperrealizmus), hogy a végén az utolsó másodpercben esetleg egy ponttal elúszik a meccs, de az erkölcsi győzelem természetesen ilyenkor is az övék, és szívükbe zárva a tanulságot: "sokkal többre vagy képes, mint az valaha gondoltad volna", teljesen megváltozik az életük.

Mokány 2010.09.04. 06:34:51

Azt elfelejtettétek, hogy a győztes gól, kosár mindig az utolsó másodpercben születik, persze döntetlen, vagy vesztes állásból. Lassított felvételen az eredményjelző, meg a repülő labda.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2010.09.04. 06:39:45

@Mokány: Megelőztél :)
Én is a végső sípszó utáni repülő, majd a kosárpalánkon 15-öt pattanó és végül beeső labdát akartam írni. Vagy a touchdown zónában álló, lassítva repülő labdát elkapó srácot.

kilobike 2010.09.04. 07:40:40

Jajj mért nem olvastam én ezeket eddig?:-)
Baromi jó vagy Winston:-)

Mokány 2010.09.04. 07:47:33

Van olyan is ebben a sablonban, hogy úgy a sztori kétharmadánál az edzőről kiderül valami kevésbé előnyös. Ekkor a csapat csalódik benne, majd ráébrednek, hogy az edző is ilyeténformán közülük való, így kapcsolatukban megacélosodva készülnek az összecsapást megelőző esti bulira. Ilyenkor az egyik csapattag sír kissé.

Mokány 2010.09.04. 07:49:43

A csaj feltétlenül az ellen főbika csaja volt egykor. A film elején.

Count Adyn 2010.09.04. 07:59:04

Erről az jut eszembe hogy ekkora közhelyekből milyen zseniális sorozat lett a Friday Night Ligths pl:)

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.09.04. 08:14:01

Van olyan is hogy a munkabuzi férj rendre lemarad a kis Dzséjmi összes edzéséről, versenyéről mindenről, és a kis Dzséjmi mocskos mód szomorú, mert a vetélytársnőinek az egész családja ott van mindig, a nagy fehér borzfogú, highschool dzseki bátyjai meg a menő faterja meg a mutter, neki meg nincs ott senki csak az iskolai portás, akit morgan freeman játszik, persze valójában ő Isten, de ez csak a végén derül ki a Karácsony esti részben.
Szóval Dzséjmi elvált munkabuzi apja baszik elmenni, a mutter 3000 mérföldre dolgozik Szinszinátiban és telefon kéri Dzsordzsot hogy az ég szerelmére Dzsordzs, most már el kell menned, de nem megy el és Dzséjmi geciszomorú, már megy a meccs, Dzséjmi belasított, szívdobbanós jelenetben látható, és akkor megjelenik a fater, és hatalmas hurrá és Dzséjmi megcsinálja és az ellendrukker csajok szüleinek mutogatja hogy neki is van családja.

T. Norbert 2010.09.04. 08:42:48

A post közvetlen vérrokona a "Zssablonkarakterek-Az iskolai edző"-nek.:)
Tudnátok-e írn pár zs vagy nem zs, de sablonokkal teli filmeket ebben a műfajban?

bagi.l 2010.09.04. 08:46:11

Zseniál. Egyetlen mellékszál maradt ki: a lúzer bandát sikerre vivő új edzőnek természetesen gyerekkori/fiatalkori esküdt ellensége a már akkor is rohadék másik edző, nem? Egyébként naaaagy gratula, jókat nevettem!

nagyon gromek 2010.09.04. 09:06:52

Jó, mint mindig. :)

"exhalott akinek a vérkeringését csak egy bokájába épített rotációs kapa biztosítja"

ezen kész voltam. :D

david31 2010.09.04. 09:54:15

@T. Norbert:
Ajánlom a következőket:

www.imdb.com/title/tt0758794/

www.imdb.com/title/tt0191397/
Az utóbbiban szintén játszik Gene Hackman. :-)

kalamajka1 2010.09.04. 09:57:05

Fontos kulcsmondat: Meg tudod/tudjátok csinálni!

Ettől mindenki felvillanyozódik és tizszeres teljesítményre kapcsol.

Esetleg a film közepe táján a legtehetségesebb játékost az egyik szülője eltiltja a játéktól mondván: Fiam/lányom a kosárlabdázásból nem lehet megélni! És kiveszi még az iskolából is, és elküldi mosogatni a közeli gyorsétterembe. Az edző pedig elmegy a durva (ám belülről érző szívű) szülőhöz, és lelki beszélgetést folytat vele. Ennek hatására szülő megtörik - esetleg el is sírja magát - és újból elengedi gyermekét az edzésekre.

Beren 2010.09.04. 10:05:04

És a lúzer gyerek elfoglalt apukája végre tartja a szavát, elmegy a meccsre és éppen akkor ér oda, mikor a fia jön, aki addig csak bénázott, de meglátja a lelátón, megtáltosodik és akkora gólt lő, dob, gurít, üt, stb., mint senki soha előtte és ezzel nyernek. A The End alatt ölelkezés zajlik.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.09.04. 10:32:13

Ááá de jó kis poszt! És az volt, hogy a köcsögcsapat az elején mindig nagyon elhúz? Ez a fociban 5-0 a kosárban minimum 30-0 . És innen hozza vissza a csapatot a tékozló tehetség.
Egyébként készültek kurvajó magyar focisfilmek: Régi idők focija, Két félidő a pokolban, ezt még Sly is megcsinálta újra.

T. Norbert 2010.09.04. 10:43:02

david31:Kösz.

Amúgy szerintem a kommentekben maradjunk magánál a meccsnél. Az efféle filmek többi részével kapcsolatos vélemények menjenek az általam fent említett postba.

ChPh 2010.09.04. 10:45:01

Naja, az utolsó pillanatban beeső győztes találat/gól/akármi a kedvencem, ez úgy az amcsi sportoknál még lehet is, ami időre megy, de a kedvencem mikor focit játszanak (európait) és a bíró pont akkor fújja le a meccset abban a szent minutumban, mikor gól esik. Szerintem ezek életben nem néztek meg egy meccset, ahol minimum egy perc a hosszabbítás, de ha nincs is, még olyat nem láttam, amit 90.00-kor fújtak le (legalább is az elmúlt 20 évben nem :D)

dildozer · http://www.youtube.com/watch?v=AwIY4PRIp4s 2010.09.04. 14:45:43

hééé, a bosnyák rambórul mikor lesz poszt?

Nedzad Klicic: az ember, aki zs-kategóriás életet él:
srbija.blog.hu/2010/08/19/elfogtak_a_bosnyak_rambot

Frankó_kapitány 2010.09.04. 16:09:50

Bizonyám, az első félidőben csúnyán elhúz az ellenfél, ezért van hatalmas jelentősége, a félideji edzői észosztásnak, amelyben egy lebaszás után végre hat a kölkök lelkére. Elmeséli nekik milyen nehéz is volt idáig eljutni, ja és persze "meg tudjátok csinálni". És már megy is a játék, egészen a kiegyenlítésig...

T. Norbert 2010.09.05. 09:17:13

Amúgy ahogy nézem az imdb-n, az efféle filmek közül elég sok megtörtént eseten alapul. Persze attől még lehet sablonos úgy, hogy csak az alapszitut emelik bele a valóságból (az a csapat nyert).

sunshine bobby (törölt) 2010.09.06. 11:51:43

ÁÁÁÁÁhhh, hát ez kurva jó volt, végig röhögtem az egészet. nem is értem, hogy a végéről hogy hagyhattad le az ilyen filmek legjellemzőb jelenetét, amikor egálnál jön az utolsó kosár szívdobogással, lassított felvétellel, több szögből, aztán amikor bemegy, akkor hirtelen újra felgyorsul a kép. ezt érdemes lett volna kibontani :) de olyan is szokott lenni, hogy egy felbérelt surdasapkás napszeműveges szabotőr a nézőtérről belevakuzik a halmozottan hátrányos helyzetű csapat játékosainak a szemébe, vagy rávakuzik a palánkra a dobás előtti pillanatban.

Fulib 2010.09.08. 16:03:03

Nekem az órákkal van nagy bajom.
Azt nem értem, hogy visszaszámláláskor a LED-es kijelző mért kattog?
Ugyanez van az Armageddonban is visszaszámláláskor.
Továbbá a Commando c. filmben Schwarzenegger karórája másodpercenként csippan egyet, de csak ha ránéz. (Ha nem, akkor nem.)

dH2K · http://dh.squidcode.com 2010.09.14. 05:48:40

Ez olyan megható volt, hogy kis híján elsírtam magam.

starace 2010.10.17. 21:51:45

@Beren:
És az ölelkezés alatt:
"Büszke vagyok rád, fiam!
És is szeretlek, apa!"
süti beállítások módosítása