HTML

ZSkategória avagy akció minden mennyiségben

Ez egy emlékmű, egy panteon a Zs kategóriás akciófilmeknek, sorozatoknak és isteneknek.

Ez itt a reklám helye

ZSsztárok

Légy a ZS közösség része!

Friss topikok

  • Gerberus: Immár ő is eltávozott. (2024.02.05. 01:30) Carl Weathers
  • Gerberus: @Custertábornok: Richar Lynch-csel sem foglalkoztak, pedig ő már 2012-ben meghalt és az egyik legi... (2024.02.05. 01:27) RIP: elhunyt Rutger Hauer
  • Gerberus: Ha már Billy Dragoról és Rutger Hauerről megemlékeztél gondoltam szólok, hogy Lynch is meghalt már... (2022.04.05. 02:19) Richard Lynch
  • TH1: hehe, két évvel később rátaláltam, hogy öt év szünet után volt új poszt. :D (2021.05.12. 00:04) Zssablonkarakterek: a disztópikus jövő tini harcosa
  • Count di Luna: Mostanában a Yakuza 0 játék igen jól hozza a Zs hangulatot, a 80-as évek végi világot meg mindent,... (2021.03.12. 01:39) ZSsablon karakterek: A maffia

Ez is a reklám helye

HTML

ZSsablonkarakterek: A bérgyilkos

2010.01.19. 09:47 Winston007

Nagy örömömre sok olvasó jelezte publikálási szándékát a blogon, amit nagyon megtisztelőnek érzek. Néhányan már konkrét posztokkal is megleptek, most ezek közül olvashattok egyet Hágógumi tollából. Témája a Bérgyilkos, mint filmes karakter! Fogadjátok sok szeretettel Hágógumi írását!

 

Igen változatos karakter, a filmekben sokféle megjelenési formája és posztja létezik. A főgenya általában azért alkalmazza őt, hogy megszabaduljon végre a főhős által képviselt egyszemélyes hadseregtől - mint tudjuk, ez nem igazán szokott összejönni. A bérgyilkos lehet akár időközben felbérelt mellékfigura, de ha kisebb a költségvetés és nem fér bele még egy karakter, akkor lehet a főgenya jobbkeze is. Előfordul, hogy túléli a főgenyát és ő lesz a főhős végső ellenfele, ez olyankor szokott megtörténni, ha a főhős előzőleg már rábontott egy kisebb lakótelepet, legyakta a főgenyát, a főgenya jobbkezét, és az egész 2. könnyűgyalogos hadosztályt, de még mindig van hátra 10 perc a filmből.


A bérgyilkosok imádják a képességeiket fitogtatni, különösen, ha valaki kétségbe vonja azokat. Általában annak a mellékszereplőnek a rovására teszik ezt, aki becsmérli őket: kivégzik az illetőt valami teljesen hétköznapi tárggyal (agyoncsapják radírgumival, felszeletelik egy gemkapoccsal, stb.). Amennyiben ama bizonyos mellékfigurának később még lenne valami szerepe a filmben, akár csak annyi is, hogy a főhősnek saját kezűleg kellene feltrancsírozni, akkor nem ölik meg, hanem az utolsó pillanatban visszafogják a végzetes csapást, pl két centire az arcától puszta kézzel elkapják az előzőleg a szoba túlsó végéből kilőtt pisztolylövedéket.


A bérgyilkos azután portyára indul, és egy vadászkopó csalhatatlan szimatával követi a főhős nyomát. Közben egy kisebb hadseregnyi mitugrász rendőrt/kommandóst/egyéb mellékszereplőt semmisít meg, de nem ám csak úgy simán, hanem mindenféle látványos trükkökkel: puszta kézzel elkapkodja a felé kilőtt golyókat, és azokkal hajigálja agyon a rendőröket. Mestere ő minden létező fegyvernek és sosem hibázik, egy vadászbombázó kötelék kiiktatásához pl. elég neki egy köpő cső, természetesen mindössze egy lövedékkel, kihasználva a fizika azon törvényét, mely szerint "egy levegőben felrobbanó légi jármű darabjai 99%-os valószínűséggel egy közelben repülő baráti légi járműbe csapódnak bele".
Azonban a sok látványos mutatványnak köszönhetően mire elér a főhőshöz, a special effektes stáb teljesen kifogy a munícióból, maximum egy fenyegető gyufagyújtásra futja. Persze a bérgyilkos legalább 256 danos mestere valami random távol keleti harcstílusnak, de hiába, mert a főhős még nála is nagyobb mester, vagy csak simán Bud Spencer filmeken edzett, és hatalmas, kongó taslikat tud osztani - akárhogyan is, végül dezintegrálja a bérgyilkost. Személyiségüket tekintve a bérgyilkosok alapvetően kétféle típust jelenítenek meg:


Az egyik a kőarcú típus, akinek még annyi mimikája sincs, mint a Rushmore-hegy szobrainak. Erre azért van szükség, hogy lássuk, milyen kemény, hideg, számító, érzelemmentes gyilkoló gép is ő; éppen csak nem elemmel működik. Külsőre ápolt, jól öltözött, jól fésült (ha nő a bérgyilkos, akkor persze szupermodell alkata van), időnként napszemüveget is hord (ilyenkor ezt állandóan viseli; ha éjszaka a csatornában kell kergetni a főhőst, a napszemüveg akkor is ott virít a fején; gyanítom, valójában nem is napszemüveg, hanem egy többfunkciós harci vizor, amivel lát a sötétben, megjeleníti a radarképet - melyen a főhős nagy vörös pontként látszik - és fogja a műholdas tévét is). Az ő szerepe elég korlátozott: mivel ritkán beszél és akkor is keveset, szinte csak addig találkozunk vele a film folyamán, amíg a főhős kicsinálja. Többnyire egyszerű kivégzést kap: lelövik, leszúrják, felrobbantják, elgázolják vagy rádobnak egy szemetes konténert.


A másik típus az eszelős-őrült bérgyilkos. Hogy hibbant, azt általában a kigúvadt, véreres szemeiről tudjuk, meg arról, hogy imád összefüggéstelenül locsogni mindenféle marhaságokat (ja, nem, az én vagyok). Külsőre hippi vagy punk, ezzel is kihangsúlyozva súlyos elmebaját. Ez a típus mindig valamilyen fegyverre specializálódik, de azt olyan szinten kezeli, hogy az hihetetlen (szó szerint). Pl. ha a kedvenc gyilkoló eszköze egy pikk ász, akkor azzal, nemcsak hogy 110 méterről, orkán erejű szélben, egyetlen dobással vagy 20 embert terít le, de kinyitja vele a zárakat, beindítja az autót, sőt, akár az elnöki bunker páncélburkolatát is egy laza csuklómozdulattal átvágja. Persze a főhős egy papírzsepivel is megállítja, aztán jön az extrém kivégzés, melyet általában a kedvenc fegyverével eszközölnek a bérgyilkoson.

Nem ritkák (sőt! ...) az olyan filmek sem, melyekben a főhős maga is bérgyilkos, ám ő nemcsak sima maffiás hóhér lehet, hanem kormányügynök is. Ilyenkor vagy megcsömörlik a lelketlen gyilkolástól, vagy felébred benne az EMBER, és mégsem likvidálja a célpontot, aki vagy a bérgyilkossal ellentétes nemű (ebből aztán szép szerelmi szál szokott szövődni), vagy egy aranyos kisgyerek (amiből meg az lesz, hogy a kiugrott gyilkos maga mellé veszi és felneveli), esetleg mindkettő: ellentétes nemű humanoid egyed ÉS aranyos porontya lenne. A lényeg, hogy ezután a főhőst megbízói diszkvalifikálják, és ráeresztenek egy (vagy egy egész szakasznyi) másik bérgyilkost. Természetesen a főhős szakmájának legjobbja, így ellenfélként csakis egy másik legjobb jöhet szóba, ez lehet a főhős régi barátja, akivel együtt úsztak a pöcegödörben még valahol Vietnám környékén, egy atom-hiper-szuper-ügyes ismeretlen, akiből a főhős a végén úgyis húslevest csinál, vagy a főhős példáján felnőtt feltörekvő utód, akinek még a főhős arcképével díszített uzsonnatáskája is volt. A végén persze győz a jó, aztán eltűnik, és álnéven új életet kezd, de csak azért, hogy a folytatásban megtalálják, és megint megpróbálják elintézni. De az már egy másik történet ...

Előfordulási helyek: maffiafőnökök búvóhelyei, titkos kormányszervek bázisai

Jellemző mondatok:

- Csak nevezze meg, és vegye úgy, hogy máris halott!
- Gondolnád-e, hogy egy ilyen kis tű micsoda gyötrelmeket tud okozni?
- Választhatsz: megütlek három milliméterrel a bal füled mögött, és leáll a légzésed, vagy két centivel a jobb szemed alatt, és megszűnik a vérkeringésed!
- Először levágom a jobb füledet, aztán a bal herédet, végül ráhúzom a fejedre a zoknidat, és végignézem, ahogy megfulladsz!

 

 

44 komment

Címkék: zssablonkarakterek

A bejegyzés trackback címe:

https://zskategoria.blog.hu/api/trackback/id/tr951684064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Márai Coelhó · anygyalszarny.blog.hu 2010.01.19. 10:01:56

Azt hittem, hogy Winston postjainál már nincs lejjebb. Nos, tévedtem.

purga · http://horrormirror.blog.hu 2010.01.19. 10:03:48

Nem rossz próbálkozás, csak kár, h nagyon érződik az, h winstonra akar hasonlítani a szerző, felemás sikerrel.
Lehet, h jobb lett volna, ha a saját stílusában próbálta volna megírni.

Winston007 2010.01.19. 10:07:10

@purga: Nem lett ez olyan rossz, sztem tok jo kis poszt lett!

purga · http://horrormirror.blog.hu 2010.01.19. 10:09:27

@Winston007: én is azt írtam, h elsőre nem olyan rossz, na de ne mondd már, h az illető nem rád akar hajazni:)

Márai Coelhó · anygyalszarny.blog.hu 2010.01.19. 10:13:00

Kissé erőltetettnek tűnik pl. a "puszta kézzel elkapkodja a felé kilőtt golyókat, és azokkal hajigálja agyon a rendőröket" kép. Ez valami rejtett vallásos metafora akar lenni, vagy hogyan kell értelmezni?

NoTrack 2010.01.19. 10:34:42

Szerintem nem lett ez rossz! Csatlakozom, valóban találd meg a saját stílusod, no meg picit több poént kellene belecsempészni. Szóval hajrá, jó lesz ez!

sélli_ 2010.01.19. 12:17:15

Nekem tetszett!!! Hajrá! :)))

ryo 2010.01.19. 13:21:53

bárgyilkos alfa: Paganini :)

Celtic 2010.01.19. 13:30:31

Nekem tetszett, foleg a pikk asz. Azon el is mosolyodtam.

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2010.01.19. 13:47:18

Általában gond nélkül elkapja az áldozatát, odakötözi egy székhez, lehetőleg elhagyott raktárban, gyártelepen, épülőfélben levő felhőkarcoló emeletén, majd elkezd hosszasan tökölni: "És most, kedves miszter, meg fog halni", meg effélék. És még ezután sem húzza meg a ravaszt, hanem elkezd lassan körbejárni, esetleg közben mesélni kezd valami régi sztorit, amikor ő meg a nagymamája mentek az állatkertben stb. A főhős eközben megpróbálja elvágni egy hitelkártyával a kötelékeit, sikerül is, de továbbra is a háta mögött tartja a kezét. Egy óvatlan pillanatban sikerült elhalásznia egy hozzá közel, a földön heverő feszítővasat vagy ollót, és amikor a bérgyilok az arcához közeledve kezdi sziszegni a sztorija zárófejezetét, akkor villámgyorsan a bal szemébe szúrja csuklóig az ollót vagy jól fejbeb.ssza a feszítővassal. A gyilokló ettől annyira meglepődik, hogy csak néz nagy szemekkel, nyitott szájjal, majd nagyon lassan elkezd folyni a vér, ekkor a gyilokló lassan elkezd eldőlni, miközben a szeme kifordul. Ezután a főhős felugrik, ordít egy maderfakkert a holttestnek, majd elindul megmenteni a Lányt, de ez már egy másik történet :)

Márai Coelhó · anygyalszarny.blog.hu 2010.01.19. 13:57:40

A japán bérgyilkos 99%-ban csendes, öltönyös és udvarias, a fennmaradó időben viszont vérben forgó szemekkel üvöltözik, a rövid csövű, gyorstüzelő szerszámát lóbálja vagy szamurájkarddal ugrándozik, és félmeztelen, hogy jól látszódjanak a Jacuzza-tetoválásai.

Winston007 2010.01.19. 14:10:30

@Márai Coelhó: magyarazd mar meg, hogy par oraja meg itt fikaztad a posztot, most meg itt tolod a kommentet, ezt ugyan hogyan?

gbc180 2010.01.19. 14:11:33

Jó lesz ez, jó lesz ez!

Rosszcsont Nunu 2010.01.19. 14:26:39

ryo 2010.01.19. 13:21:53
bárgyilkos alfa: Paganini :)

Jaja, gyerekkoromban egész félelmetesnek hatott, aztán ahogy elözönlötték az országot az akciófilmek, utána letetett látni hogy a karakter tökéletes paródiája.

radiris 2010.01.19. 14:33:52

@Márai Coelhó: Rossz napod van? Nem szoktál te ilyen hülye lenni, máskor még humorérzéked is volt.

Alapvető élelmiszer 2010.01.19. 14:37:02

@Dr. Schwanzkopf Rudolf: Igen, igen!
Ez fontos momentum, amikor a bérgyilkos a film 82. percében elkapja a kiszemelt áldozatát, akkor nem rögtön lelövi, mint egy kutyát, hanem nekiáll szakállas történeteket mesélni. És az a rohadt csomó sosem elég szoros. Vagy az a bérgyilkos, aki addig 103% pontossággal dolgozott (értsd: az égvilágon semmi nyom, így a rendőrség sötétben tapogatózik), pont az áldozat elkapásakor hagy valami olyan morzsácskát, amely az addig sötét rendőrök fejében fáklyaként fellobban és azonnal házszámra tudják, hova kell menni.

T. Norbert 2010.01.19. 15:47:44

@Márai Coelhó: "Azt hittem, Winston postjainál már nincs lejjebb. Nos, tévedtem."
Megint csak azt kérdezném, hogy mi a tökömnek olvasod a blogot, ha nem tetszik? Neked ez a perverziód, vagy mi?
Úgy látom amúgy, ha nem találsz semmi "rasszista" utalást a postban, te akkor is keresel valami csomót a kákán.

Dymoon 2010.01.19. 15:49:19

Nem rossz poszt. Imádom a bérgyilkos karaktereket. Akad hűséges, illetve alattomos típus is. Nem ritkán fordul megbízója ellen, miután tudomást szerez annak világuralmi tervéről, vagy rájön, miként akar a főgenya könnyű szerrel meggazdagodni. Ilyenkor dönt úgy, átveszi főnöke helyét. Remek példák, és remek karakterek: Xenia Onatopp(Goldeneye), Prédikátor(Johnny Mnemonic), Mr. Igo(Vérbeli hajsza, Benedict(Az utolsó akcióhős). A Fantasy világban is megtalálhatók orgyilkos formájában.

T. Norbert 2010.01.19. 15:56:07

Nekem a jólelkű bérgyilkosról értelemszerűen beugrik Leon, a profi. Bár ő szerintem kívüláll minden zssablonon.
A bérgyilkos elég gyakran stukkerrel kényszeríti a motel tulajdonosát, hogy mutassa meg neki a vendéglistát, majd miután megtalálta rajta a keresendő személyt, odaszól neki, hogy "Köszönöm az együttműködést", és kiloccsantja az agyvelejét, az esetek 90%-ában hangtompítós pityuval.
Volt a "Halállista" című, 1989-es, egész nézhető, B-kategóriás akciófilm, abban Lance Henriksen volt a bérgyilkos, eltévesztette a házszámot, és a szomszéd gyerekét vitte el.:) Ilyen is megeshet.

blacklord 2010.01.19. 16:06:43

Nekem is jobban bejön az eredeti. :-)

ÁDI (törölt) 2010.01.19. 16:36:32

Amikor a főhős maga a bérgyilkos, ott szerintem még az is tipikus, hogy "neki már csak egyet kell ölnie", mégpedig az aktuális főellenséget. Érdekes, hogy alapvetően másokkal nincs baja akiket megöl,de ő mégis ezt a mesterséget választotta, addig amíg megtalálja a negatív főszereplőt legalább dőljön a lé.

Továbbá, mielőtt a gonosz megölte a főszereplő családját, egy tök normális hétköznapi ember volt, öltönyös nyakkendős, de miután meghalnak a szerettei, mindig megnöveszti a haját és/vagy a borostáját. Persze a lányok szerint ilyenkor sokkal jobb pasi az illető, mint az elején volt menedzser típusnál.

ÁDI (törölt) 2010.01.19. 16:52:34

@Márai Coelhó:

Nem vagyok megelégedve veled. Te ennél sokkal nagyobb idióta szoktál lenni. Legközelebb légyszíves szedd össze magad, mert szomoró látni, hogy egyre jobban épülsz le. Bár jó húzásnak tartom, hogy az elején fikázol, utána mintha mi sem történt volna megpróbálsz okosakat írni, de összességében nem ilyennek ismertelek eddig. Nagyot csalódtam benned, remélem visszakapjuk a régi szarrágó, divat antirasszista énedet.

Márai Coelhó · anygyalszarny.blog.hu 2010.01.19. 17:36:46

@Winston007: Szerintem nincs ebben ellentmondás és sajnálom, hogy az elején kissé elragadtattam magem, de nem jött le azonnal, hogy ezt a bejegyzést Zsposztnak szántad. Máskor erre ügyelj jobban!

ÁDI (törölt) 2010.01.19. 17:53:04

@Márai Coelhó:

A zskategória blog-on neked nem jön le azonnal, hogy a bejegyzéseket a szerző zsposztnak szánja?:)))

Ez kb. olyan, mintha egy akciófilmet nézve azon csodálkoznál, hogy lövöldöznek és robbantanak benne.

T. Norbert 2010.01.19. 17:56:38

@ÁDI: Jaj, hagyd rá! A "redneck" zssablonkarakter postnál se jött le neki, hogy nem a valódi redneckekről van szó, hanem a filmbeliekről.

Szalacsi_Dezső 2010.01.19. 18:09:54

Javier Bardem a Nem vénnek való vidékből, a kis sűrített levegős palackjával szerintem a csúcs. Mondjuk csak Vincent Vega után. :-D

T. Norbert 2010.01.19. 18:17:06

@Szalacsi Dezső: Abban Woody Harrelsonnak is van valami cameo bérgyilkos szerepe.

T. Norbert 2010.01.19. 18:18:37

Amúgy tipikus mondatként néha bizony előfordul a bérgyilkos szájából, a leadott halálos lövés után:

-A francba! Ez nem az!

europatriota 2010.01.19. 19:02:05

Gyerekek nagyon jo a poszt a kommentekkel egyutt.
Most azon gondolkozom, hogy van nekem ket bergyilkosos kedvencem, az egyik a Banderas-Stallone parossal, a masik Tom Cruise-sal meg azzal a FEKAVAL. OK, ezek szerintem nem ZS-k, de a sablonok rajuk is vonatkoznak.
Na szoval az eddig emlitett sztereotipeket egyikre sem tudom rahuzni. Segitsetek.

partychoke · http://roguesec.blog.hu 2010.01.19. 20:19:15

ha már bérgyilkos, akkor szexi szemtanú 00:15-kor tv2-n az isteni angie everharttal.

Prophet 2010.01.19. 23:15:22

Nindzsa. Félszemű nindzsa. Sebhely is elengedhetetlen...

A lemenő nap fénye megcsillant a Bérgyilkos üvegszemén. Ölni indult. Csak egy sima munkanap. A hazafelé igyekvő embereket nézte. Bármelyikük lehet a következő áldozat. Csak még nem tudja. De ma éjjel még nyugodtan alhatnak. A Bérgyilkosnak máshol van dolga. Rágyújtott egy szivarra, és lassan elindult a pályaudvarra. Mire a Hold feljött, egy árva könnyei öntözték a dojo szőnyegét.

Huszonöt évvel később Jack ugyan azt a hideg csillogást kereste a szűk new york-i sikátorokban, amiről apja utolsó szavaival beszélt neki...

rodriguez ;) 2010.01.21. 10:27:55

Ha már úgyis bérgyilkos...... www.youtube.com/watch?v=q4pEKQ_zUBo

ezt a gyöngyszemet mindenki figyelmébe ajánlom....
:)

lolcommando 2010.01.21. 21:04:09

@T. Norbert: Hát, sajnos vannak ilyenek, a kákán is csomót keresnek: olcsón veszik, drágán adják.

csuszokotes 2010.01.22. 01:49:19

Most olvastam el ezt a posztot...oké pár sör után, mert az Alien vs Hunter-t mégsem fogom megnézni elem nélkül...háát...nem is tudom, azért az eredeti szerző jobban üt, lehet ez is oké, de Winston bátyóból jobban kijön ez a Zsé szellem, amit aki ide jár az érez... azért jó ez az oldal, oké vannak fasz fejek, akik akár megbaszhatják a kurva anyjukat is, mert ők azt hiszik ők fosták a spanyol viaszt, mert nem fogják fel a tetves fos agyukkal a dolgokat és beintenek, hogy kritizálsz és méé, meg ki is vagy te...de ha ami szar az szar, nekem is tetszik pár fos film, és tudom is róla, de nem sípolok!
Oké: Zsé Bérgyilkos Chuck Norris: A bérgyilkos (The Hitman)...egyetlen részre emlékszem, oké lehet sör miatt van az is...amikor a nő kinyalatta magát a "nagy csákk-al"" mekkora fos film volt :)

dildozer · http://www.youtube.com/watch?v=AwIY4PRIp4s 2010.01.26. 00:31:09

nekem van egy bérgyilkos ismerősöm. ő tökre nem ilyen, szóval szar a poszt. ezt a zsé dolgot sem értem. itten zsidókról teccenek értekezni?

T. Norbert 2010.01.26. 13:37:39

@dildozer: Kajakra nem hiszem el, hogy vannak ilyen emberek. Szerintem forduljatok pszichiáterhez.
Vagy ha minden oké, akkor minden bizonnyal alul vagytok iskolázva. (Alsó tagozat legalább kijárva?) Ugyanis az alapmüveltséghez tartozik ismerni azt a jelzöt, hogy "B-kategóriás film". És ha ezt ismeritek (vagyis tájékozott emberek vagytok), akkor kapásból a zsét is vágjátok, hogy mit jelent, és nem haluztok bele hülyeségeket.

dildozer · http://www.youtube.com/watch?v=AwIY4PRIp4s 2010.01.28. 01:00:06

@T. Norbert: hát, ezt beszoptad, barátom. :)
talán majd majd legközelebb.

T. Norbert 2010.01.28. 13:54:15

@dildozer: Nem értelek, de nem baj, nem is érdekel. Mindenesetre szerintem menj olyan blogra, ahol az agybaj a fötéma.

Alcanis Ivennil 2011.03.24. 00:37:51

Az "öreg bérgyit üldözi az őt csodáló fiatal"-ra jó példa a Skorpió, bár az nem Zs. Alain Delon (tökéletes bérgyilkos volt azzal a fagyos kék szemével) és asszem, az öregedő Burt Lancaster. Már nem sokra emlékszem, csak hogy Delon karaktere macskamániás volt.
süti beállítások módosítása