HTML

ZSkategória avagy akció minden mennyiségben

Ez egy emlékmű, egy panteon a Zs kategóriás akciófilmeknek, sorozatoknak és isteneknek.

Ez itt a reklám helye

ZSsztárok

Légy a ZS közösség része!

Friss topikok

  • Gerberus: Immár ő is eltávozott. (2024.02.05. 01:30) Carl Weathers
  • Gerberus: @Custertábornok: Richar Lynch-csel sem foglalkoztak, pedig ő már 2012-ben meghalt és az egyik legi... (2024.02.05. 01:27) RIP: elhunyt Rutger Hauer
  • Gerberus: Ha már Billy Dragoról és Rutger Hauerről megemlékeztél gondoltam szólok, hogy Lynch is meghalt már... (2022.04.05. 02:19) Richard Lynch
  • TH1: hehe, két évvel később rátaláltam, hogy öt év szünet után volt új poszt. :D (2021.05.12. 00:04) Zssablonkarakterek: a disztópikus jövő tini harcosa
  • Count di Luna: Mostanában a Yakuza 0 játék igen jól hozza a Zs hangulatot, a 80-as évek végi világot meg mindent,... (2021.03.12. 01:39) ZSsablon karakterek: A maffia

Ez is a reklám helye

HTML

ZSsablon jelenetek: autós üldözés

2009.11.21. 16:06 Winston007

Új rovat indul a mai napon: a népszerű Zssablonkarakterek , a Zshelyszínek és az általam méltatlanul elfeledett Zsállatok után itt a Zssablon jelenetek rovat. Ami, ahogy a nevében is benne van tipikus filmes jelenetekkel foglalkozik. Első részünk a filmes autós üldözést mutatja be.

Hát igen, mióta autók vannak azóta szinte mindig van autós üldözés a filmekben. Ez két módon történhet: a nagyon gonosz csávó bepattan a verdájába és a főhős utána ered. Ekkor két választása van a főhősnek: kiáll a főútra és jelvényét felemelve válogat az önkéntesen felajánlott kocsikból. Mert kint mindenki alig várja, hogy átadja a havi 280 óra robottal is alig kitermelhető részletfizetésre vett kocsiját egy rendőrnek. Vagy épp mellette parkol egy tunningolt visszafogott turbómega sportkocsi, amiben pont benne van a slussz kulcs. Persze amikor elhajt a kocsival akkor megjelenik, egy ilyen szoláriummal és havont két beöntéssel életben tartott vén milliárdos, az oldalán egy szakmai vákuum előállítására képes modern nővel és morcosan néz a főhős után. Egyébként megnézném ha Budapesten állna ki egy rendőr egy napelemes fejű konditerem szamuráj által vezetett Merci elé.A másik mód amikor a csibészes mosolyú jófej gengszter, akiről majd kiderül, hogy beépített rendőr az a fél várost felforgatva száguldozik.

Az autós üldözésnek vannak fokozatai, amelyeket mindig betartanak. Először csak brummognak a motorok és szimplán gyorsan hajtanak, meg átlépik a záróvonalat. Aztán bedurvulnak! Az autópálya helyet ilyenkor átmennek egy szűk sikátorokkal teli részbe és ott kezdenek macska-egér harcba. First of all jön a kuka. A sikátorokban sok kuka van és ezeket szakszerűen felborogatják, mivel a filmekben a sose jön a kukásautó ezért a kukák tele vannak és látványosan szanaszét repül belőle minden. Ez a rendőrök ellen nagyon fontos! Mivel a legundorítóbb szmötyi az ő szélvédőjükre repül és ettől aztán jól felborulnak. A következő fázis a zöldséges vagy kávézó:ha zöldséges akkor a sikátorokból egy aranyos répát áruló nénikkel és bácsikkal teli térre érnek, ahol pont úgy farolnak, hogy minden pultot széttörnek. Ha az üldözés vidéken van akkor néhány tyúk is szétrepül. A vicces gengszteres filmekben a gonosz seriff ilyenkor az idióta segédjével valami ólba repül és valami haszonállat kerül az autóba. Amit a segéd simogat a seriff meg ordibál, erre vagy megnyalja az állat vagy simán lefossa a fejét. A kávézó egyszerűbb, a kiszorítósdi közelező eleme, hogy az egyik autó a járdára megy fel ahol a gyalogosok közül mindenki elugrik előle. A kávézó székei amelyek mindig látványosan fehérek pedig ugyancsak összevissza repkednek.

A folytatás attól függ hol tart a film. Ha a közepén akkor az autós üldözés nem folytatódik mert lehagyja a vicces gengszter a rendőröket. Ha a főhős megy a gonosz után akkor az utolsó pillanatban pont egy kamion parkol elé. Ilyenkor a gonosz belenéz a visszapillantóba és elégedetten böffent egyet. A film végénél persze folytatódik tovább, mivel az üldözés nem jött be ezért jön a lövöldözés meg az egymás kiszorítása. Speckó ügynökös filmeknél mindkét fél autója átalakul Battlestar Galaktikává és egymást kölcsönösen cylonnak nyilvánítva szarrá lövik egymást. Persze mindkét autó golyóálló és csak szikráznak mint csillagszóró a karácsonyfán. A végén azért majd kiszállnak a kocsiból és úgy hal meg a gonosz.

A helyszín se mindegy! Amerikában a leglátványosabban San Franciscoban lehet autókat üldözni, mert itt jön ki a legjobban a dísztárcsa effektus. Ahogy ugrálnak a dombokon akkor mindig jól szétcsapatják a kocsi alját és ekkor a dísztárcsa dobócsillagként repül le a kocsiról. Fontos, hogy ezt a nézők lassítva lássák, persze 300 forintért veszel ilyen műanyag cuccot bárhol mégis rohadt látványos. A másik helyszín a kanyargós-viaduktos hegyvidéki út, ez főleg multiplayeres üldözésnél nagyon jó, mert remek esések láthatóak.

Elengedhetetlen eszközei az üldözéseknek a rendőrök, főleg a vicces gengszter filmekben. Általában a zsaruk ezekben a filmekben mindig békésen kávézgatnak a traffipax vagy az út mellett, amikor a főhős hangrobbanás közeli állapotban elmegy mellettük. Ekkor jön a kávé eldobós kerékcsikorgatós szirénázós start vagy a traffipax esetében elájulnak az adatok kapcsán. A lényeg: 3 percen belül 42 rendőrkocsi üldözi a főhőst. Na most rendőrautót csak olyat vezethet akinek maximum csattogós lepkére van jogsija. Mivel minden sarkon kettő összetörik és a végén mindig azzal zárul , hogy a főhős trükkje miatt a maradék autó egy tömegkarambolt csinál. A seriff ilyen esetben száll ki és csapja a nagy tirpák cowboy kalapját a földhöz és köp egyet.

A főhős verdája általában egy keréken is megy százzal és bármilyen fontos alkatrész leszakadhat róla. A kocsija csak akkor robban le amikor már semmi szükség nincs rá, ellenben a jófej vicces haverjának a kocsija egy léggyel összeütközve is felborul és máris folyik belőle a benzin, a közelben levő random tűzforrás felé. Nekem egyébként az abszolút kedvenc a tűzcsap! Minden filmben kidöntenek egy tűzcsapot ahonnan csak izlandi gejzírként törhet elő a víz. Persze a lehetőségek tárháza még széles és a B-oldal remélem hamarosan kijön a Top 10 autós üldözéssel. Amit meg kihagytam azt lehet kommentelni és várom a zssablonjelenetek rovatra a javaslatokat. Holnap meg Zslive Rambo 3-mal!:)

40 komment

Címkék: zssablonjelenetek

A bejegyzés trackback címe:

https://zskategoria.blog.hu/api/trackback/id/tr841541936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Néma Bob · http://kriptid.blog.hu/ 2009.11.21. 18:57:16

- 10 000.

Nah ezzel is kiiktattam az elsőzőket...

Melyik film is ugrik be hirtelen: Taxi 1-4. Nah ez teljesen kimeríti az autósüldőzés fogalmát.

Nálam a Zsesemény rovatra lenne pár ötletem.

-asztreoidbecsapodás
-járvány
-városi karnevál

És ami a legjobb: babazsúr.

IIsten 2009.11.21. 19:12:51

ami iszonyat bosszantó és röhejes tud lenni, és szinte az összes üldözésben megtalálható, hogy az egyik fél (mindegy melyik) egy hatalmas, dögnehéz terepjáróval, vagy akár egy elektromos kistargoncával is, simán tartja a tempót a másikkal, aki viszont legalább egy ferrarival nyomja.
ugyanez igaz a motorokra is. a főhős menekül egy 1300-as speedmotorral, ami köztudottan kb -2 mp alatt van 100-on (emellett legalább 860 sebességes legalábbis a hősünk percenként 22-t vált föl) és 300 fölött van a végsebessége, de a gonoszok egy hammerrel is simán tartják vele a lépést.
és a kormánymozdulatok. éééééééééééééééédes Istenem. az autópályán úgy tekerik a kormányt 200-nál, mintha tanpályán menne a bólyák közt.

chabba (törölt) 2009.11.21. 20:38:17

bár leginkább autóverseny-jelenetekben látható, de megemlítendő még, hogy az üldöző kizárólag addig tud gyorsítani, amíg az üldözött mellé ér. Ekkor kifogy az üldöző kocsijából a szufla és nagyon elszánt arccal néznek egymásra és az útra. Így megy egy darabig, majd az egyik rájön a csodaszerre: vissza eggyel + padlógáz.

AP! (törölt) 2009.11.21. 21:15:53

cikk+kommentek: :DDD
minden mondatnál villogtak "lelki szemeim" előtt a képsorok. so true :)

paráznabillegető 2009.11.21. 21:34:54

ugyanitt megemlítendő ZSabályt erősítő kivételként a RONIN üldözéses jelenete!

will 2009.11.21. 21:47:47

Az üldözés helyszíne is fontos, és aszerint különböző stádiumok kötelezőek:
- Franciaország: lépcsőn lefele, alagútban többiek között
- Hongkong: kikötőben
- USA: híd alatt, építkezés közben

SLacc 2009.11.21. 22:05:33

Ja, és a sikátorban nem csak kukák, hanem dobozok, minden mennyiségben. Esetleg száradó ruhák, de az ritkább. De doboz, az van bőven. És egy civilt sem lehet elütni. A Carmageddonban máshogy volt. :)

Elismert író 2009.11.21. 23:08:11

Az autós üldözések netovábbja a Párbaj, Steven Splielbergtől, szerintem.
Na és innen jut eszembe egy igazi ZShelyszín, a sivatagi benzinkút.
(Ha volt már akkor bocs, nem olvastam el az egész blogot...)

2009.11.21. 23:08:48

Arról nem is szólva, hogy gyakran az automataváltós kocsikban (USA-ban azért nem ritka) is bőszen kapcsolgatnak.
Illetve, ha nem is, csak a végén jön rá, hogy van padlógáz.

FeroxX 2009.11.21. 23:23:05

a Párbaj egy király film !

synthesizer 2009.11.21. 23:38:37

Hozzátenném, hogy nem ütnek el soha senkit, illetve a zöldségesnél kellenek guruló dolgok, pl narancs.

Bambano 2009.11.21. 23:53:59

- mindig van szabad parkoló
- annyit váltanak, mintha egy 48 sebességes teheratóváltójuk lenne
- a főgonosz mindig korán indítja a furgont, ezért a mellékgonosz mindig lóg egy kicsit a kicsapódó hátsó ajtón
- az üldözés közben fej-fej mellett haladnak, hol egyik jut előbbre pár métert, hol a másik
- gyakran valami szent dolog miatt marad le a főhős, labda után kiszaladó gyerek, elguruló babakocsi...

autosave 2009.11.22. 00:06:18

és ahelyett, hogy az egymás mellé érő kocsikkal a másik hátsó tengelyét a saját kocsijuk orrával löknék ki oldara garantálva a másik megpördülését, mellé mennek és teljes kocsihosszal lökdösik egymást ami bár látványos, de semmi haszna :D
pedig másik kocsi hátulját orral oldalra kéne lökni kicsit és már vége is lenne az üldözésnek és még mellé se kell menni hozzá, amikor ő támadhatna...

ja és mikor egymás mellett mennek, egyiknek sem jut eszébe a fékezés, aminek a hatása gyors, ellenben a gyorsításnak, ami lassú :D

Bambano 2009.11.22. 00:31:34

@autosave: és mindig jön szembe kamion...

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.11.22. 00:32:13

Sikátorban üldözés, visszapillantó tükör letörés, kormány nagyon gyorsan mozgatás, miközben egyenesen menés.

SzocsO 2009.11.22. 00:38:06

dehogynem, van gázolás, de csak a genya gázol (és ha lehet, öl is vele), a jófiú még az utcáta tévedt süniket is átugratja.

b2 2009.11.22. 01:05:17

nekem a hazárd megye lordjai ugrott be! az is mintadarab!

sanya64 2009.11.22. 01:40:53

ha autónkkal megállíthatatlanul tépünk a szakadék vagy egy kettétört híd közepe felé, haverunk megjelenik felettünk egy helikopterrel ledob nekünk egy madzagot, amit pont akkor kapunk el, mikor autónk már zuhanásba kezd...

ha üldözés közben két autó összeütközik, akkor nemám vége az egésznek, hanem a menekülő főhős autója látványosan megpattanva átrepül (!) a másikon, aztán uzsgyi tovább...

ha a főgonosz autója fejreáll, minimum azonnal lángbaborul, de a jobb filmekben egyenesen úgy robban fel, mintha legalább háromezer kilométerre való üzemanyag lenne benne...

ha üldözést óhajtunk elkezdeni, ezt általában úgy jelezzük előre, hogy a motorháztetőn átpattanva közelítjük meg a bal első ajtót...

üldözéskor különösen jó megoldás, ha autónkkal kamion alatt hajtunk át, hisz ott a miénk mindig átfér, a többieké meg ugye sose, úgykellnekik...

ha a filmben egy menekülő autóra hátulról rálő bármelyik pisztollyal rohangászó egyed, sose találja el, az mindig elmenekül...
(a biztos találathoz mindig szemből kell lőni, különben sose lesz vége a filmnek...)

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2009.11.22. 02:15:50

A benzin csak az üldözőknek fogyhat ki.

2009.11.22. 03:17:45

Hát, elég humorosra sikerült, azonban a tűzcsappal konkrétan nemtom mi bajod, a minap vertek ki egyet itt az utcában és abból is jött a víz mint állat amíg le nem zárták valahogyan... mivel nyomás alatt van a víz nemtom mi más kellene történjen...

Durcas 2009.11.22. 07:39:33

az is jo szokott lenni mikor mutatjak az uldozott arcat, hatulrol zaporoznak a lovesek, jo esetben berobban a hatzo ablak...de amint valt a kep az szelvedonek semmi baja...nyilvan lehagyja a golyot mire az eljutna odaig

Durcas 2009.11.22. 07:41:02

a ronin meg amugy nem csak az autos jelenete miatt nem zs-kat. a parbaj meg foleg nem.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.11.22. 08:08:54

egy zsé autósüldözés mindig valami ipartelepen/raktárbázison végződik (természetesen az autóval betörve a nagy rácsos kaput), ahol lehetőleg rakodórámpák is vannak amire az üldöző felhajthat, mert az oda halmozott kartondobozokon keresztűl látványosan (lassítva) lehet az üldözött autó elé ugratni...

Penya666 2009.11.22. 10:24:48

Akarommondani szaguldozas:)
De a narancsok gurultak!

Édesapám 2009.11.22. 10:26:34

Természetesen a legutolsó kisváros legöregebb nagymamája (nagypapája/16 éves tanulója/bárkije) is olyanokat driftel egy Trailblazerrel (busszal/villamossal/bármivel), amihez minimum 3 év Nascar gyakorlat kell. A sikátorokban mindig vannak -tetszőleges tárgyakat cipelő- sárgák, akik elugrálnak a kocsik elől.
Mindezek ellenére én azt hiszem, a fent leírtakra a zskategóriában nincs elég $...

(Winston! Még mindig istenkirály a blog, de legalább egy Word helyesírás-ellenőrzést futtass végig rajta és kérlek, ne írd le a jelzőknél, hogy "ilyen"!)

T. Norbert 2009.11.22. 15:21:28

Zssablonjelenetre amit javasolni tudnék, az a "szövegelés lövés helyett". Arra a szitura gondolok, amikor a filmben a genya szereplö pisztolyt szegez a föhösre, de ahelyett, hogy lelöné, nekiáll csacsogni mindenféléröl (hogy mit fog csinálni az érte kapott pénzböl, meg hogy majd elcsábítja a barátnöjét, nagyokat fognak dugni stb.,) és így végül odaér valaki, és lelövi a genyát, vagy a föhös rúgja ki a kezéböl a stukkert. Ennek a jelenetnek is van szerintem több alfaja. Talán zssablonjelenet lehetne még az esküvö.
Szerintem kéne indítani egy zssablonesemények rovatot is, a 2012 megnézése után elsö javaslatom lenne "a világrengetö katasztrófa".

n0kedli 2009.11.23. 00:29:56

"az általam méltatlanul elfeledett Zsállatok után"

Tényleg, ezt a sorozatot folytathatnád. Dudikoff meg L. D. Philips ide vagy oda, azért csak az óriáshangyák meg az óriásszázlábúak a film+ igazi sztárjai:D

doszy 2009.11.23. 07:27:40

A legjobb autós üldözések a Blues Brothers-ben voltak. :) Igaz, az nem ZS.

qert 2009.11.23. 12:14:13

Ha autós üldözés közben előkerülnek a fegyverek, a résztvevők még véletlenül sem a másik autójának kerekét próbálják meg kilőni, hanem csak a csomagtartót vagy a motorháztetőt.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.11.23. 16:33:30

@qert: már maga az, hogy autóból lőnek egymásra, sem életszerű. akinek valaha volt pisztoly a kezébe, tudja, hogy egyhelyben állva, egy álló autó kerekét is nehéz eltalálni mondjuk 20 méterről, nemhogy egy mozgó autó kerekét, egy mozgó autóból. egyszerűen lehetetlen, a valóságban a rendőrök soha nem lőnek ki a mozgó autóból, sőt még az utcai bandák sem csinálnak ilyet, csak a filmekben. főleg a zsé-ben:)

Leeroy of SMV Design 2009.11.23. 19:47:38

"Mert kint mindenki alig várja, hogy átadja a havi 280 óra robottal is alig kitermelhető részletfizetésre vett kocsiját egy rendőrnek. Vagy épp mellette parkol egy tunningolt visszafogott turbómega sportkocsi, amiben pont benne van a slussz kulcs"

Igen ám, de van olyan, amikor a főhős kénytelen valami fostalicskában autósüldözni. Mint Bruce Willis Yugo-t vezetve a Die Hard 3-ban. :)

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2009.11.25. 23:29:44

@Durcas: "de amint valt a kep az szelvedonek semmi baja...nyilvan lehagyja a golyot mire az eljutna odaig "

LOL, ezen jót röhögtem. :D

Ha ZSjelenet, akkor gimibál.
A béna srác/csaj megtalálja élete szerelmét és ő lesz a legmenőbb a suliban, a vicces srácok isznak/füveznek/kurváznak, persze sok-sok vicces szöveggel, mindenki elmondja a jól megtervezett életét (húzok a fősulira szívni meg csajozni, beutazom Európát motorral, de legalábbis Franciaországot (mer' ugye Európa ebből az országból áll általában, meg esetleg még Angliából), éhezőket vagy csimpánzokat mentek valami Gagyisztánban, megkérem Lucy kezét és gyereket csinálunk vagy egy tucatot, kecskéket tenyésztek nagyfaterom tanyáján stb).
Ja, és persze a főgenya srác/csaj beég a többiek előtt, lenyúlják a csaját, elszakad a rucija, nem ő lesz a bálkirálynő, leszidja a fociező stb...

WanGood · http://animemangapalota.blog.hu 2009.11.27. 17:37:37

Tudom hogy marhára nem ide tartozik, de:
MA 21:25-kor a TV2-n Rajtaütés! Kihagyhatatlan ZS!

Inspector Javert 2009.12.06. 13:48:42

Továbbá ha autópályán üldözünk, ezt csakis a forgalommal szemben tegyük!

Tzupi 2009.12.20. 00:18:44

Amit még hozzátennék, hogy autópályás üldözésnél nem maradhat ki, hogy egy autó neki ne ütközzön a lehajtóknál felhalmozott vizzel töltött védőhordóknek, mert az szépen néz ki.
És sikátorból kihajtva elütni a csövesbácsi szeméttel teli bevásárlókosarát.

csuszokotes 2009.12.20. 22:38:33

@Tzupi:
Vagy valamelyik etnikum zöldségekkel, vagy gyümölcsökkel teli standját, aki miután elugrott a becsapódás elől, nem győz káromkodni a saját nyelvén, ami többnyire arab.

csorsza 2009.12.27. 23:12:28

És a kerék mindig nyikkan, füstöl, ha kipörög (hátsókerék hajtás!9, de főleg földúton és murván visít a gumi.

Börönd Ödön 2010.02.23. 10:55:16

Ne feledjük, hogy a gumik mindig csikorognak, földuton es salakon is. Ez fontos.
süti beállítások módosítása