HTML

ZSkategória avagy akció minden mennyiségben

Ez egy emlékmű, egy panteon a Zs kategóriás akciófilmeknek, sorozatoknak és isteneknek.

Ez itt a reklám helye

ZSsztárok

Légy a ZS közösség része!

Friss topikok

  • Gerberus: Immár ő is eltávozott. (2024.02.05. 01:30) Carl Weathers
  • Gerberus: @Custertábornok: Richar Lynch-csel sem foglalkoztak, pedig ő már 2012-ben meghalt és az egyik legi... (2024.02.05. 01:27) RIP: elhunyt Rutger Hauer
  • Gerberus: Ha már Billy Dragoról és Rutger Hauerről megemlékeztél gondoltam szólok, hogy Lynch is meghalt már... (2022.04.05. 02:19) Richard Lynch
  • TH1: hehe, két évvel később rátaláltam, hogy öt év szünet után volt új poszt. :D (2021.05.12. 00:04) Zssablonkarakterek: a disztópikus jövő tini harcosa
  • Count di Luna: Mostanában a Yakuza 0 játék igen jól hozza a Zs hangulatot, a 80-as évek végi világot meg mindent,... (2021.03.12. 01:39) ZSsablon karakterek: A maffia

Ez is a reklám helye

HTML

ZSsablonkarakterek:A posztapokaliptikus túlélők

2009.06.27. 11:15 Winston007

Kedvelt témája a filmeseknek a posztapokaliptikus világok és a túlélők harcának bemutatása, mai posztunk a posztapokaliptikus túlélőkkel foglalkozik. A legfontosabb a kezdet: nem valami pontos adat, hogy mondjuk a bábolnai téeszben belobbant a tehénfing és metánvihar pusztította el a világot, hanem hangzatos neve van. Ítélet napja, a nagy Víz, Pusztító szél, a Becsapódás vagy Süvítő Fing. Senki nem tudja soha mi történt, ha a film a katasztrófa után pár száz évvel játszódik, akkor mindig vannak az "öregek", akik dacára a sugárzásnak, a mutánsoknak csak azért élnek, hogy egyszer a főhős elé vezessék őket és elmondják a nagy, csúnya valami történetét. A néző ebből semmit se ér, szerencsére az ilyen filmek elején szigorúan fekete alapon fehér betűkkel leírják , hogy wtf történt itt. Ha nagyobb a költségvetés akkor romokban levő nagyvárost is láthattunk. Persze a posztapokaliptikus világban mindig lesz egy csoda dolog amiért a főhősnek küzdeni kell, ezt olyan dramaturgiai eszközzel fokozzák, hogy olyan dologért megy a para, amit minden sarki közértben 100 forintért simán megkapunk.

A túlélők egyébként elég sok csoportra oszlanak, nézzük a legfontosabbakat:

1. A meleg bár túlélők

Ők állandóan bőrcuccban járkálnak, és a legnagyobb sugázás közepette is az a legfontosabb tevékenységük, hogy hány fémtüske van a bőrkabin. Úgy néznek ki, mint egy meleg felvonulás résztvevői. Mindig az utakon cirkálnak és nekik mindig nagyon jó verdáik vannak, az arcukat sose látjuk mert még arra is van idejük, hogy maszkokat szerezzenek. A fővezérük mindig valami degenerált barom, akinek forradása van esetleg olyan izmai, hogy ha pofon vágna csokrot szednél a villanypóznákból és felköszöntenéd a trafóházat. Általában kannibálok, a nőket megerőszakolják és rosszak a fogaik.

2. A hippik

Kizárólag természetes anyagokból készült ruhákat hordanak és nagy biofarmokon laknak. Békés földművelő életmódot folytatnak és mindig valami nagy projekten dolgoznak, és az nem egy ERP rendszer bevezetése. Mindenféle idióta próféciáik vannak és az első lepukkant borostás ember aki arra jár lesz a megváltójuk. Fegyvereik nincsenek, kivéve a nagydarab benga seriff állatnak. Ő vele majd verekszik a főhős, majd legjobb barátok lesznek, a benga innentől a posztapokaliptikus Little John lesz. A hippiket általában az öregek tanácsa irányítja, tele leszázalékolt nyugdíjasokkal és ha a főhős kolbiszagút böffög akkor csak annyit tudnak mondani: "A prófécia!"

3. Mutánsok

Ők mutánsok.

4. Fasiszta túlélők

Egy diktátor vezetése alatt építik a nyolcadik birodalmat és még egyenruha gyártásra is van idejük. Mindenki csak egy szám, és a vezérről kiderül, hogy a nagy badabumm előtt nvalami lúzer volt, mondjuk SZDSZ aktivista. A főhős sokszor itt ébred öntudatra és menekül el nyomában a gárdistákokkal.

5. Rózsadombi túlélők

Ők mindenféle bunkerekben élték a katasztrófát és aztán visszatérnek a felszínre. De a pár száz év vakond életmód miatt albinók lesznek és a moháról rászoktak az emberekre. Kevés megértést tanúsítanak más kultúrák iránt és csöcsök helyett is már csak cseppkövekre rejszolnak. Nagyon fejlettek vannak mindenféle lézereik, de hasztalan: a végén úgyis felrobbanak.

Ezek a csoportok állandó harcban állnak egymással és még nem is beszéltem a kamu állatokról, amiket a gyártásvezető talált ki. Dagadt legyek, kardfogú hörcsögök és szárnyas vérmókusok. A főhőst persze ezek is mind megtalálják, de a legfontosabb elemek az utakon való üldözés és a belépés a mutánsok területére. Enélkül nincs posztapokaliptikus film, ha pedig atomháborús film akkor mindig van egy törzs amelyik egy atombombát tisztel Istenként. A főhős kóborlásai során mindig valami nagy pusztát jár be aminek nincs normális neve , mint mondjuk Alföld vagy Kisalföld. Helyette a roppant turistacsalogató Átokföld, Mutánsláp, Gyilkosmező, Elátkozott puszta vagy a rémisztő feszes-azbeszt arcú kortalan mutánsoktól hemzsegő Lendvai-fennsík. Ezt kell mindig bejárni. A végén persze meglesz a dolog, amitől más dolgok a dolog által jobbak lesznek és egy nagy zöldellő oázissá válik a Föld, tele boldog hippikkel.

42 komment

Címkék: zssablonkarakterek

A bejegyzés trackback címe:

https://zskategoria.blog.hu/api/trackback/id/tr251211668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

T. Norbert 2009.06.27. 11:30:28

Remek a post.
"...ha pofon vágna csokrot szednél a villanypóznákból és felköszöntenéd a trafóházat." Szakadtam!:)

Azt se feledjük, hogz az ilyen filmekben elég gyakori, hogy egy genya csoportosulás vezére egy 2-300 kilós kopasz hájtömeg, aki a parancsosztogatás mellett gyakorlatilag egész nap csak hanyattfekszik, és zabál, agonizálva és nyálát csorgatva.

Todd. PT 2009.06.27. 12:07:27

Legjobb példa erre a Doom's day gonosz-kanibál stb főgonosza. Na most én amikor elöszőr a filmbe láttam azt a fickót azt hittem ő valami szadista őr, fő homokos, udvari bohóc, a főnök bal keze. Sose jöttem volna rá, hogy ő a fő gonosz és nagyon félni kell tőle meg roppant félelmetesnek kell tartani.

szentfazék 2009.06.27. 12:36:13

a főhős-tipus kimaradt, vagy csak nem figyeltem? Abban is van több alkategória, pl:

-lefűrészelt vadászpuskával és egy üveg védőitallal (viszki) a kézben született
-balek, vagy alkesz volt, de összeszedte magát, majd mindenkit megment tökegyedül (vagy a nőjével)
-mutáns, aki észhez tért
-C.Norris ük-ük unokája, baltaarc, meg minden

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2009.06.27. 13:14:21

Az atombomba meg már csak olyan, hogy mindenkit leprás háromfejű tetűfészekké változtat, kivéve egy fiatal lányt, akinek kinézete alapján 100 évre elegendő sampon- és fogfehérítőkészletei vannak. Ja, meg a főhőst se, hát nem is csoda, ha ezek a szép emberek egymásra találnak, ők lesznek az új Ádám és Éva.

Nem vagyok fideszes 2009.06.27. 13:30:40

Nabazzer, végigröhögtem a postot! :-DDD

nina2000 2009.06.27. 13:34:28

A legjobb film ebben a műfajban, amit én nem tudok hová tenni ( komolyan gondolták vagy sem ?)de pár régi arcal és pár ü tuborg után, könnyesre röhögjük magunk az a : ROCK&ROLL SZAMURÁJ
Aki nem vágná: Atom után amcsiföld, ruszki megszállás alatt. Sivatag, mindenki zenél (gitár és kard a háton :)))) van a paradicsom "neeon city" naaaa oda kell eljutni a Buddy Holly kinézetű főhősnek, valami kiskrambóval...ruszkikon, a halálon, mexikói zenekaron keresztűl :D

Darkcomet 2009.06.27. 13:53:27

Nevetséges ez a poszt, meg általába ez blog. Ha jobban megfigyelitek, az amcsi szuperprodukciók ugyan ilyen sekélyes, szar történeteket, primitív figurákat tudnak csak felvonultatni. A különbség csak annyi, hogy az egyikre 1millás a költségvetés, a másikra meg 100. Amúgy egykutya. A ZS filmek mutataják meg csak igazán, hogy milyen gagyi filmeket csinálnak az amcsik, primitív történet, CGI-vel felturbózva. Mivel a ZS kategóriába már csak a primitív történet marad, mivel hogy az aktuális mozis trendeket próbálják meg koppintani, semmi költségvetésből. Valjuk be őszintén. Egy Transformers 1-2, Spiderman, Holnapután, Múmia 1-2-3, Vanhelsing, Ironman (meg általába a képregényfeldolgozások, tisztelet a kivételnek: Dark Knight, Sin City, Holló elsőrész) egy nagy büdös kaki, csak kurvanagy pénzért, iszonyat, milyen látványvilágot tudnak teremteni. Szóval csak módjával a B meg ZS filmek fikázásával, mert akik bevallottan kiröhögik ezeket a filmeket,viszont az eredeti szuperprodukciókat az egekig magasztalják, azok tulajdonképpen ugyanazt a szart kritizálják.

Straight 2009.06.27. 14:15:47

Én tudok egy kivételt.:) Veszélyes jövő vagy veszélyes partvidék a címe. Az angol neve fix. On the beach. Ez inkább egy preapokaliptikus de hangulatát tekintve posztapokaliptikus alacsony költségvetésű film de hatalmasat üt. Mindenkinek ajánlom. Rá kell szánni az időt mert hosszú viszont nagyon erősen átadja azt a feelinget ami egy ilyen szituációban lehet. Kedvcsinálónak: atomháború után, mutánsok és vérhörcsögök nélkül eléggé kegyerlen képi és hangulati világgal egy katona szemszögéből mutatja be a világot ahogy a sugárzás lassan beteríti a világot és a legszerencsésebb(?) embernek is max 1 hónapja van hátra és az utolsó remény... :)

coucou 2009.06.27. 14:38:20

ez megint hatalmas lett! köszönjük!! :)

Mindfield 2009.06.27. 15:07:38

Meleg bár túlélők: motorjaik vannak, és mindig nagy kurjongatással, bandákba tömörülve bontják darabjaira a várost. Általában kézigránátokkal, amiket a motorokról hajigálnak. Már-már ikonikus jelenet, amikor a zssztárt (és nőjét) körbemotorozzák, csak azért, hogy a főgonosz aztán megállítsa őket, ilyenkor egy helyen szétszéled a kör, belép a főgonosz, és mint egy ringben, megkezdődik a főbunyó. A lakhelyük természetesen egy elhagyatott stadion, de bármi megteszi ami jó tágas, és lepusztult, a csatornákban is előfodulnak.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2009.06.27. 17:31:21

Hiányolom a kiborgokat. Vagy az a mutánsok egy alfajának számít?
Mellesleg a poszt-apokaliptikus ZS legjobb példája a Shepherd (magyar(?) címe: Ciber City, nem, nem most találom ki, tényleg ilyen címen reklámozgatják). Abban aztán van minden. Figyelem, józanul senki ne kezdje el nézni! Fél üveg pálinka és/vagy 3g a minimum!

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2009.06.27. 17:45:25

Szerintem kihagytad a legfontosabbakat: a tökéletes testű, tökéletes arcú, teljesen egészséges, menő férfiakat és nőket.
Meg azt, hogy benzin az mindig vagy.
Meg azt, hogy tulajdonképpen a posztapok idők milyen jók, nem kell dolgozni, mindig van benzin, víz, kaja.

szentfazék 2009.06.27. 18:12:00

ha jól emléxem, volt Kevin Costrnernek is egy erősen ZS-gyanús filmje, a Waterworld, ami valami nagy globális ürgeöntés utáni jetski, mocicsónak, balhé a vízért baromság volt. Megvan? Sztem Kevinnek azért még időben szólhattak , hogy ne csúszdázzon a ZSébe..

Psyman 2009.06.27. 18:34:23

@Straight
Azt a filmet én is láttam. Életemben annyira nem száguldozott a hátamon a hideg semmilyen filmtől, mint attól. Éppen az vág benne tarkón leginkább, hogy túlságosan is reális...
Mindenkinek ajánlom, köztük is első sorban az amcsiknak, oroszoknak, koreaiaknak....

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2009.06.27. 20:49:40

Az utolsó bekezdés a szárnyas vérmókusokkal odabaszott.

gothmog 2009.06.27. 21:37:00

Ezt tényleg sohasem értettem, hogy lemegy a világvége, és akkor egyből keletkezik egy rakás bőrszerkós szadomazó punk. És nem csak úgy natúr, hanem kapásból van nekik mindenféle rozsdás kacatból összebarmolt, de valamitől mégis jól működő járműparkjuk, meg arénájuk, ahol szórakozásból szokták ölni egymást.
De már mindjárt a világvége után.
Szóval ez valahogy mindig homályos volt.

ezüst utazó 2009.06.27. 22:25:16

Nem idetartozik, de zs rajongoknak ajanlom a Flu Birds nevu filmet. Madarinfluenza miatt a madarak atalakulnak alacsony polygonszamu szornyekke, akik persze harapassal tovabbitjak a virust - mint a hulye zombis filmekben - aztan persze mutalodik a virus ugy, hogy levegoben terjed, es ezert csak az atombomba segithet - ez utobbit otletet sem lathattuk meg virusos filmekben...
Bemutatando zssztarnak pedig tudom ajanlani kedvenc ugyeletes fogonoszomat, Cary-Hiroyuki Tagawa -t.

Morrózió 2009.06.27. 23:30:39

Én ezért hiányolom a Szív TV-t. Még annyi borzasztó filmet, mint amiket ott lehetett látni. Vetekszik a Sci-Fi csatorna hülyeségeivel.

Morrózió 2009.06.27. 23:37:29

Helyesbítek: vetekszenek

Eltiron72 · http://haragszom.blog.hu/ 2009.06.28. 02:47:07

@szentfazék: Igenigen meg annak homokos (?) változata, a sandworld... ja nem , a Postás. Az talán még nevetségesebb volt.
Amúgy baromira hiányolom a punk túlélőt és a kisgyerek túlélőt (a bumerángos kisgyerek a mad max 2-ből az archetípus).

Eltiron72 · http://haragszom.blog.hu/ 2009.06.28. 02:48:27

És itt említeném meg a kedvenc posztapokaliptikus zs-met: a Radioactive Dreams-t. Kihagyhatatlan darab!

gothmog 2009.06.28. 11:06:48

@Eltiron72: Na ja, a Punk túlélők önmagukban is megérnének egy posztot.

T. Norbert 2009.06.28. 12:21:17

OFF

Amúgy Mark Hamill szándékosan nincs a blogolt zssztárok között, vagy csak egyszerűen kimaradt eddig? Attól, hogy ő volt Luke, meg hogy remekült szinkelt pár rajzfilmet, az egyéb filmek, amikben játszott, nagyon is zsék. Vagy féltek a Star Wars rajongók vírusbosszújától?:)

T. Norbert 2009.06.28. 12:24:26

szentfazék:Szerintem a Waterworld csak egyszerűen egy bukott A-kategóriás film.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2009.06.28. 13:19:14

A Fallout-ra néhol ráismertem, bár az nem film, és nekem tetszett is.

lojzi1 2009.06.29. 09:01:01

jaja, Fallout 1-2 alap, abban minden bennevan a témában, A-tól Zs-ig.

fodorlina 2009.06.29. 11:51:52

@Straight: mikor keszült a film es ki szerepel benne? Az IMDB-n kettöt talaltam ezzel a cimmel, az egyik meg 1957-böl Gregory Peck-el a föszerepben, es ugyanennek a 2000-beli ausztral verziojat, Bryan Brownnal

Leeroy of SMV Design 2009.06.29. 15:47:46

@lojzi1: Még az istenként tisztelt atombomba is, a 3-ban. :)

T. Norbert 2009.06.29. 16:38:57

Nekem az istenként tisztelt atombombáról A majmok bolygója 2. ugrik be.

DiliQtya 2009.06.29. 16:41:26

Remekbe szabott lett az írás, respekt :)
"még nem is beszéltem a kamu állatokról, amiket a gyártásvezető talált ki" A Budapest TV-ben például kivétel nélkül mindenki ilyen lény :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.06.29. 19:38:30

@Mindfield:

Nem vagyok szakértő, de szerintem a melegek a legritkább esetekben kurjongatnak motoron.

A meleg túlélő kibaszottul testre feszülő (lehetőleg olyan fényes) nadrágot hord, soha nem kell borotválkoznia, és a jó nők legjobb barátja. Na és olyan édin sajnálkozik, amikor a főhősről kiderül, hogy heteró és gyereket akar.

Themuezzin · https://sites.google.com/site/mybookspages/ 2009.06.30. 15:31:04

@tiboru: a legnagyobb melegfelvonulásokat a Bud Spencer-Terrence Hill filmekben lehet elcsípni :)

Dr. No 2009.07.01. 11:15:25

A túlélőknek általában minden filmben sokkal inkább egymással van gondjuk, mint a mutánsokkal / zombikkal / interdimenziós űrlényekkel. Pl. fasiszták vs. hippik vs. motorosok. Vagy a csoporton belül vesznek össze.

Ja és mindig kietlen tájon motoroznak, gyalog talán csak JCVD közlekedett a Cyborg első részében.

Fredddy 2009.07.01. 14:52:58

A szereplők közül ne felejtsük ki a valahol az Isten háta mögött lakó gurut sem, akihez az eljutás (mutánslápon, átokföldön, bőrszerkós motorosok hulláin keresztül) a film nagy részét kiteszi, és vagy spirituálisan, vagy technikailag nagyon tudja a tutit, ily módon segítsége nélkülözhetetlen a cél eléréséhez.

Erre az On the beachre én is emlékszem, Ausztrália volt az a hely, ami szépen lassan (igazából nem is erőszakosan) épült lefelé (pl egy idő után elfogyott az olaj, ezért a gőzmozdonyokat kellett beüzemelni), ahogy közelgett az északi féltekét már kiirtó sugárzó felhő, és egy tengeralattjáró legénysége próbálta a problémát menedzselni. És a családostul sírva a szakadékba hajtó, meg üres tekintettel ciánkapszuláért sorbaálló emberek képe tényleg sokkal durvábban visszaadja az atomháború utáni világ szörnyűségeit, mint egy akármekkora horda akármiylen csúnya akármiylen nagy gépfegyveres mutáns.

gothmog 2009.07.03. 20:25:53

On the beach -> Az utolsó part
Az eredeti '59-es, Gregory Peckkel, a remake meg Armand Assante-vel.

Sátán meg a Jocó 2009.07.15. 11:13:12

On the beach. 2000.

B.ott hosszú, vigyázat, de nagyon megéri.

Be kell valljam, megeredtek a könnyeim azért néha-néha.

YOJIKA · http://www.mrns.hu 2010.01.19. 14:57:38

Bőrszerkós pankok, a legnagyobb alap!

Legjobbak a vízimedmexben (Waterworld) a tankhajón nyomulók!

drmatesz 2010.02.27. 15:20:58

Csodálkozom hogy senki sem említette meg a Mad Max-et, hiszen a postban található jellemzéz 200%osan illik a sorozatra, habár a Mad Max legendás film és nem Zsé, de akkor is!!! :)

Humungus 2010.04.07. 09:38:49

Azért nem,mert a Mad Max műfajtermtő klasszikus,és a többi csak azt majmolta,majmolja a mai napig.
Kb 20 éve láttam egy Zs eposzt Olajháború címmel hangalámondással,föld alatti albínó mutánsokkal.Na az tipikusan erre példa.
George Miller fektette le a műfaj alapjait,de manapság már csak olyan művekben vesz részt,mint a Táncoló Talpak.Uh ha nem rendezi meg sűrgősen a Mad Max 4et itt fog ő is kikötni.

Syracuse 2014.01.02. 22:43:59

Szóval aki bőrcuccokban jár az meleg?! Személyiségferdülés level 99.
süti beállítások módosítása