HTML

ZSkategória avagy akció minden mennyiségben

Ez egy emlékmű, egy panteon a Zs kategóriás akciófilmeknek, sorozatoknak és isteneknek.

Ez itt a reklám helye

ZSsztárok

Légy a ZS közösség része!

Friss topikok

  • Gerberus: Immár ő is eltávozott. (2024.02.05. 01:30) Carl Weathers
  • Gerberus: @Custertábornok: Richar Lynch-csel sem foglalkoztak, pedig ő már 2012-ben meghalt és az egyik legi... (2024.02.05. 01:27) RIP: elhunyt Rutger Hauer
  • Gerberus: Ha már Billy Dragoról és Rutger Hauerről megemlékeztél gondoltam szólok, hogy Lynch is meghalt már... (2022.04.05. 02:19) Richard Lynch
  • TH1: hehe, két évvel később rátaláltam, hogy öt év szünet után volt új poszt. :D (2021.05.12. 00:04) Zssablonkarakterek: a disztópikus jövő tini harcosa
  • Count di Luna: Mostanában a Yakuza 0 játék igen jól hozza a Zs hangulatot, a 80-as évek végi világot meg mindent,... (2021.03.12. 01:39) ZSsablon karakterek: A maffia

Ez is a reklám helye

HTML

Zskritika:Conan a barbár

2011.09.01. 21:29 Winston007

A blogon új mozifilmekről idáig azért nem nagyon lehetett olvasni, de a Conan a barbár kihozta belőlem a 20 centi fókapulcsi alatt megbújó kritikust. Schwarzi  Conanját már ismerjük, minimál párbeszéd, nulla kombináció vagy fifika helyette egy baszott nagy kard, amivel felaprít mindent, ami mozogni tud. Na, ez a koncepció maradt. Jason Momoa erre ideális alkat, eddigi szerepeiben raszta hajú benga, kevés beszédű harcos volt, aki vagy albínó vámpírgeciket küldött át a csillagkapun vagy albínó csajokat kefélt  a sátrában és lovagolt miközben tél közelgett a másik kontinensen.  Gondolom a metrocekcuálisssz korszaka az kimaradt a szerepre való jelentkezéskor, amikor még piros naciban rohangált a Baywatch Hawaii homokos tengerpartján.  

Szóval pici Conan egy csata közben születik egy spontán császármetszés segítségével és szépen cseperedik. Apuci  -akit a majmok és emberek közti élőkapocs bizonyítéka Ron Perlman játszik- nagyon büszke Conanra , még kardocskát is csinál neki, miután megöl négy embert. De aztán jön Quarich ezredes, aki most nem kék macskahippik ellen harcol, hanem egy maszkot keres, amivel feltámaszthatja az asszonyt, aki valami boszorkány volt. Quarichnak van egy lánya is, aki olyan mintha egy leszbikus wicca jogvédőt kereszteztek volna egy navigátorral  a Dűnéből.  Conan apucija hiába cimmeriai 70-es szintű barbár legyakják a falvát, őt meg bevonják az diósgyőri acélművek reorganizációjába, hiába pörög a kis Conan, mint a trágyaszóró, még az egyik gorilla noziját is lecsapja.

Na, innentől vágás és Conan felnőtt. A narrátor ugyan megpróbálja nekünk elmesélni, mint Benedek Elek ,hogy barbárunk közben referenciákat szerzett a CV-jébe a kalózoktól ,meg tolvajoktól , meg felgyújtott valami hegyi szanatóriumot, amit még senki se vett be. De ennyi. Gyerekből egyszerűen felnőtté vált és persze nyomozgat Quarich után.  Közben kiszabadít pár rabszolgát, akikből rögtön blokkol is néhányat az elmaradhatatlan néger barátjával.  (A politikai korrektség fejlődésére jellemző, hogy a jófej néger barát  NEM hal meg! ) Conan aztán egy véletlen folytán megtudja, hogy Quarich hiába puzzlözte össze az arcápoló maszkját kell valami csajszi vére. (Mi más? Miért nem egy nílusi krokodil azzal sokkal izgalmasabb lenne dugnia a főhősnek.)

A csajszi az aranyvérű! De ha figyeltettek az előző mondatra, akkor láthatjátok kimaradt a szűz szó. A csajszi egy kolostorban él, amit betépett woodstocki papok vezetnek , kiegészülve néhány shaolin jellegű harci csuhással. Quarich rajtuk üt seregével stb. Amit igazából nem értettem, hogy minek cipelt a sereg mindenhova egy baszott nagy hajót, mintha állandóan készenlétben lett volna Kékszalagra.

Conan persze a csajt felszedi és együtt menekülnek Quarich elől a Gyűrűk ura leselejtezett díszletei között. Én nem tudom mi történ arrafelé, de minden 100 méteren állt egy romváros vagy egy elhagyott erőd vagy mindenkit vittek Ócsára paradicsomot ültetni vagy megérezték Conan oroszlánszagát és egy barlangba bújtak.  Az aranyvérű közben azért stílszerűen egy barlangban megengedi hősünknek , hogy megnézze milyen mély a nyúl ürege. Persze aztán a lányt elrabolják Conan utána megy, behajtja az adósságát egy megmentett tolvajon. És hipp-hopp ott vannak a gonosz várnál, mert a filmben nincsenek távolságok: a főhős felpattan a lóra és máris ott van a célállomásnál. Közben létszám leépítést tart Quarich állatkertjében, ahol van minden mint a búcsúban: félszemű amazon nyilas picsa, súlyproblémákkal küszködő Aladdin ruhás benga feka, redneck maori keresztezés és egy kalapács fetisiszta akinek a háziállata egy polipszerű valami.

Az aranyvérűt közben a végső összecsapás helyszínére viszik a „Koponyák barlangjába” ami kb. egy az egyben koppintása a Fantom képregényhős barlangjának. Féltem is, hogy az egyik sarokból előugrik a zokogó Billy Zane, aki miközben hajnövesztővel kenegeti kopasz fejét bizonygatja, hogy ő még mindig A kategóriás színész és bocsássunk meg neki Bloodrayneért. (Nem fogunk.) A barlang meglepő módon tele van koponyával. Itt aztán Conan és Quarich összecsap, lesz összeomló barlang, meg minden ami kell. A végén aztán hiába van szellemidéző , bőr kisimító maszk , a láva azzzellen nem véd. Conan megmenti a csajt , majd kirakja egy városnál és bele lovagol a semmibe.

A film óriási csalódás annak, aki valami érdekes remaket várt. Zsrajongóknak viszont igazi remekmű: darabolós jelenetek, felesleges dramaturgiainak szánt fordulatok, nulla színészi alakítások és látvány. Egyébként Conant egy báb zsinórokon rángatott cementes zsák is eljátszhatta volna, még a lova is lejátszotta a színről.  Ennek ellenére ez igazi hétvégi popcorn mozi, agy kikapcs, kukorica betol , szemüveg felvesz majd másfél óra múlva teremből kilép.

A végére Conan életfilozófiája és egyben a legbonyolultabb mondat tőle:  élek, ölök, szeretek. Ennyi.

 

13 komment

Címkék: zskritika

A bejegyzés trackback címe:

https://zskategoria.blog.hu/api/trackback/id/tr263196462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

T. Norbert 2011.09.01. 22:53:17

"Féltem is, hogy az addig sarokból előugrik a zokogó Billy Zane, aki miközben hajnövesztővel kenegeti kopasz fejét bizonygatja, hogy ő még mindig A kategóriás színész és bocsássunk meg neki Bloodrayneért. (Nem fogunk.)"

Ezen beszartam. :)
Egyik csajismerősöm felvetette, hogy elmehetnénk megnézni ezt a filmet. Én viszont úgy gondoltam, elállok tőle, mert negatív kritikákat olvastam. DE ha viszont zsrajongóknak ideális, akkor lehet mégis meg kéne? Paradoxonális hezitáció.
Winston, amúgy a Hobo With A Shotgun-ról nem lesz zskritika?

dismay22 2011.09.02. 06:13:04

"Apuci - akit a majmok és emberek közti élőkapocs bizonyítéka Ron Perlman játszik- nagyon büszke Conanra"- sirva rohogtem ezen a mondaton:)

Gróf Úr 2011.09.02. 08:22:21

Aktívabb lehetnél, jobb vagy, mint némely főállású humorista.

Bubba Rogowski 2011.09.02. 10:29:33

Csatlakozom Norbert kollégához, nem akartam megnézni, de megcsináltad a kedvemet. Főleg hogy baltaarc-túlsúly van, Ron Perlman ÉS Quarich? Nyami.
Ja, ezek szerint nincs olyan rész, amikor a kis Conan hozzá van béklyózva valami őskori erőgéphez, hogy izmosodjon? A régiben az volt az egyik kedvencem.

Sátán meg a Jocó 2011.09.02. 10:41:21

@T. Norbert: szerintem ez olyan lehet a csajnál, mint nálunk beülni egy egész estés Baywatch filmre az összes E++ kosaras művésznő szereplésével.

Prophet 2011.09.03. 00:33:16

"- Conan, what is best in life?
- To crush your enemies, see them driven before you... and to hear the lamentation of their women!"

youtu.be/6PQ6335puOc

crazyfish 2011.09.03. 11:25:46

A trailert nézve látványos de ezek szerint megint nincs történet....
Nem igaz, h nem volt egy baltaarcú testépítő raktáron, ezt a sminkelt, szőrtelen, grufftit nem igazán tudom barbárként elképzelni...
Na mindegy....majd megnézzük, Howard miatti tisztelettünk jeléül...:))))

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2011.09.06. 10:09:10

Ron Perlmant az arca már eleve predesztinálja arra hogy csakis nagydarab barbár harcosokat játszhat el a jövőben na meg persze a Hellboyt.

ommm 2011.09.06. 13:14:05

Besírtam Winston, ez remek lett :)

macskafaraok 2011.09.06. 15:11:56

'hiába cimmeriai 70-es szintű barbár' LOL!!!

Daenerys 2011.09.07. 19:18:32

Ez sírvaröhögős lehet. Pedig csábít, hogy kedvenc dothraki vezéremet bámuljam, amint gyak, de szemfesték nélkül nem tűnik olyan brutálisnak.

Köcsög GRRM, kellett neki kinyírnia. Bár az ADWD reményre ad okot, ugye mondta Mirri, hogy akkor tér vissza, ha a nap nyugaton kel fel és keleten nyugszik le (meg még egyéb kritériumok) - ezek kezdenek beválni.

Walter Hartwell White 2011.09.09. 20:27:58

Ez a lótrágya akkor egy remake? Muszáj volt ezt (is)? Ha már épp Arnoldnál járunk: Emlékmás remake, ez szintén a totál értelmetlenség. Adott egy jó sztoriból (Philip K. Dick ugye) egy látványos, kafa sci-fi akciófilm, ami még csak nem is régi (1990 körüli), tehát még azt se lehet mondani, hogy egy 50-es évekbeli kimagasló sztorit kéne újraértelmezni a mai eszközökkel és filmtrükkökkel.

Walter Hartwell White 2011.09.09. 20:29:07

Kimaradt a nagy kérdésem: ennyire nincs új ötlet Gagyiwoodban vagy ennyire elfogyott a pénz? Esetleg mindkettő?
süti beállítások módosítása