HTML

ZSkategória avagy akció minden mennyiségben

Ez egy emlékmű, egy panteon a Zs kategóriás akciófilmeknek, sorozatoknak és isteneknek.

Ez itt a reklám helye

ZSsztárok

Légy a ZS közösség része!

Friss topikok

  • Gerberus: Immár ő is eltávozott. (2024.02.05. 01:30) Carl Weathers
  • Gerberus: @Custertábornok: Richar Lynch-csel sem foglalkoztak, pedig ő már 2012-ben meghalt és az egyik legi... (2024.02.05. 01:27) RIP: elhunyt Rutger Hauer
  • Gerberus: Ha már Billy Dragoról és Rutger Hauerről megemlékeztél gondoltam szólok, hogy Lynch is meghalt már... (2022.04.05. 02:19) Richard Lynch
  • TH1: hehe, két évvel később rátaláltam, hogy öt év szünet után volt új poszt. :D (2021.05.12. 00:04) Zssablonkarakterek: a disztópikus jövő tini harcosa
  • Count di Luna: Mostanában a Yakuza 0 játék igen jól hozza a Zs hangulatot, a 80-as évek végi világot meg mindent,... (2021.03.12. 01:39) ZSsablon karakterek: A maffia

Ez is a reklám helye

HTML

Zshelyszínek: Az útmenti büfé

2011.07.02. 15:53 Winston007

Horror és akciófilmek imádott helyszíne az útszéli vagy kisváros reggeliző helyes büfés hely, ahol mindig hasonló logika mentén zajlanak az események.  A helységnek két állandó szereplője van:

1.       A pincérlány

     Ebből is két típust ismerünk: a szőke, nagy csöcsű a helyi kamionsofőr és a megyei böfögő bajnokság Bud Spencer különdíjasa által dugott csajszi. Aki majd kavarni fog a főhőssel, de azért majd meghal. Illetve az unott szájából kilógó cigivel , kezében vízízű kávéval közlekedő banya. Akit mindenki Marynek hív és minden vendéget ismer. Ő az aki gyanúsan méregeti a főhőst amint belépett a szigorúan csilingelő ajtón. Kötelező szerelésük a babarózsaszín egyenruha fehér köténykével rajta a kitűző: „Mary” felirattal.

2.       Főnök/szakács

     A konyhából állandóan kiordító hajhálós csávó, akinek általában még szivarvég is van a szájában. A pólóján az elmúlt 10 év összes világjárványának kiindulópontja foltok formájában, ami már valószínűleg, mint Pókember fekete cucca életre kelt. Ő mindig csak ordít, senkihez sincs egy kedves szava sem. A hamburgeren és a sült krumplin kívül semmit se tud csinálni,illetve még a ház specialitását ami általában valami pite.A vígjátékokban őt szokta leverni a főhős amikor nem akar fizetni és Mary szól neki: "Hé Bull ez a senkiházi nem akar fizetni!"

A  helyszín viszont egyszerű: vannak az üvegportálok mellett boxok és van egy hosszú pult és mögötte a konyha. A vendégek mindig ugyanazok: a seriff kávézik a pultnál, az öreg kamionos sört iszik a sarokban és az egyik boxban egy öreg házaspár reggelizik valamit baconnel. Ide érkezik meg a főhős vagy a gonosz sereg. A pult alatt mindig van egy shotgun, aminek a szerepe annyi, hogy ezt veszi elő a főnök/szakács mielőtt meghal, az ő karaktere nagyon sokban hasonlít a csaposra csak nem olyan büdös és még főzni is tud. A reggeliző hely kiváló kiindulási pontja: zombi inváziónak, UFO támadásnak , de ha kell utolsó erődként és funkcionál. Esetleg szimplán tényleg csak reggeliznek de az elég ritka. A legveszélyesebb hely, a  büfé mögötti kuka, ott az esetek többségében valami vérmókus lapul áldozatra várva. Természetesen a főnök/szakács benéz a kukába és akkor hal meg.

Sajnos egy ilyen helység üzemeltetése mindig ráfizetéses, mivel megsemmisül. Ha valaki ott lövöldözni kezd sosem az ellenségre lő, hanem a nagy üveg ablakokra mert az látványosabb, esetleg még a konyhában is felrobbant valamit. Az ellenség cserébe nem a főhőst lövi hanem ő is az üveget. Ha ilyen unalmas film akkor a kamionosok mindig itt csinálnak balhét valami apróság miatt, persze jön a seriff és lenyugtatja a kedélyeket. 

A főhős általában látványosan bemutatkozik az elején ,főleg ha nő, mert akkor salátát rendel. Ilyenkor Mary ránéz „Kisanyám mi itt nem eszünk gyomokat! Adok egy extra burgert!” A balhét/bajt egyezményes jellel vesszük észre, bármi történik Mary sikítva elejti a kávétöltőt. A szakács/főnök ekkor rohan ki a konyhaajtón a puskája után matatva. 

Az ilyen útszéli büfében egy módon lehet csak meghalni: sörétes vagy ágyúméretű pisztoly lövés erejétől átrepülve az üvegen lassítva. Kizárólag így, ha meg mindenki elmenekült akkor fel kell robbantani a helyet. Mondjuk nem kár, mert a berendezés általában olyan színű mintha a festékgyárba beengedtek volna egy gay pride menetet. Rózsaszín, halványpiros stb.  A helységet hamar észre lehet venni, este egy neon felirat jelzi, amiben egy betű már nem ég és kizárólag a legalja utak mentén van, ahol üzletileg egyébként a skorpiótej fejésen kívül semmit se lehet csinálni. 

Tipikus jelenetek:

A főhős leül, de mivel idegen a seriff mellé állva fizet és hosszasan a szemébe nézve köszön el a többiektől.

A főhős vagy gonosz úgy érkezik meg, hogy a büfé elé áll légvédelmi reflektorral felszerelt kocsijával ami magától kapcsol ki, amikor a kocsi tulaja kiszáll és elindul a büfé felé.

A kint várakozó főhős legjobb haverja csak azt veszi észre, hogy két idegen repül ki az ablakon keresztül.

 

15 komment

Címkék: zshelyszinek

A bejegyzés trackback címe:

https://zskategoria.blog.hu/api/trackback/id/tr253032716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Walter Hartwell White 2011.07.02. 16:04:15

A Született gyilkosok nyitójelenete ugrott be. Persze a film maga inkább A+ kategória. :)

HARCOS77 2011.07.02. 16:11:55

meg a tökéletes katona...

Bubba Rogowski 2011.07.02. 16:45:22

Hú, a szakács pólója nagyon ott van, Winston, percek óta a pókember fekete cuccán röhögök... de ha a szakács ilyen torrente-jellegű szőrös zsírdisznó, akkor nem póló, hanem "asszonyverő"-trikó van rajta, ami hajdan fehér volt. A titkos hozzávaló pedig, amivel megbolondítja az ételt, a saját belecsöpögő izzadsága.
A szőke nagy csöcsű pincércsaj mindig hatalmas rágóval a szájában kérődzik beszéd közben.
A seriff kedvenc itala/pitéje/burgere már akkor a pulton terem, amikor a seriffmobil begördül a parkolóba: "a szokásos, ugye, Bud?"

JohnBart 2011.07.02. 17:18:46

Remek poszt, hiányolom viszont belőle a jellegzetes lepukkant főhösös jelenetet, azaz mikor a nyúzott főszereplő beállít (csilingelés után) a placcra, leül a hosszú pult végére, az unott banyától meg (annak kedves kérdésére: "Na mit akar?") pár másodpercnyi elkínzott gondolkodás után kávét kér. Ami egyébként a főhős arca alapján virágföldből készül.

doszy 2011.07.03. 21:17:06

@Helikoptert lízingbe: Inkább anyád picsája vigyen innen téged, reklámozd a szarodat ott.

CernaGeza 2011.07.04. 11:45:04

Szoktak még a gonosz bennszülöttek billiárdozni is. Persze a dákóval osztogatás már a Terrence&Bud kategória.
A főhős távozáskor a pultra dob egy érmét, ami fogyasztását pontosan fedezi.
A picércsaj aki amolyan leszakadt jócsaj, letépett újjú farmeringben szolgál fel, valamint vágyakozó pillantást vet a főhős izzadt borostájára.

Lósz őrnagy 2011.07.04. 13:26:14

Egyik nagy kedvencem az Országúti fantom C. Thomas Howell-lel, Jennifer Jason Leigh-vel meg Rutger Hauerrel. CTH elkezdi enni a sült krumpliját az útszéli bisztróban, és talál benne egy levágott ujjat, amit Rutger bácsi hagyott ott neki. Vagy a benzinkutas jelenet a lassított felvétellel.
Tényleg volt már poszt a benzinkutas jelenetekről?

amorpheus 2011.07.04. 14:28:34

A sheriff néha beszédbe is elegyedik a főhőssel, ami abban merül ki, hogy az almáspitét ajánlja, majd közli, hogy ez egy békés kisváros, nem szeretik a bajkeverőket.

T. Norbert 2011.07.04. 16:11:40

Van egy mondat, ami a western kocsmához hasonlóan az útszéli bisztróban is elhangozhat, amikor a főhős belép:

-Na nézzétek mán', mit fúj be kintről a szél!

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2011.07.05. 12:56:24

Az ilyen helyeknek a parkolója nagyon meredek, a különös, hallgatag idegen/izzadt kamionsofőr/pszichopata seriffhelyettes itt várja meg a 17 éves pincérlányt, hogy jól megkettyintse, miközben ilyeneket liheg, hogy "tudom ám, hogy te is akarod", meg "szeretem, amikor harcolnak".

T. Norbert 2011.07.05. 16:47:10

@T. Norbert: Még azt hozzátenném, hogy ez általában suttyó redneckek és/vagy vidéki tahók szájából hangzik el, akiknek láthatólag egész addig fogalmuk sem volt, hogy ápolt, jólöltözött, 32 (fehér!) foggal rendelkező emberek is léteznek a világon. És így számukra őket látni olyan, mint másnak az ufókat.

ZON 2011.07.05. 21:46:03

Főleg alkonyat után, ha nem áll legalább két régi, vashengeres Harley chopper (nem, nem az a giccses Tyutul féle) a büfé előtt, akkor a Fogyasztóvédelem rögtön bezáratja a csehót. És az undok, dagi Mary a végén megmutatja, hogy van neki szíve, mikor vigasztalja a csinipofa csajt, akinek 5 perce húzták karóba a vőlegényét : "Ne sírj,találsz majd egy még különbet. Az Úr jóságos..."

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2011.07.11. 23:47:42

Ez mintha az összes modernkori Bud Spencer-Terence Hill filmben benne lenne. Vagy lehet, hogy csak a Nyomás utána-ban, de azt 100x láttam. :D

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2011.07.13. 14:45:55

A konyhából mindig gőz gomolyog, akkor is, ha éppen banánturmixot készítenek.

gothmog 2011.09.23. 18:32:02

Volt az a gépfegyveres angyalos világvégés film, a "Légió" (?), na, az pont a fent leírt útszéli büfében játszódott.
süti beállítások módosítása