HTML

ZSkategória avagy akció minden mennyiségben

Ez egy emlékmű, egy panteon a Zs kategóriás akciófilmeknek, sorozatoknak és isteneknek.

Ez itt a reklám helye

ZSsztárok

Légy a ZS közösség része!

Friss topikok

  • Gerberus: Immár ő is eltávozott. (2024.02.05. 01:30) Carl Weathers
  • Gerberus: @Custertábornok: Richar Lynch-csel sem foglalkoztak, pedig ő már 2012-ben meghalt és az egyik legi... (2024.02.05. 01:27) RIP: elhunyt Rutger Hauer
  • Gerberus: Ha már Billy Dragoról és Rutger Hauerről megemlékeztél gondoltam szólok, hogy Lynch is meghalt már... (2022.04.05. 02:19) Richard Lynch
  • TH1: hehe, két évvel később rátaláltam, hogy öt év szünet után volt új poszt. :D (2021.05.12. 00:04) Zssablonkarakterek: a disztópikus jövő tini harcosa
  • Count di Luna: Mostanában a Yakuza 0 játék igen jól hozza a Zs hangulatot, a 80-as évek végi világot meg mindent,... (2021.03.12. 01:39) ZSsablon karakterek: A maffia

Ez is a reklám helye

HTML

ZSsablonjelenetek: A kórházban

2011.05.23. 10:55 Winston007

A kórházas jelenetek az akciófilmek bosszú motiváció képző helye, ahonnan a főhős már úgy tud elindulni, hogy otthon már csak fegyverkeznie kelljen és ne gondolkodnia.  A kórház számtalan sablon jelenet helyszíne, amelyek egy precízen megtervezett forgatókönyv szerint zajlanak mindig. Ebből fogunk ma hármat elemezni:

1.       A főhős beviszi haldokló-sérült barátját a kórházba

A jelenet mindig drámai: a főhős maga is nettó 3 deci vért veszít méterenként, de a karjában beviszi barátját. Majd térdre rogy és azt ordítja a plafon felé, hogy: „Oooorvost”. Szerencsére mindig van 2 nővér és 1 orvos aki az ajtóban beszélget és oda rohannak. Egyébként ezzel a két nővér+egy orvos elráncigálásával egyben egy érdekes pornófilm ígéretes kezdetét rontja el a főhős.  Persze, ha magyar kórházban lennénk, eleve senki se menne oda, maximum valaki a folyosó végéről oda gurítaná azt a beteghordozó ágyat amin még első világháborús veteránok feküdtek.  Az orvos azonnal megvizsgálja és máris futnak az ÜRES műtőbe. Mert gondolom van egy külön műtő amire ki van írva: „Akciófilmek szereplőinak fenntartva.” Ha fekete a haverja akkor azért nincs olyan nagy lelkesedés, bezzeg ha egy vérző kezű fehér kisfiú megy be! Akkor látszik az orvosok fején, hogy „Úristen itt egy fehér ember vérzik” és máris CT, röntgen, rutinok meg vérátömlesztés. Közben a váróban meghal 2 mexikói meg 1 fekete.

2.       Várakozás az eredményre

A főhős véresen ül a folyóson kezében kávé. Megérkezik a főnök, megkérdezi mi történt. A főhős nem tud válaszolni, csak összetörve néz maga elé. Csak akkor tér magához amikor megjön a főhős felesége, aki delfineket ment és árva gyerekeket nevel a sajátjai mellett illetve önkéntes véradó. Őt átöleli és annyit mond: „Hidd el John jó kezekben van.” Ekkor lép ki az orvos, köpenyén John vörösvérsejt állományának szűk 73 százaléka. Innentől kettéválik a szál: John meghalt vagy nem. Amennyiben meghalt akkor a feleség zokogni kezd, de már a főnök öleli. A főhős előbb szétrúgja a kávé automatát, hogy aztán nyolcvanas évekbeli rockzenére fegyverkezzen és készüljön fel. Ha nem halt meg, akkor rögtön mehetnek be látogatóba. Szegény Johnnak épp most pakolták ki L-től O-ig az összes belső szervét de rögtön beszélni tud és humorizálni.

3.       A fontos tanú

Vannak ezek a túlélő tanúk, akik még a robbanást is túlélik, igaz úgy néznek ki utána, mint egy odaégett pirítós és egy nyáladzó szobanövény értelmi szintjével rendelkeznek, akit csak 3 négyzetméter alapterületű szerverszoba tart csak életben, de akkor is tanú. Az ajtó előtt mindig rendőr áll, aki gyakorlatilag mindig a nővér pultnál áll és a csajokat szórakoztatja. Ekkor simán elsétál mellette a bérgyilkos akin orvos köpeny van és megöli a tanút. De akkor épp jön a főhős és a fél kórház leamortizálva megöli.

Ezenkívül még van több jelenet sablon is: a haldoklás a kórházi ágyon, a menekülés a hullaházból stb. Illetve Ti ötleteitek:)

18 komment

Címkék: zssablonjelenetek

A bejegyzés trackback címe:

https://zskategoria.blog.hu/api/trackback/id/tr412925637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Is 2011.05.23. 11:00:24

A fontos tanú/legjobb barát/likvidálásra kijelölt személy menekítése a betegszállító kocsival, versenyt rohanva a folyosókon, miközben az üldözők ott lihegnek a sarkukban?
A végén persze elkötnek egy mentőt, de az már egy másik ZS jelenet.

Gretzky99 2011.05.23. 11:07:38

Ne felejtsük, hogy a menekülőt MINDIG HULLÁNAK KELL ÁLCÁZNI!! Vígjátékokban tényleg nekiállnak felboncolni.
Tipikus mondatok: 1) Doki, túléli?
2) Te csak pihenj, a többit én elintézem!
3) Megtiszteltetés volt ön alatt szolgálni..höörggh
4) Azért volt néhány jó napunk, nem, John?

birorichard36 · http://cinemablog.blog.hu/ 2011.05.23. 11:20:14

csak magamat tudom idézni: WINSTON TE ÁLLAT!!! :D Király volt megint! :D :D

T. Norbert 2011.05.23. 16:56:26

Winston! A második jelenetnél számomra nem egészen világos, hogy a főhős vagy pedig John feleségéről van szó?:)
Itt amúgy jöhet egy átmenet is a túlélés és a meghalás között. Az orvos kijön:"A beteg megmarad." Azok kezdenének ujjongani, amikor jön a rossz hír:"De sajnos amputálni kellett mind a négy végtagját." (vagy egy magyar politikus szívével kell tovább élnie, és egyéb variációk)

Annak is vannak különféle variációi, hogy a bérgyilkos hogyan végez a pácienssel. A konzervatív fajta nem bonyolítja túl a dolgokat, nemes egyszerűséggel belelő egy hangtompítóssal vagy megfojtja egy párnával (vagy pedig kombinál, a párnát használja hangtompítónak, nyilván mert rájön, hogy a rendes hangtompítót otthon felejtette). A stílusosabb fajta beöltözik orvosnak, és bead valami halálos mérget a betegnek, vagy épp az infúziót turbózza fel valamivel. Ha a beteg ébren van, akkor jön a szokványos álduma:"Kap egy kis nyugtatót, amitől mély álomba merül." A beteg esetleg megkérdi:"Hol van Dr.Weisman? Eddig mindig ő jött be." A pofonegyszerű rögtönzés:"Izé, vakbélgyulladása van. Ma én helyettesítem."

Kórházas menekülős-harcolós-ra a Machete kórházas jelenete is jó példa. Vagy pedig Szegál Pista az Ölve vagy halva-ban a kórházi ággyal.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.05.23. 18:26:43

Kórházas-menekülős a Piranha-sorozat ki tudja hanyadik része, amiben már repülni is tudtak a dögök. Hőseink bemenekülnek a hullaházba, ahol meg a hulla hasából ugrik rájuk a repülőhallal keresztezett ragadozó. Persze torokra.

Mosch Oly 2011.05.23. 20:43:29

Persze mindig a főhős mehet be először a haldokló/túlélő nyomorék barátjához, nem a felesége nem a gyerekei nem a testvére és nem az örökbefogadott nagypapája.
Ekkor mindig a haldokló/nyomorék megígértet valamit a főhőssel "Ígérd meg Jó, ígérd meg hogy tél előtt felszántod a bátyám illegális lufifarmját, tudod hogy ő nem tudja, tudod hogy ő nem képes rá." vagy "Állj boszsút!! Értem, Kárláért, Sanyiért, Rózáért és a kis Po-Vongért!! elárulok neked egy titkot. Tudod, minden ötödik ember kínai és nálunk... örghöörh" és ekkor jön a nagy kimúlás, vagy elalvás. De egy fontos nyomot árult el. És mindenki sír, mert a többiek nem tudtak vele beszélni.
És a főhős megesküszik, miközben a pépesre törött kezét nyomorgatja a barátjának az meg a fájdalomtól hörög majd elájul és kómába esik, de a kezét még mindig nem ereszti el, csak a homlokához nyomja és sír.
Időnként vissza tér hogy újabb nyomokról faggassa de csak a drága gépek hallatszanak amelyek azt mondják "PING!"

tena_lady 2011.05.24. 13:48:16

A kórházban a liftekben mindig vannak érdekes jelenetek. Általában, amikor tolószéken/ágyon menekítenek ki valakit, akkor nem férnek be a liftbe, mert másik 6 ugyanilyen szorong ott, vagy egy sürgős esetet előre kell engedni, vagy mindenhol megállnak és közben azon izgulnak, hogy amikor kinyílik az ajtó, akkor ott áll-e a gyilkos.
Meg van a hullaházas rész, ahova mindig éjjel a töksötétben mennek nyomokat keresni.

aehrenthal 2011.05.24. 23:56:09

Nagyon jó poszt, akár az előzőek. Egy kérdés: Winston, volt már a hullaház, mint Zshelyszín?

amorpheus 2011.05.26. 07:37:47

-A kórház előtt mindíg van parkolóhely fenntartva a főhős számára
-Haldokló barát bevitelnél fontos elem, hogy a kórház bejárati ajtaja csak úgy nyílik, ha vadnyugati módra berúgják
-Az orvosok/nővérek mindíg pozitív szereplők (Ilyenek még a tűzoltók is, bár ők csak 2001 óta), az orvos mindíg együttérző, elhivatott, tettrekész stb...

amorpheus 2011.05.26. 08:11:42

Tipikus mondat még a főhőstől: "Hova tűnt az őr XY ajtaja elől?"

T. Norbert 2011.05.26. 12:45:39

Azt már említettem az orvos zssablonkarakter postban is, hogy:

Zombis/vámpíros horrorfilmben bemegy valaki a kórházba, akit megmartak. Az orvos megvizsgálja, és ledöbbentő eredményt kap. Rendszerint azt, hogy az ipse gyakorlatilag már feldobta a bakancsot, de elméletileg valamiért még mindig itt kushad. Tipikus mondat:

-"Itt valami nagyon furcsa dolog történik. Vizsgálataim szerint ez az ember már órák óta halott."

Majd ezután odavezeti azt, akinek ezt mondta, széthúzza a függönyt, és jön a tipikus mondat:

-"Hová tűnt?"

Walter Hartwell White 2011.05.31. 12:11:28

@amorpheus: Ennek van egy szofisztikált verziója az emlékezetes jelenetből a Keresztapából, persze annak a remekműnek ezen az oldalon semmi keresnivalója nincs. :)

Noname Watanabe 2011.05.31. 17:33:58

Ja, a főhős (és sebesült haverja) segítségére siető nővérkék mindig csinosak és kurvásan rövid kis köpenyt hordanak. A főnővér viszont nettó nyolcvan kiló, úgy néz ki, mint egy ex-NDK-s úszó/nő, és ő az, aki szigorú arccal közli a főhőssel, hogy "Most már elég! A betegnek pihennie kell!"

DzsonMeklén · http://defenderdown.gportal.hu 2011.06.01. 09:38:45

A barát túlélős szkennáriót azzal egészíteném ki, hogy a főhős utána ugyanúgy elmegy fegyverkezni/félvárostfelrobbantani, mintha meghalt volna a haver.

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.06.28. 16:38:26

És mindenki kiütnek 200-al, még ha megy a szíve akkor is, mert látványos. Lehetőleg úgy, hogy a műveletet végző a mellkasán lovagol.
Más: A rendőrkutya amit az emberkórházba veszek be mert különben elpusztul a lőtt seb miatt.

karmanyúz 2020.09.21. 19:33:15

menekülés/üldözés a kórházban (de bármilyen egyéb többszintes épületre is igaz):

jófiú és rosszfiú egymást kergetik a folyosókon, a jófiú kikerülgeti az útjába kerülő, lassan csoszogó vagy éppen tolószékben gubbasztó idős néniket és bácsikat, maximum ha (akció)vígjáték, és menekül, akkor a folyosón felejtett, kezében az éppen fogyasztott infúziós tasakot szorongató bácsi hordágyát fordítja keresztbe a folyosón, a bácsi méltatlankodása közepette. Aki még jobban felháborodik, mikor a gonoszok keresztülbuknak rajta. A rosszak persze mindenkit gátlástalanul félrelöknek/legázolnak, viszont menekülés közben mindkét fél hajlamos a folyosón található minden tárgyat a másik útjába hajigálni akadálynak.
Aztán elérünk a lifthez, amibe befurakszik a menekülő, és
- ha üres, akkor
-> a jó karakter idegesen kb 25ször megnyomja a találomra kiválasztott gombot (ami általában a földszint), hátha ettől gyorsabban csukódik a liftajtó
-> a gonosz szereplőnek elég egyszer megnyomni a gombot, majd önelégülten mosolyog a becsukódó ajtó résén át az épp akkor odaérkező jófiúra
- ha nem üres, akkor "elnézést, bocsánat, szabad lesz?, köszönöm", és még éppen betolakszik, mielőtt a lift elindul; jó és rossz közt itt csak annyi a különbség, hogy a negatív figura minden további felhajtás nélkül megy lefelé, a jó karakter ellenben megkönnyebbülten fellélegzik, mire a mellette állók gyanakodva néznek rá és csapzott külsejére
Aztán odaér az üldöző, dühösen rácsap a csukott liftajtóra, majd oldalra néz, és máris ott terem egy 'Exit' feliratú ajtó, ami a lépcsőházba vezet, ő pedig már sprintel is arrafelé.
Innentől többnyire csak a jó karaktert mutatják, akár menekülő, akár üldöző: a liftben idegesen toporog, a lépcsőházban meg veszettül száguld lefelé, közben esetleg majdnem elütve 1-2 takarítót ("na de kérem!", "hé, mit művel?!"...). És mindig ő ér le előbb; kiront a folyosóra, megtorpan, körülnéz - erre a jelre a rosszember is kilép a másik ajtón (lift v. lépcsőház, ahol jött), szintén körülnéz, észreveszik egymást, és a hajsza folytatódik a főbejárat irányába, emberek félrelökésével, kukák/székek felborogatásával.
A végén a menekülő kijut az épületből, ezt a recepcióssal csevegő biztonsági őr egy zavart "hé, mi a..." kijelentéssel reagálja le, de az üldözőt általában feltartóztatja, legalábbis annyi időre, amíg a másik egérutat nyer az utcán. Végül az üldöző is kiér, mérgesen körülnéz, de már nem látja a játszótársát semerre, mire egy dühösen belerúg valamibe a közelben.
süti beállítások módosítása