HTML

ZSkategória avagy akció minden mennyiségben

Ez egy emlékmű, egy panteon a Zs kategóriás akciófilmeknek, sorozatoknak és isteneknek.

Ez itt a reklám helye

ZSsztárok

Légy a ZS közösség része!

Friss topikok

  • Gerberus: Immár ő is eltávozott. (2024.02.05. 01:30) Carl Weathers
  • Gerberus: @Custertábornok: Richar Lynch-csel sem foglalkoztak, pedig ő már 2012-ben meghalt és az egyik legi... (2024.02.05. 01:27) RIP: elhunyt Rutger Hauer
  • Gerberus: Ha már Billy Dragoról és Rutger Hauerről megemlékeztél gondoltam szólok, hogy Lynch is meghalt már... (2022.04.05. 02:19) Richard Lynch
  • TH1: hehe, két évvel később rátaláltam, hogy öt év szünet után volt új poszt. :D (2021.05.12. 00:04) Zssablonkarakterek: a disztópikus jövő tini harcosa
  • Count di Luna: Mostanában a Yakuza 0 játék igen jól hozza a Zs hangulatot, a 80-as évek végi világot meg mindent,... (2021.03.12. 01:39) ZSsablon karakterek: A maffia

Ez is a reklám helye

HTML

ZSsablonjelenetek: A werkfilm

2010.12.29. 13:04 Winston007

Nem függ össze szorosan a filmekkel, de mégis a werkfilmek és főleg a színészinterjúk annyira sablonosak, hogy megér egy posztot. Mostanában volt időm megnézni néhányat, mivel kanapé Jabbaként a legaktívabb tevékenységem a távkapcsoló folyamatos nyomogatása volt.  A filmek elején mindig jön egy felvezető, amiben a film „fantaszikus, pezsgő, izgalmas, borzongató” stb. , ezt elmondják akkor is, ha egy leukémiás póniló életéről vagy egy depressziós leszbikusról szól a film. Az aktuális sztárt természetesen „egy egészen új arcát” mutatja meg nekünk. Kb. mint Ben Stiller a Zoolanderben. Majd rögtön jön az interjú a színészekkel és az alábbi mondatok mindig előkerülnek:

„Joeval már az első pillanattól megértettük egymást, azt kell mondanom, hogy fantasztikus rendezőről van szó”

„Élveztem a forgatás minden percét”

„Életem egyik legjobb filmje, tele van akcióval és izgalommal, partneremmel Helenaval igazán jó csapatot alkottunk”

„A színészek csodálatosan a kezem alá dolgoztak, igazi profikkal dolgozhattam együtt”

Majd amikor a sztoriról van szó jön a több a sablon, igaz hogy a film arról szól, hogy egy pszichopata egy darab műanyag habverővel feldarabol mindenkit egy nyári táborban akkor is „eredeti a sztori” és nagyon „érdekes karakterek vannak a filmben”. Végülis az egyik csak C-dúrban a másik F-mollban síkit  a gyilkost látva.  A nagy csöcsű színésznő természetesen elmondja, hogy „végre komoly szerepet kaptam, ahol nagy szerepe volt az érzelmeknek”, ez kimerült a hisztérikus sírásban de érzelemnek érzelem. Amennyiben a rendező –ahogy mostanában szokás- egy videóklipes csávó, aki három Lady Gaga és kettő Justin Bieber számmal a háta mögött úgy érezte ideje akció horrot készíteni, bevetik a bullshit zeppelint:

„ Mcuci –mert nekik csak becenevük van- ugyan még nem rendezett nagy filmet, de máris érezhető, hogy komoly karrier áll előtte. Filmét videoklip szerű gyors vágások és látványvilág jellemzi, amely komoly nézőtéri feszültséget gerjeszt.”

Ha nagy pénzű produkcióról van szó, akkor szegény forgatókönyv is kap pár másodpercet, amit a rendező és a színész közösen szokott előadni:

„Már az első olvasás után éreztem, hogy egy remek film épülhet rá”

„Egyéni stílusa miatt egyszerűen letehetetlen volt.”

Ha könyvből készült akkor nem vesztegetnek rá egy mondatot se.  Trükkös, CGI-is sci-fi esetén megszólaltatnak egy szakállas 3D jetit is, akik elmondja, hogy milyen nehéz volt az űrszörny fanszőrzetén a leeső vízcseppeket megrajzolni és erre ment el a költségvetés 25 százaléka. A jelenet egyébként három másodpercig tart. Még hozzáteszik,  a „rendező egyéni látásmódja” meg a „különleges képi világ” című mondatokat. Amikor a film egy stúdióban játszódik, és mindent rajzolnak csak a szereplők élnek benne, akkor pedig a rendező „vizionárius”. Az interjút mindig félbeszakítják robbanós, látványos jelenetekkel amik kb. a film összes izgalmának számítanak. A végén pedig a fősztár még humorkodik kettőt , aztán elmondja nézzék meg Önök is és reméli élvezni fogják a nézők. 

Ennél már csak a hosszú werkfilmek unalmasabbak, ahol a szörny műanyag modelljét négyszáz kameraállásból fotózva, elmondja a jelmeztervező, hogy egyszer az oviban megharapta egy betongyík és ez inspirálta. 

 

19 komment

Címkék: zssablonjelenetek

A bejegyzés trackback címe:

https://zskategoria.blog.hu/api/trackback/id/tr822546014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kismacska (BELLA) 2010.12.29. 19:50:43

Na ezt nagyon jól összefoglaltad, tényleg így néz ki egy werkfilm. Néha már azon gondolkodom, hogy hiba van a mátrixban vagy tényleg deja vu-m van?
Köszi, jót nevettem! :)

csizáj 2010.12.29. 20:12:41

„Egyéni stílusa miatt egyszerűen lehetetlen volt.”

Nem letehetetlen?

lutria 2010.12.29. 20:30:53

Persze miután áradoznak egymásról a szinészek hogy milyen jól dolgoztak együtt,majd pár hónapig arról szólnak a pletykák hogy a forgatási szünetekben mennyit kamatyoltak a lakókocsikban,pár év múlva az derült ki róluk hogy ki sem állhatták egymást,annyira,hogy az egész forgatást veszélyeztették,a rendező fenyegette őket,a stáb meg utálta őket,stb..

SzocsO 2010.12.29. 20:47:04

"Markkal dolgozni fatasztikus volt. Amikor véletlenül megkaptam a szerepet, el sem tudtam hinni, hogy vele dolgozhatok, óriási színész, mindig példaképemnek tekintettem. Rengeteget segített, és kedves volt akkor is, amikor a rutintalanságom miatt elrontottuk a felvételt. Igazi profi, nagyon nagy a munkabírása,... stb.

"Már sokat hallottam Cindyről, és amikor az első közös forgatási napon összefutottunk, az első jelenet után éreztem, hogy ez az! Nagyon tehetséges, és fényes jövő áll előtte, büszke vagyok, hogy első komoly filmjében a partnere lehettem, és a dicsérete nagyon jól esik... stb.

Úgy éreztem ezt még hozzá kellett tennem : ) Nyilván a "véletlenül megkapta", kb. tudjuk is, hogy mit takar, a Nagy Sztár pedig, mivel nincs pénz piára, mert az a "ribanc mindent elvitt", és már túl van a fénykorán, a pénz miatt muszáj volt bevállalni a zsé-kat filmet, stb. :D

És majd 30 év múlva, valami ifjú titán újra előkaparja őket, a nosztalgiahullámra való tekintettel.

Judea · http://roleplay.blog.hu 2010.12.29. 21:40:51

Komoly a dolog, kicsit tv-shop-os dumákat eregetnek a filmkészítők. :) Mindenki mindenkinek jóbarátja és a kémia is működik, a főszereplő a forgatás alatt összejön a főszereplőnővel. (Mr. és Mrs Smith) Persze a következő forgatáson már mással kémiáznak.
Jó volt a poszt, csak rövid mint egy jó werkfilm.

Nathaniel Arthur Parrott 2010.12.29. 22:02:54

Nem nagyon akarnék belekontárkodni, de mintha észrevettem volna egy elgépelést(tudom, idegesítő, ha ilyen miatt szólnak).

"A végén pedig a fősztár még humorkodik kettőt , aztán elmondja nézzék meg Ön is és reméli élvezni fogják a nézőt."

"élvezni fogják a nézőt" hmm, zspornó:D

Hacsak nem erre akartál utalni, akkor elgépelted.

Elnézést, hogy alkalmatlankodtam.

RobinH · http://unsigned.blog.hu 2010.12.30. 00:02:39

Bár a felsorolás szinte tökéletes, talán még hozzá tartozik a "tréning".

"Frank fantasztikus odaadással készült a szerepre. A forgatás előtt 6 hónapot töltött bezárva pszichopata gyilkosokkal. Velük vacsorázott, zuhanyozott, hogy jobban megértse, hogyan működik egy börtön belülről."

"Bár Angela egy vékony és törékeny nő, akivel eddig csak a kifutókon találkozhattunk, most bebizonyította, hogy kemény fából faragták. Korábban még csak fegyvert sem fogott a kezében, de a forgatást megelőzően 4 hetes intenzív kiképzésben részesült. Egy osztag SAS kommandóssal volt túlélési terepgyakorlaton Guatemalában."

T. Norbert 2010.12.30. 01:17:47

"Steven (Seagal) hihetelen egy arc. Ahogy az érzelmeket váltogatja és játszik a mimikával az valami elképesztő. Nagy jövő áll a srác előtt, élvezet volt vele dolgozni. És milyen illedelmes a hölgyekkel."

Vagy ilyet senki nem mondott, csak én találtam ki? Bocs!:)))

Amik még tipikusak:

-Ha ezt a filmet megnézed, garantáltan nem fogod soha nem elfelejteni!

-Emlékszem, engem annyira beazonosítottak evvel a negatív karakterrel, hogy egyszer a boltban a pénztárnál mögöttem sorban álló hölgy szívrohamot kapott, mikor hátranéztem. Majd aztán megkönnyebbült, hogy ja, én csak a színész vagyok.

-Ez az ember egy őrült! De én mégis imádok vele dolgozni! (pl.Tarantinóval, Rodriguezzel)

-Erről a filmről mindig a forgatás kedvéért felszedett/leadott és aztán nagy nehezen visszaszedett/leadott kilók fognak az agyamba ötleni.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2010.12.31. 02:08:01

És persze mindenki mennyire örült hogy együtt dolgozhatott. ( Talán még ingyen is vállalták volna. )

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.01.04. 10:51:51

Egyébként bizonyos esetekben én el tudom hinni, hogy "örültek, hogy együtt dolgozhattak". Olyanokra gondolok, amikor már több filmet is csináltak együtt. Persze ez is lehet kényszerpálya, érdekes lenne megtudni a valódi viszonyokat a filmiparban. Vajon tényleg utál mindenki mindenkit? De ez már a bulvár területe.

SlyZero 2011.01.09. 20:23:06

Na igen, néha már a nézőnek kínosak, hogy mennyire ajnározzák a szereplők a kínosan fos filmeket is, de azért valljuk be, elég hülyén mutatna egy werkfilmben, ha a színészek lenyilatkoznák, hogy:
„mindenki arrogáns bunkó volt a forgatáson, a rendezőt nem is láttuk, mert végig az általa felfedezett üdvöskét kefélte a lakókocsijában, a pénzéhes producerek pedig az egyetlen kreatív ötletet is kihúzták a forgatókönyvből” a végén pedig jönne a grafikus a csávó és elmondaná, hogy hatszázmillió dollárba kerülő CGI-t ő még nem is látta, mert azt fillérekért kiadták a legolcsóbb indiai alvállalkozónak.

T. Norbert 2011.01.10. 05:02:53

@SlyZero: Most ez olyan dolog, nyilván nem fognak például egy filmet úgy reklámozni, hogy "Főszerepben az Arany Málnás Steven Seagal! Hagyja ki, ne nézze meg ma este az RTL-en!".:)

the_daver 2011.01.10. 20:03:53

Hozzá kell tenni, hogy pl a Gyűrűk Ura pozitív példa, tényleg érdekes dolgokat tudhatunk meg a werkfilmekből.

cybergreg · http://www.cybergreg.hu 2011.01.12. 17:54:23

"Nem hisznek majd a szemüknek!" "Mindenki hanyattesik majd a moziban!"

Daenerys 2011.02.16. 16:41:42

Itt egy remek álelőzetes és werkfilmparódia:

www.youtube.com/watch?v=rJuVK3TxfqM

Akik látták a Gyűrűk Ura díszdobozok uncsi werkfilmjeit, azoknak külön élvezet.

load error 2011.04.05. 21:12:50

"Amikor belépett az ajtón egyből tudtuk, hogy ő lesz az." -visszaemlékezés a castingra.
süti beállítások módosítása