HTML

ZSkategória avagy akció minden mennyiségben

Ez egy emlékmű, egy panteon a Zs kategóriás akciófilmeknek, sorozatoknak és isteneknek.

Ez itt a reklám helye

ZSsztárok

Légy a ZS közösség része!

Friss topikok

  • Gerberus: Immár ő is eltávozott. (2024.02.05. 01:30) Carl Weathers
  • Gerberus: @Custertábornok: Richar Lynch-csel sem foglalkoztak, pedig ő már 2012-ben meghalt és az egyik legi... (2024.02.05. 01:27) RIP: elhunyt Rutger Hauer
  • Gerberus: Ha már Billy Dragoról és Rutger Hauerről megemlékeztél gondoltam szólok, hogy Lynch is meghalt már... (2022.04.05. 02:19) Richard Lynch
  • TH1: hehe, két évvel később rátaláltam, hogy öt év szünet után volt új poszt. :D (2021.05.12. 00:04) Zssablonkarakterek: a disztópikus jövő tini harcosa
  • Count di Luna: Mostanában a Yakuza 0 játék igen jól hozza a Zs hangulatot, a 80-as évek végi világot meg mindent,... (2021.03.12. 01:39) ZSsablon karakterek: A maffia

Ez is a reklám helye

HTML

ZSsablonjelenetek: A kínzás

2010.10.03. 09:59 Winston007

Az akciófilmek közepén találkozunk a kínzás jelenettel. Ez az a rész, amikor ha még kétségek voltak a főhősben, hogy a főgenyónak le kell tépni a fejét és belehányni a tüdejébe , akkor azok elmúlnak. Hősünket ilyenkor foglyul ejtik a genyó gorillái, de ahelyett, hogy megölnék elviszik a titkos központba – ami mindig egy leselejtezett gyár csarnoka- és egy 20 méteres láncra akasztják félmeztelenül. Ez egyrészről kiváló lehetőség, hogy a főszereplő olajos felsőtestét percekig mutogassák és nyilvánvalóvá tegyék, hogy ha egyszerre használsz 50 TV shopos cuccot akkor se lesz olyan kockás a hasad. Maximum ha a gyomrodba belevarrsz egy szintetizátort.

Ekkor megjelenik a főgenyó, oldalán az ugyancsak foglyul ejtett legjobb csajjal. Mesterkélt stílusban előadja mondandóját, tudjátok amikor a pizza már átalakult kalandozó magyarrá belül és már lövi kifelé bűzős nyilait , de te előadod az angol lordot mielőtt elmész vécére. Nehogy rájöjjön az egész szoba, hogy pillanatokon belül válsághelyzetet teremtesz a csatornázási műveknél.

 És igen! Ekkor jön a köpési jelenet. A főhősnek már egy egyetlen fegyvere marad: egy mindent elsöprő csula, ami ott landol a főgenyó arcán. A genyó ekkor előveszi monogramos zsebkendőjét és lassan letörli arcát és a fejét rázva megszólal:” Mr. Winterbaum látom maga nem tanult semmit. Élvezettel fogom hallgatni az ordítását” Majd előlép egy iszonyat ronda gnóm csávó, nagy szakáll, lenyalt haj vagy még haj sem. „Enged meg, hogy bemutassam Haradát , ő a kínzás nagymestere.” A főhős persze érti de leszarja. Azért megkérdi: „Mi a terved te rohadék” , a főgenyók pedig csak erre várnak, rögtön betolnak egy asztal egy projektorral és máris prezentálja A TERVET, részletekkel, időpontokkal, helyszínekkel. Majd megjegyzi: „ De ugye, maga már sajnos nem tudja megakadályozni” és elsétál. Harada elkezdi a folyamatot: „Ez fájni fog, úgy hogy bátran ordítson”, aztán jön az áram. Mert kínozni csak árammal lehet, mert abból jó effektet lehet csinálni: fényerő ingadozás, rázkódó izmos főhős test. 
A kínzás mestere pedig úgy olyan beleéléssel tekergeti a gombot, mintha valami koncerten lenne fellépő. Speciális eset amikor a főhős jó fej barátját is kínozzák, ha fekete akkor sajnos semmi esélye a túlélésre, csak motivációs tényező válik a bosszúfaktorban. Mielőtt meghal mindig elbúcsúznak: „Joe emlékszel 69-ben Vietnámban a Ping-pong mezei csatára? Az sokkal jobb volt!” majd felröhög és meghal. Hősünk ordítja mint a sakál, hogy „NEEEM” és az erő leszakítja a láncait és Haradát rácsatlakoztatja az ELMÜ hálózatára.
A kínzás amúgy is jótékonyan hat az anyagcserére, mivel öt percre rá már vidáman rohangál és irtja a gonoszokat a főhős. Szerencsére csak a kínzás aktuális nagymesterét kell megölnie, mert a főhőst mindig egyedül kell hagyni őrizet nélkül. Speciális esetben megkínozva kidobják a sivatagba-erdőbe-folyóba és megtalálja őt a MESTER és szuperharcossá képzi cserébe azért, hogy még meg is gyógyítja. Lényeg ami lényeg: a főhős visszatér, mert ugye tudja a főgenyó tervét és mindenkit megöl.

48 komment

Címkék: zssablonjelenetek

A bejegyzés trackback címe:

https://zskategoria.blog.hu/api/trackback/id/tr32341022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr.kakaósbögre 2010.10.03. 10:52:08

faszom ezekbe a spammelő gyökerekbe.
ki a faszomat érdekel a linketek,köcsögök?

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.03. 11:13:46

@KokoDzsango: miután piramisjátékot reklámoz ez a tetű, valaki rászabadíthatná a rendőröket...

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2010.10.03. 11:16:21

ezek a spammelő állatok most szabadultak az egyik márketing évfolyamról, nyakat rá, hogy valami friss diplomás, -1-es élettapasztalattal rendelkező hülyegyerekek lesznek.

amúgy poszt jó, csak a végén az utolós pár mondat volt nagyon lezagyvásítva, de amúgy igaz. :)

kukásmacska 2010.10.03. 11:24:56

Jó lett ismét!
:-))

Helyszín kiegészítés: ipari csarnok helyett pince, esetleg valami extra (pl.hóval borított, isten háta mögötti fennsíkon egy barlang) illetve dúsgazdag elegáns főgenya esetében annak irodaháza/cégközpontja.

A kínzómester vagy nagydarab állat vagy pedig nyamvadt kis figura (természetesen ugyanolyan tébolyult mindkettő, semmi köze a testfelépítésnek az elmeállapothoz) amennyiben - véletlenül - egy átlagos pofa kapja a szerepet, akkor a szemében/arckifejezésében feltétlenül látszania kell, hogy szolid külseje dacára bizony ő is pszichopata.

Izomagyú kínzómester persze veréssel/árammal próbálkozik, a kifinomultabb először közszemlére teszi a rejtélyes/veszélyes műszerek és szerszámok teljes gyűjteményét a felfüggesztett főhős mellett egy kisasztalon, majd hosszan válogat, hogy melyikkel kezdje.

Tipikus mondatok:
- "Haradát a KGB/a CIA/a Moszad/a dél-afrikai titkosszolgálat csak úgy ismeri: Mr.Fájdalom"
- "Mr. Winterbaum, én nem haragszom Önre, de akkor is el fogja mondani, amit tud"
- "Ha csak egy ujjal is hozzáérsz a lányhoz, halott vagy! - Kétlem, Mr. Winterbaum, hogy ebben a helyzetben bármit is tudna tenni"

kyanzes (törölt) 2010.10.03. 11:34:52

Semmi fantáziájuk nincs a fejeknek. Hol maradnak az ÁVH savfürdői vagy a végtagok vékony szeletenként történő eltávolítása?

Igen, zavaróak ezek a jelenetek. Ha én lennék a főgonosz, és az általam kiláncoltatott jófiú arcon köpne, akkor tuti, hogy golyót repítenék az arcába. De az is lehet, hogy lefejteném a bőrt a testéről egy használt pengével.

Azt hiszem a Sebhelyesarcúban (Scarface) volt az a jelenet, amikor kikötötték a figurát, és megdolgozták egy láncfűrésszel. Na az komoly volt.

szeme közé, laposan! 2010.10.03. 11:37:13

Nono! Kimaradt a kínzott főhösök közül Jack Bauer, aki amúgy kínoztatás KÖZBEN öli meg a főgonosz főkínzóját, egy egyszerű torokkiharapással - hogy utána a főgonosszal is ugyanígy tegyen. Mert ha már nem ölte meg a főgonosz a főhőst egyből, akkor tessék utána csúnya halált halni.:)

vitaygeorgina 2010.10.03. 11:37:30

Kínzásban nagymester dr. Ludmilla Kropotkin, akinek különböző mérgek állnak rendelkezésére. Egy kis alacsony vékony orosz nő csak injekciós tűkkel a kezében lehet félelmetes kínzó.
Az arcán természetesen tébolyult kifejezés.

Legjobb mondat a posztban:
"A kínzás amúgy is jótékonyan hat az anyagcserére, mivel öt percre rá már vidáman rohangál és irtja a gonoszokat a főhős."
:D

kyanzes (törölt) 2010.10.03. 11:38:18

Meg is van a jelenet (nem piramisjáték reklám): vimeo.com/12844665

Winston007 2010.10.03. 11:54:19

Piramisos baratunk kimoderalva.

Flood 2010.10.03. 12:11:37

ez nagyon büntetett :DDD

kilobike 2010.10.03. 12:26:06

Óriási! Rommá röhögtem magam:-))

kilobike 2010.10.03. 12:28:17

@kyanzes: hát a Marathon Man-ben, mikor a Dustin Hoffman lyukas fogaiba nyomkodta a náci orvos a vastűt?

RobinH · http://unsigned.blog.hu 2010.10.03. 13:15:14

Annyival kiegészíteném, hogy nem mindig 20 méteres láncon vannak lógatva, gyakori motívum a lábaira függőlegesen felállított tábori vaságyra kikötözés is.

Amúgy tipikus kínzós jelenetek:

Halálos fegyver 1: www.youtube.com/watch?v=he66cH1UzGI&p=F67A0E6F32C8E4D8&playnext=1&index=4

Tango és Cash a börtönben: www.youtube.com/watch?v=D1xxwi0E_GM

Rambo 2: www.youtube.com/watch?v=doNgFEB3QVc

Leszámolás Kis-Tokióban: www.youtube.com/watch?v=0Jm5EiqIGLM&feature=related

newnt55 2010.10.03. 13:43:18

Dzsungeles áramos kínzásnál természetesen a bungalló másik helyiségében pislákol a lámpa... bzz bzz.
A kínzógenya kérdésére először mindig valami frappáns vicces válasz jön, amitől az bedühödik.
- hol van a titkos tervrajz?(te nyavajás)
- a seggedben, bzzzzz bzzzzz(pislákol pislákol)
stb.

Mr. Hilter 2010.10.03. 14:07:30

Köszönöm, ez a zsidóblog egyik legjobb posztja! :))

Ronald 2010.10.03. 14:36:02

Én azt komálom a legjobban, amikor a főhős (v. a főgonosz) beugrik az első parkoló autóba - és vagy simán elhajt (kulcs nélkül!) - de a legjobb az, amikor alányúl a műszerfalnak, egy mozdulattal (!!!) kitép egy köteg kábelt (mert azonnal tudja melyik a + és melyik önindítószál) - és pöcc-röff.

1) A többi kitépett kábellel mi lesz? Pl. a gyújtással?
2) ...és ez a legjobb: azok a köcsög amerikaiak nem ismerik a KORMÁNYZÁRAT?

Hát basszus - így (kulcs nélkül, kábel-kitépéssel) még az én Dáciámmal se ment volna... 1975-ben.
Mert akkorát kattant volna a kormányzár - hogy az összes kukát összeszedte volna a járda széléről.

Tényleg: az amerikai autókban NINCS KORMÁNYZÁR?
.

Napkutya 2010.10.03. 15:25:38

@Ronald: "Tényleg: az amerikai autókban NINCS KORMÁNYZÁR?"

De van. Viszont egy csomó régiben nem volt. Sőt, néhány újban, ha megy a motor nem kattan be, hogy a kedves gépjárműrabló nehogy összetörje magát.

Nálunk inkább a fordítottja van. Sőt! A cimborám Oktáviájában, ha netán leállna a motor menet közben, akkor elmenne a a szervo-rásegítés, és tekerni is alig lehetne a kormányt. Aztán, gondolom placcs...

blacklord 2010.10.03. 15:27:30

@Ronald: Tényleg nincs. Sok nyugati helyen annyira ismeretlen az általunk megszokott penge biztonsági szint, hogy még a lakásajtót se zárják, nem hogy a kormányzár bekattintásával tököljenek.

66th Zealot platoon 2010.10.03. 15:27:57

@Ronald: ezek csak filmes jelenetek. szerinted ki akarna percekig azt nezni, hogy a fohos a muszerfal ala hajolva matat a drotokkal, majd labbal vagy egy jarokelo segitsegevel eltori a kormanyzarat.

Balatonrajongó 2010.10.03. 16:07:28

Nagyon tetszett a bejegyzés! A www.balatoniwiw.hu oldalon blogíró verseny indult egyedi nyereményért. Folymatosan főoldalon lehetsz, ha van kedved oda is töltsd fel az írásaid, hogy szélesebb körben is ismert legyél! Nagy Károly

T. Norbert 2010.10.03. 16:09:17

@kilobike: Nem is annyira az a része, hanem a megelőző másfél perc a felejthetetlen:

www.youtube.com/watch?v=xOcspgL38Ug

És hát a harapófogóval való fogkitépkedés többelyütt el lett sütve, ha jól emlékszem.Az is megesik még, amikor valami időzavart vagy egyéb nyalánkságot okozó hallucinogén anyaggal kínoznak (pl. Összeesküvés-elmélet). Az változó, hogy a kínzást maga a főgenya vagy pedig a segédje végzi-e. Az ilyen segédeket tulajdonképpen nevezhetjük úgy, hogy "a főgenya balkeze".

NAR 2010.10.03. 16:31:48

A Birodalom visszavágban is van kínzási jelenet - de ott nem kérdeznek semmit.

taecleau 2010.10.03. 16:36:02

Az kimaradt, hogy a kínzó mestert MINDIG azzal a módszerrel/berendezéssel kell megölni, amivel a főhőst kínozta. Tehát ha árammal akkor árammal, ha tüzes vassal akkor tüzes vassal, ha bébiangolnákkal akkor bébiangolnákkal. (Vö: aki másnak vermet ás.)

nagyon gromek 2010.10.03. 17:30:49

Eh, ez megint jó lett. :)

dutch 2010.10.03. 18:03:26

Tényleg, vajon melyik lehetett az az elsővonalas film, amelyikben először volt ez a tipikus (kikötős, áramos) jelenet, ami később sablonná vált és minden ZS kopintotta? Nekem így a Halálos Fegyver (1987) jut eszembe, de hátha tudtok korábbit.

Italo Balbo 2010.10.03. 18:22:36

@dutch: Rambo II régebbi (1985) De biztos lehet találni még régebbit

2010.10.03. 18:30:33

@dutch:

Valamelyik korai Jackie Chan filmben is áram végzett a gonosszal. De ha jól emlékszem, ott motoros fűrésszel alakította át a nagyfeszültségű hálózatot.

Igen, valamelyik Rambo-ban is volt áram. Ott hallottam először, hogy 'fuck you'.

dutch 2010.10.04. 01:01:48

@Italo Balbo: @khamul:

Valóban, jó találat, az korábbi!

KirschAndrás 2010.10.04. 02:26:34

A legnagyobb kínzásjelenet a Rambo 3-ban van.

- Nos, hol vannak a rakéták?
- Közel.
- Milyen közel?
- A seggében!

www.youtube.com/watch?v=Eho-yqsoU9Q

Celtic 2010.10.04. 07:47:21

@kilobike: Hat az messze nem ZS-kategoria volt. A kinzas-jelenet is ennek megfelelo volt, ma is rossz ragondolni.

T. Norbert 2010.10.04. 08:04:49

@Celtic: És ki mondta, hogy az volt?

Dr. Kix 2010.10.04. 09:22:01

SAkk-matt:
Mesterkélt stílusban előadja mondandóját, tudjátok amikor a pizza már átalakult kalandozó magyarrá belül és már lövi kifelé bűzös nyilait , de te előadod az angol lordot mielőtt elmész vécére. Nehogy rájöjjön az egész szoba, hogy pillanatokon belül válsághelyzetet teremtesz a csatornázási műveknél.

:DDDDDDDD

Nathaniel Arthur Parrott 2010.10.04. 14:28:53

És persze egyik sem reális, normál esetben egy erre megfelelően kiképzett ember, aki ráadásul óriási akaraterővel rendelkezik akár 15 percig is bírhatja, de persze némi kémia(bizonyos vegyszerek elmére gyakorolt hatása), és már énekesmadár a pali.

Persze egy közönségfilmben sosem a realizmus a cél, csak a szórakoztatás.

Celtic 2010.10.04. 16:05:17

@T. Norbert: A blog cime. Meg a post cime.

T. Norbert 2010.10.04. 17:40:17

@Celtic: Tévedsz. Ezek a postok nem filmekről, hanem sablonokoról szólnak. Egy A-filmben is lehetnek zssablon-elemek. De ez már kismilliószor le lett írva.

Celtic 2010.10.04. 22:12:30

@T. Norbert: Akkor mashoyg kerdezek: velemenyed szerint a Maraton eletre-halalra fogorvosi jelenete nevezheto sablonosnak? Szerintem nem. Se nem ZS-kat, se nem sablonos.

Ennyibol mondhattam volna az MP-jelenetet is, amiben halalra csikaljak ludtollal. Az se sablonos.

Rowar Atkinson 2010.10.04. 22:49:29

Tango és Cash börtön-alagsori jelenete tényleg alap, a kínzási sablonok sorra jönnek benne.

T. Norbert 2010.10.04. 23:19:30

@Celtic: Maga a jelenet a Marathon-ban nem sablonos, de utána egy csomó filmbe lemásolták, koppintották, így hát idővel zssablonná vált.

Katsumi · http://antilapozo.wordpress.com/ 2010.10.06. 09:22:49

Szerintem alap-kínzás még a sima mezei kikötözömaszékhez és pusztakézzel ütöm az arcát. És ebből adódóan, az örök csula is meg van oldva.
Unalmas, de mindig beválik.

T. Norbert 2010.10.06. 09:59:22

@Katsumi: Nem zs (sőt A+), de akkor már ne hagyjuk ki eme legendás jelenetet a Kutyaszorítóban-ból:

www.youtube.com/watch?v=LLTqecGbdCc

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2010.10.06. 21:57:28

Ááá, ez kurva jó volt. A kínzómester néha Az Igor is lehet, ha fantasy/horror környezetben vagyunk.

Katsumi · http://antilapozo.wordpress.com/ 2010.10.06. 22:27:15

@T. Norbert: Ááá, ez egy fantáziátlan örök klásszikus. Már-már retro darab. Minden kategoriba elmegy, tulajdonképp'..

A Film persze Isten. Mármint a legendás..

Celtic 2010.10.07. 16:23:46

@T. Norbert: Ja, igy mar ertem. Mondjuk, nem lattam meg mas filmben (vagy nem emlekszem ra), szoval azert volt erthetetlen.

Bar Kochba 2010.12.17. 09:50:40

És tényleg sec-perc alatt kiheveri a főhős. James Bond a Casino Royale-ben: egy hajókötéllel szétverik a heréit, kiszabadul és 5 perccel később már vígan kufircol (igaz, nem a kínzómesterrel)
süti beállítások módosítása