HTML

ZSkategória avagy akció minden mennyiségben

Ez egy emlékmű, egy panteon a Zs kategóriás akciófilmeknek, sorozatoknak és isteneknek.

Ez itt a reklám helye

ZSsztárok

Légy a ZS közösség része!

Friss topikok

  • Gerberus: Immár ő is eltávozott. (2024.02.05. 01:30) Carl Weathers
  • Gerberus: @Custertábornok: Richar Lynch-csel sem foglalkoztak, pedig ő már 2012-ben meghalt és az egyik legi... (2024.02.05. 01:27) RIP: elhunyt Rutger Hauer
  • Gerberus: Ha már Billy Dragoról és Rutger Hauerről megemlékeztél gondoltam szólok, hogy Lynch is meghalt már... (2022.04.05. 02:19) Richard Lynch
  • TH1: hehe, két évvel később rátaláltam, hogy öt év szünet után volt új poszt. :D (2021.05.12. 00:04) Zssablonkarakterek: a disztópikus jövő tini harcosa
  • Count di Luna: Mostanában a Yakuza 0 játék igen jól hozza a Zs hangulatot, a 80-as évek végi világot meg mindent,... (2021.03.12. 01:39) ZSsablon karakterek: A maffia

Ez is a reklám helye

HTML

Zshelyszínek: A túlélők városa

2010.07.22. 17:14 Winston007

Lionskull nevű olvasónk vendégposzttal jelentkezik és a posztapokaliptikus filmekben tipikus túlélők városát elemzi!

A jövőben mindig történik valami csúnya dolog: atomháború tör ki, megtámadnak minket az idegenek, halálos járvány söpör végig a bolygón vagy ránk zuhan egy meteor. Teljesen mindegy, az eredmény ugyanaz: a föld lakosainak 99 százaléka elpusztul, a civilizáció szinte teljesen megsemmisül. 

Na itt jön képbe a cselekmény helyszíne, a megmaradt város, ami úgy néz ki mint egy 30 éve felszámolt gyártelep. Itt mindig sötét van, világosságnak nyomát sem lehet látni és  mindenfelé bizonytalan eredetű köd gomolyog. Az utcákon idilli jelenetek játszódnak: a kibelezett olajos hordókban lobog a tűz, körülötte emberek melegednek, egy félhülye éppen patkányt fog és zsákmányát a farkánál fogva magasba emelve, mind az egy fogával vigyorog. A lakók egységes guberáló egyenruhát hordanak: szürke, szakadt koszos rongyok, ujjatlan kesztyűk. Ja, és köhögnek... 

Ha alacsony költségvetésű a film, akkor felhúznak egy elhagyott homokbányában pár sátrat, kiraknak pár lepukkant lakókonténert, majd az egészet bekerítik drótkerítéssel és ezzel el van intézve. Érthető okokból itt az állandó sötét elmarad. A túlélőket folyamatosan valami veszély fenyegeti: éjjelente mutánsok támadnak rájuk, valami őrült katonásdit játszik és pont rajtuk akar uralkodni, esetleg innen kell kimenteni valakit aki a emberiség utolsó reménysugara. 

A városnak természetesen  lakói is vannak, úgy mint:

- A helyi kemény fiúk:

Kedvenc elfoglaltságuk a csövesek zaklatása, keménykedés a főhőssel szemben. Nem sok szerepük van a film folyamán, leginkább csak arra valóak, hogy a főhősnek belépésként legyen kiket lerendeznie. Jellegzetes tagok:

1: a punk akin látszik hogy bár a civilizációnak vége, azért szerencsére a hajfixáló készletek megmenekültek

2: a dagadt rocker

3: a késes mitugrász

- A mutánsok:

     Két fajtája van, az egyik egyszerűen csak baromi ronda és az átlagosnál is szerencsétlenebb városlakót képviseli, és a gonosz emberevő. Ez utóbbi is ronda, csak mellesleg elég nehéz nehéz megölni, valamint ha ez nem lenne elég, leginkább hordákban fordul elő.

- Az elit:

A gonosz zsarnok típust leginkább az különbözteti a mezei lakóktól, hogy a szürke rongyok helyett  mindenféle ízléstelen, tiritarka cuccokat hord. A jó(nem feltétlenül) egy tudóscsoport, akik a bolygó megmentésén fáradoznak, na persze ilyenkor a szokásos fehér, esetleg a csilli-villi ezüst latex egyenruha dukál. Mindkét csoport tagjai a többi túlélővel szemben láthatóan jól tápláltak és egészségesek.

- A jóképű, izmos főhős, aki csak véletlenül keveredik bele az egészbe, a városon kívül találtak rá félholtan.  Vagy egyszerűen csak egy amolyan zsoldos féle, aki igazából csak pénzért volt hajlandó elvállalni az egészet. De ha már itt van, akkor szívügyévé válik a lakók minden gondja és egyedül lerendezi a gonoszokat. Hajlamos az önfeláldozásra, főleg ha kapcsolatba bonyolódik a főhősnővel(ennek az sem lehet akadálya ha a főhős esetleg egy cyborg).

- A főhősnő, aki az elején ápolgatta a majdnem kipurcant főhőst, ha nem akkor ő az a bizonyos reménység, akit a hősnek minden áron meg kell mentenie. 

- A főgonosz bandája, akik nem feltétlenül a városka lakói sőt, inkább csak a lakókat zaklatni tévednek be néha. Nagyon sokan vannak és nagyon kemény csókák ám, amit az öltözködésük is kifejezésre juttat: szöges bőrdzseki, láncok szériatartozéknak tekinthetőek. Örökké borostásak és hajviseletükön látszik, hogy nehogy a sampont de a fésűt és az ollót is messzire elkerülik. Látványosakat tudnak esni a különféle elvont járgányaikkal, mert hát nekik az is van ám. Hiába lő le hősünk 10 percenként legalább százat, tuti hogy csak a végére fogynak el. 

Tagok:

1: A fegyvermester, aki valami spéci cuccal lövöldöz, mint például a robbanótöltetes nyílpuska.

2: A kemény, akit a jófiú legalább ötször kivégez mindenféle szakmai eszközökkel mielőtt végleg hajlandó lenne elpatkolni. Akkor is csak azért murdel meg, mert a fémolvasztó medencéből még a T1000 sem tudott kimászni... Kombinált karakter lehet a főgonosszal, fegyverre nincs szüksége: ő maga a fegyver.

3: A főnök szadista csaja, aki keménységét rendszerint a női főszereplővel szemben szeretné érvényre juttatni.

4: A főgonosz, aki ha nem is a legkeményebb csóka a bandában, tutira utolsónak döglik meg. Vagy nagyon erős, vagy egyszerűen csak egy egyenruhás újfasiszta fószer, tutira ő legelvetemültebb mind közül. Kedvelt tevékenysége keménykedni a városlakókkal, túszul ejteni a főhősnőt, illetve majdnem legyőzni a főhőst. 

Na és mi történik a városkával ha végre legyőzik a gonoszt? Semmi különös, mindenki örül, de ettől még az élet ugyanúgy megy tovább mint azelőtt, továbbra is mindenki retket termeszt és bőrgombát... Esetleg az örök sötétség véget ér és kisüt végre a nap, a hős szedelőzködik és a nő szokásos ”most hová indulsz?” kérdésére a költői „tovább” választ adja, majd a lenyugvó nap irányába távozik...

 

 

 

 

20 komment

Címkék: zshelyszinek vendegposzt

A bejegyzés trackback címe:

https://zskategoria.blog.hu/api/trackback/id/tr982169061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2010.07.22. 17:50:45

Nagyon jó poszt, bár Winston már elég sok poént ellőtt belőle itt:
zskategoria.blog.hu/2009/06/27/zssablonkarakterek_a_posztapokaliptikus_tulelok

Hiába, a régi fan memóriája ;-)

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2010.07.22. 18:00:09

Amúgy a poszt elméletileg a helyszínről szól, mégis inkább a karaktereken van a hangsúly, úgyhogy kiegészítés:

1. A kocsma - itt mindenki petróleumból, patkányvérből és nyálból készített pálinkát iszik, kivéve a főhőst, aki burzsuj módon desztillált vizet.
2. A főgeci kérója - Emeletes, a boss természetesen az erkélyéről tekint le a porban fetrengő alattvalókra.
3. Mutánsnegyed - Az itt lakó mutik a többség által rasszista módon megvetett áldozatok, akik bújtatni fogják a főhöst. Biztos van köztük min. egy léleklátó pszichomutáns, aki kriptikus bullshiteket hint el.
4. A kapu - Ez általában egy páncélozott oldalú busz/kamion, ami mindig félreáll, ha valaki jön/megy. Tekintettel arra, hogy általában krónikus naftahiány van a posztapokaliptikus világban, ez elég érdekes megoldás.
5. Régi kormányépület - Elhagyatva, kifosztva. Ennek mélyén lehet megtalálni az utolsó példányát az a.)Függetlenségi nyalatkozatnak b.)Az emberi jogok nyilatkozatának c.)A Bibliának d.) A Pókember első számának.

Prophet 2010.07.22. 18:38:51

Az egyik kedvenc témám.. bár a Mad Max nem zs-kategória.. megyek is, játszom egyet a Fallouttal. Elszemtelenedtek a mutánsok:)

Ubul a vírus:D 2010.07.22. 21:20:29

gyenge volt mint a józsi bá erekciója az idősek otthonábn. Minek kell mindenféle marhának épp itt kiélnie a kabarés ambícióit? Nem kéne ide egy vendégmunkás se.

Nathaniel Arthur Parrott 2010.07.23. 08:47:16

Én csak azt nem értem, hogy ebbe a blogba, hogy kerülnek a poszt-apokaliptikus dolgok. Oké, az egy dolog, hogy kicsikét klisés, de a Mad Max trilógia nem ZS, The Road nem ZS, Book of Eli szinten ZS, de nem a legjobb ilyen témájú film, mégpedig, ahogy látom, nagyrészt ez inspirálta az írást. És végül ott van Tarkovszkij Stalker-e, amit szintén vehetünk akár poszt-apokaliptikusnak is, de az abszolút nem ZS, sőt szerintem minden idők legjobb filmje(nálam a Sátántangót is übereli, pedig az se semmi).
Isten ments, hogy trollkodjak, de szerintem ez inkább a filmes klisék bolgja(ahonnan kezdő forgatókönyírók lophatnak:D), de a kedvenc közhelyem(sőt kamum) kimaradt, bár az utóbbi 10 évben már csak egyszer láttam, a My name is Earl c. sorozatban. Csók közben a hölgy felemeli az egyik lábát.

juhaszvik 2010.07.23. 09:02:17

én se mondanám a mad maxet zséfimnek, sőt általában a legtöbb posztapokaliptikus film jól van összerakva, és hozzák a hangulatot.
mondjuk a kevin costneres próbálkozások balul sültek el (waterworld, postman), de zsé film kevés van ebben a kategóriában. valóban vannak tipikus mozzanatok, arcok, de valamiért ez a poszt nem annyira jött át.

@Prophet:
nekem is nagy kedvencem a téma.
falout melyik epizódja? a bethesdás 3. rész is oltári jó lett, mondjuk nem értem miért nem hagyták nyitva a végét, mint általában szokták (morrowind, oblivion).

T. Norbert 2010.07.23. 09:03:05

@Nathaniel Arthur Parrott: Úgy kerülnek ide, hogy az általad említett filmekből több zs-posztapokaliptikus filmbe is összelopkodtak dolgokat. Mindazonáltal, mint már kismilliószor leírtuk, ezek a postok nem filmekről szólnak, hanem a bennük fellelhető sablonokról. Egy A-filmben is lehetnek zssablonok. (Csak hogy jobban értsd:Ha egy olyan post lenne, hogy "Írjátok le minden idők legzsébb posztapok filmjeit", ott például tényleg nem lenne helyük.)

Amúgy annyira nem rossz a post, csak az a gond, hogy ez nem annyira Zshelyszínek, hanem inkább Zssablonkarakterek: A posztapokaliptikus túlélők upgrade.

Lionskull 2010.07.23. 09:25:31

Hát igen, elsőre senkinek nem a felejthető Zs feldolgozások-próbálkozások ugranak be, ez már csak így van, de kb igaz, hogy minden jó próbálkozásra legalább ugyanannyi harmatgyenge jut. De láttam már barom gyenge próbálkozásokat, ahol tök ugyanezeket a kliséket elsütötték vagy ezerszer. Bírálatokat, meg amúgy mindent köszönettel elfogadom. Igen, lehetett volna kissé(?) kidolgozottabb is.

Lionskull 2010.07.23. 10:41:45

A kocsmában szokott lenni a mutáns kurva, aki felajánlkozik a hősnek. Egész jól szokott kinézni csak az a gond, hogy a pasija belenőtt a hasfalába és onnan kukkolna...

Prophet 2010.07.23. 11:13:45

@juhaszvik: Most hanyagolnom kell kicsit a gépem, ezen más nem fut, mint a régebbi darabok. Most épp az egyet játszom végig:)

juhaszvik 2010.07.23. 11:54:17

@Lionskull: először azt hittem az emlékmásos 3 mellű nő kerül szóba... :)

@Prophet: ha majd egyszer lesz lehetőséged, próbáld ki a fallout 3-at, jól átjön a hangulat. a játékrendszer ugyanaz (pipboy), csak 3D-s csilivili grafikával.
egyébként hangulatban még jobb a S.T.A.L.K.E.R. című darab, amely csernobil képzeletbeli környékét mutatja be posztapós módon. tudtommal nincs köze a hasonló című filmhez...

winston01 2010.07.23. 12:32:46

@The Drunken Master:

4. A kapu: nem naftával megy az, hanem egy nagydarab, a sugárzástól ragyás arcú nigger ostorral hajtja a szakadt csöves mutáns rabszolgákat, azok tolják ide-oda.

Prophet 2010.07.23. 12:34:07

@juhaszvik: Mindkettő megvolt már, a 3-at végig is játszottam már párszor:) Szóval nem vagyok lemaradva, és a városokra is úgy tekintek azóta, hogy vajon mi maradna belőlük. A pályaudvar? A csövesek?

Nathaniel Arthur Parrott 2010.07.23. 14:29:59

@juhaszvik: Dehogyisnem, annyiban hogy a stalkerekre itt is vadásznak(akárcsak a filmben és könyvben), a hadsereg védi a területet, és persze a kívánságteljesítő. Csak ugye a játékban átver, még a filmben a szíved legmélyén rejlő kívánságot(SPOILER!!!ezért viszi a tudós az atombombát, hogy megsemmisítse, mert a világnak nincs szüksége hitlerekre, sztálinokra[na ez a filmben épp nem hangzik el, hja persze, majd fekete autóba akarnak ülni], napóleonokra, de végül mégse semmisítik meg, mert ezzel együtt a reményt is elpusztítják SPOILER VÉGE!!!), míg a könyvben a világ egyik, ha nem a legjobb befejezése hangzik el, mindenképpen érdemes ajánlani. Arkagyij és Borisz Sztrugackij: Piknik az árokparton(korábbi kiadás esetén Piknik az útszélen), a könyv a kisregény mellett tartalmazza a Stalker film egyik forgatókönyv változatát.

T. Norbert 2010.07.23. 17:15:13

Azt már említettem a másik posztapokos posztban, hogy gyakori, hogy a genyák vezére egy párszáz kilós, ronda bibircsókos, kopasz pacák, aki amellett, hogy dirigál, az ideje nagy részét hanyatt fekve, zabálással tölti. Ezenbelül még tipikus jelenet, hogy a szolgája megjelenik a "Rossz híreket hoztam, nagyúr!" dumával, mire az mérgesen reagál, hogy: "Nyamm-csamm! Nem szeretem a rossz híreket evés közben!" (Ha a full igénytelen fajta, akkor nyomatékosításképpen le is csulázza a szolgálót.) Csak hát a kérdés, hogy mikor nincs ő evés közben?
Amúgy ezt a karaktert is lehet fokozni és kombinálni. Nem egészen posztapok, zsének viszont fullon zsé, a Barb Wire-A bosszúálló angyal. Na abban sírva röhögtem a többszáz kilós zabás négeren, akinek Pam Anderson egy zacskó fánkot vitt azért, hogy segítsen neki.

dzzzzz 2010.07.23. 19:53:46

Lehet csak nem láttam elég poszt-apokaliptikus (zsé)filmet, de nekem ez kivételesen nem igazán jött át.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.07.23. 22:20:16

Posztapok világban túlélőfalu??? Na ne röhögtessetek már! Kevés a kaja --> csak egy maradhat!

juhaszvik 2010.07.26. 12:13:56

@Nathaniel Arthur Parrott: bocsesz, de nem olvasom végig, amit írtál, mert ha jól vettem ki a részleteket, akkor mind a játékot, mind a könyvet/filmet elspoilerezed, és még egyik végére sem értem. :)

birorichard36 · http://cinemablog.blog.hu/ 2010.07.30. 09:22:07

@juhaszvik: némire van köze hozzá, az alaptörténetnek meg a karaktereknek, na meg a világnak, amire a játékkészítők húztak egy tekervényes akciósztorit (a lövész üldözése)
süti beállítások módosítása