HTML

ZSkategória avagy akció minden mennyiségben

Ez egy emlékmű, egy panteon a Zs kategóriás akciófilmeknek, sorozatoknak és isteneknek.

Ez itt a reklám helye

ZSsztárok

Légy a ZS közösség része!

Friss topikok

  • Gerberus: Immár ő is eltávozott. (2024.02.05. 01:30) Carl Weathers
  • Gerberus: @Custertábornok: Richar Lynch-csel sem foglalkoztak, pedig ő már 2012-ben meghalt és az egyik legi... (2024.02.05. 01:27) RIP: elhunyt Rutger Hauer
  • Gerberus: Ha már Billy Dragoról és Rutger Hauerről megemlékeztél gondoltam szólok, hogy Lynch is meghalt már... (2022.04.05. 02:19) Richard Lynch
  • TH1: hehe, két évvel később rátaláltam, hogy öt év szünet után volt új poszt. :D (2021.05.12. 00:04) Zssablonkarakterek: a disztópikus jövő tini harcosa
  • Count di Luna: Mostanában a Yakuza 0 játék igen jól hozza a Zs hangulatot, a 80-as évek végi világot meg mindent,... (2021.03.12. 01:39) ZSsablon karakterek: A maffia

Ez is a reklám helye

HTML

ZSsablonjelenetek: A karantén

2010.07.14. 19:15 Winston007

Egy amerikai kisvárost, házat, repülőt, de főleg a kisvárost ezernyi veszély fenyegeti! Erről már írtunk a Zshelyszínek sorozatban itt. De van egy jelenet, ami elmaradhatatlan ez pedig a karantén! Itt már túl vagyunk mindenen: valami rettenetes peterakó Dél-Burgulundziai vírusbogár elterjedt a csendes búzamezőktől körülvett Sehol Cityben, a tábornokok már túl vannak a piros prezin, ahol mutatják, hogy 48 óra múlva már mindenki zümmögni fog a belérakott petéktől és olyan büdösek lesznek az emberek, mint Puyol haja egy átlagos VB meccs után. Ekkor jön a megoldás: karantén! Miért jó ez? Ennek két oka van:

  1.       A forgatókönyvíró pár perc pihenőt kap, mert a képernyő percekig csak katonák fognak rohangálni , kordonokat építeni, mutogatni, ordítani gázmaszkban, nagy zacskó sátrakat építeni és szkafanderben szorongatni a haldokló nénik kezét. Ez épp elég idő kitalálni valami sztorit is a filmhez.   
  2. Az amerikai hadsereg bemutathatja, hogy mit vett mostanság, dzsipeket , helikoptereket, puskákat stb. Mert ugye egy békés szénanáthás kisvárosból kitörő megavírus páncélosokkal lehet a legjobb megállítani.

A karantén mindig úgy kezdődik, hogy mutatják a békés várost: a lelkész integet az iskolába igyekvő kisfiúknak, a redneckek gyűlnek Mary-Jane kávézójában és mindannyian szar kávét és három cukorbeteg spontán kómába zuhanását okozó szénhidrát halmot bevernek. Mindenki szorgoskodik és esetleg még az amerikai zászló is lobog. Aztán a főutca közepén megjelenik a NEMZETI GÁRDA! Az emberek nem értik, az utakról leterelik őket és egy helikopterről folyamatosan jön az infó. A kisváros „elitje” lázadozik: a polgármester, az orvos , a seriff, a tanárnő és a pap.  De a katonák bevonulnak és mindent lezárnak.  Jön az empatikus megoldó orvos, aki majd kitalálja az ellenszert, ami biztos valami halál egyszerű dolog lesz, csak épp előtte nem jöttek rá a milliárdos kutatóközpontok. 

Ilyenkor több tipikus jelenet zajlódik le:

  •   a szomorú kisvárosiak tehetetlenül nézik a katonákat és a bámészkodó tömegben mindenki köhög már
  •   az empatikus orvos elborzad a kórházban látottakon és megbetegszik szerelme és/ vagy legjobb barátja vagy mindkettő! De akkor az egyik meghal.
  •   egy csapat redneck, némi helyi szakmai alkoholtól megtámogatva meg akar szökni, de szarrá lövik őket. Aztán megy a nagy szomorkodás, hogy jajj honfitársainkat bántottuk.
  •   az emberek próbálnák kommunikálni a katonákkal, de ők a falak mögé bújnak
  •   Washingtonban pedig mindig már dobnák az Egyesült Államok mindenre jó aszpirinjét, az atombombát
  •   a repülőket kizárólag a kezedben levő 1 lux fényerőt árasztó fáklyák integetésével tudod leállítani

Az ellenszer alapanyag akármilyen egyszerű az csak a karantén zónán kívül van, de az empatikus orvos mindig rávesz néhány embert, hogy segítsenek neki. Tipikus alak a fekete bőrű helikopter pilóta, általában meghal ő is, de még utolsó erejével elhozza a virágszirmokat.  Amennyiben a film pesszimista hangvételű akkor az egész karantén csak húsz percig tart aztán kipusztul az egész USA. 

A karantén része a labor sátor, ahol hiába van mindenki fingszag biztos szkafander, biztos hogy a legapróbb tárgy elvágja és fertőzést kap a delikvens. Sokszor az egész karantén így kezdődik, mert a gonosz tudós nem mondja el a társainak, hogy fertőzött lett.  A karantén egyébként kiváló kiinduló pontja a második résznek: mert ha valami lezárható tereptárgyban történik a fertőzés akkor tuti , hogy ráöntenek 3 tonna betont és ott hagyják. Aztán majd pár év múlva jön a lelkes csapat, hogy megtalálja az aztékok kincsét, de helyette egy hét lábú, négykarú, félszemű medvedisznó embert találnak nádi poszáta szárnyakkal.  Ráadásul még éhes is.

 

18 komment

Címkék: zssablonjelenetek

A bejegyzés trackback címe:

https://zskategoria.blog.hu/api/trackback/id/tr422151944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sakic19 · http://sakic19.blog.hu 2010.07.14. 19:57:28

Ahol vírus van ott mindig kell lennie valakinek, aki tudja, hogy megbetegetedett, de azért megpróbálja elsumákolni. A biztonság kedvéért megígérteti a csajával / legjobb spanjával (akivel kölcsönösen ott voltak vagy lesznek egymás esküvőjén), hogy ha átalakulna vagy valami para lenne azonnal ölje meg (nem fogja), nehogy ő is megferdőződjön (meg fog). Zspéldák: Alkonyattól pirkadatig, Resident Evil, Mimc.

T. Norbert 2010.07.14. 20:29:10

@Sakic19: Az Alkonyattól pirkadatig nem igazán passzol ehhez a posthoz.:Ö

És hát igen, mindig ott van a gonosz nagyfejes, aki a gyorsabb, és egyszerűbb "dobjuk le a bombát a porfészekre" megoldás mellett kardoskodik. Remek példa Donald Sutherland a Vírus-ból. Ja, és a Vírusban ezenkívül a fenti dolgok közül megtalálható:Főhös felesége és barátja megfertőződik, utóbbi meghal. Menekülni próbáló redneckek.

Pesszimista hangvételű filmnek a Végítélet jut eszembe, de ott a karantén csak pár perces dolog a filmben, elvégre elviszik onnan a lakosságot egy titkos bázisra.

Amúgy több ilyen filmet is láttam, de a címük nem igazán maradt meg. (Talán nem véletlen.) Ha jól emlékszem, Szegál Istvánnak is volt valami vírusos filmje 2000 körül, nem?

2010.07.14. 23:35:02

@T. Norbert:
"Ha jól emlékszem, Szegál Istvánnak is volt valami vírusos filmje 2000 körül, nem?"

"A hazafi" (The patriot) volt a címe, nekem rögtön az jutott eszembe a posztról. Ebben volt az, hogy egy virágból főzött gyógyteával állították meg a járványt. Klasszikus. :)

Frau Wunderschön 2010.07.15. 00:29:47

Kifejezetten a vírusos baromságokról:
A virusvédő szkafanderek színe mindig jujsárga, viszont minden más keki színű vagy steril fehér. Az egyik doki általában úgy betegszik meg, hogy véletlenül beleáll a fenekébe egy még régebben viccből a székbe szúrt injekcióstű és az ettől keletkezett nanométeres átmérőjű lyukon bacik tízezrei kívánkoznak azonnal átrohanni. Ilyenkor persze rohan a fertőtlenítőbe ami tulajdonképpen egy ac/dc koncertről ottfelejtett füstgép egy üvegkalitkában, ennél fogva hatástalan. Sokszor megpróbálja elsumákolni, és csak úgy derül ki h vmi nincs rendben hogy harákolva telecsulázza belülről a sisakja átlátszó részét vmi aloe vera ital szerű zselével. Van amelyik a fertőződés lehetőségének ráébredtével egy nagyon logikus és megfontolt cselekedetet hajt végre: összevissza kapálózva kitépi a sisakját és az oxigénpalackot összekötő csövet, hiszen azon távozhatnak a baktériumok (más magyarázatot nem találtam) Amikor már az egész város az utolsókat rúgja, beleértve egy a hihetőség határait feszegetően aranyos kislányt is, hirtelen meglesz az ellenszer, de nem lehet ám azt csak úgy beadni, előrte tesztelni kell vkin hogy működik-e! Vazz ha már döglődnek akkor nem tök mindegy hogy lesz e mellékhatás? Max úgy döglik bele hogy szédülés, álmatagság és kellemetlen közérzet is fellép:P Ilyenkor persze ott terem a főhős doki (mellesleg ő volt az aki rájött hogy az ellenszer a borneói háromlábú pislogóhal bal heréjében keresendő) aki önként vállalja ezt, minek bejelentése közben drámaian néz. Avagy engedély nélkül beadja haldokló legjobbcimbijének/bnőjének/aranyoskislánynak, aki először persze huncutul úgy tesz mintha meghalna (ekkor főhős doki lincselésre veszik elő a kapákat meg a vasvillákat), de aztán háhá nem is, olyan gyorsan gyógyul meg, mintha maga jézus krisztus lehellete csapta volna meg (kapa kasza el, virágszirmok, konfetti és president elő). A kezdő zöldfülű meg mindig telehányja a szkafanderjét amikor észreveszi hogy a betegek ábrázatához képest harkonnen báró a dűne filmből egy ápolt babapopsi bőrminőségével rendelkezik. Azt hogy a karantén tart még, az időjárás is tudja, ugyanis szomorúságában ködös nyirkos idővel árasztja el a kisvárost, viszont amint vége a karanténnak ragyogó napocskával köszönti az utcára fellélegezve kiszállingózó embereket. És tényleg a karnaténhoz mindig annyi katonát vezényelnek ki hogy irak és irán közben észrevétlenül meghódítja fél ázsiát. A vírusoknak mindig vmi hangzatos nevet kell adni ezt egyébklént asszem pont a vírus című filmben ki is nevetik, vki azt mondja olyan neve van mint egy parfűmnek (motaba v mi a frász volt):)
jajistenem szófosás, na de jó a bejegyzés:)

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2010.07.15. 03:45:52

@Frau Wunderschön: Igen, ez stimmt.
Viszont kimaradt az ultraliberális megközelítés: itt a kordonizáló katonáknak ronda faszista parancsnokuk van és az ártatlan polgároknak nincs joguk megtudni, mijafaszom is a konkrét baj. Ilyenkor jön Egyszerű Polgár (játssza: Mel Gibson) és megkérdezi: hogy a lófaszba tehettek ilyentet, 'iszen ez ellentmond a Függetlenségi Nyilatkozatnak? Ilyenkor EP-t pofánbasszák puskatussal, aztán kiderül, hogya Gonosz Árja Amerikai Kormány a felelős mindenért, és a merész újságíró (jóseggű gyakornokával egyetemben) leleplezik az egészet jól. Esetleg jönnek az alienek (vö. harmadik típpusú találkozások).

Lionskull 2010.07.15. 13:43:38

A fertőződés egyik gyakori típusa, hogy vizsgálat közben szabadul el a vírus: valami szkafanderes balfék leejti a kémcsövet, vagy egyszerűen csak vizsgálat közben kiderül, hogy a vírus/parazita ellen mit sem ér a védőruha és simán áthatol rajta.
Na persze a szándékos szabotázs is gyakori ok, a gonosz, szinte kötelezően szőke asszisztens/prof zokon veszi, ki akarják hagyni a nagy felfedezésből, esetleg valami etikátlan dolgot követett el és ezért tegnap közölték vele hogy kirúgják, esetleg az egész project-et felszámolják. De még utoljára felhasználja a belépőkártyáját és bosszúból rászabadítja a kisvároskára a mocskot(mert hát ilyen intézményt csakis a sivatag kellős közepén húznak fel). Na persze ő is kötelezően - előbb vagy utóbb - áldozatává válik a saját szemétségének.

Soltyk 2010.07.15. 13:48:27

Ravaszabb (magukat ravasznak gondoló) filmek esetén gyakran kiderül, hogy nincs is vírus. Seagaltól a hazafi pedig csak azért is emlélezetes, mert itt kezdődött el a mester máig tartó mélyrepülése.

Is 2010.07.15. 21:27:50

@Frau Wunderschön: Azt hiszem, jelentkezned kellene vendégírónak Winstonnnál... :D

Frau Wunderschön 2010.07.16. 02:09:33

@Lionskull: én a szándékos szabotőrt a tipikus köcsög önző fazon sztereotípiaként vizualizálom: vékony arcbőr ami stresszre remeg, gyurcsány szemüveg (idegességében bepárásodhat), őszülő náci- vagy politikusfrizura (majdnem ugyanaz), vizenyős tekintet, eres csontos arcberendezését a folyamatos enyhe izzadás kiemeli, és vasalt ingjén látszik hogy nem csak pofáján termel verejtéket.
A "nincs is vírus"ról: Dr House amúgy egyik kedvencem (kövezzetek) de van egy része amin repülőn vannak, és az a történet hogy egy koreai retartdált búvár (keszonbeteg lett a gépen) miatt az egész gép bepánikol és beképzeli (még cuddy is) h meningococcoszifilimultiplexe van. Meg lupus. Szeretem a sorozatot és gyakran baromság de ez már zsébe hajló megoldás.

Frau Wunderschön 2010.07.16. 02:11:28

@Is: Jelentkeznék én csak mindig azt hiszem h ami megírható zsében, az már megíratott. De aztán mégis meglepi:D

Kacor007 2010.07.16. 08:42:59

@Frau Wunderschön: Pont most szerdán volt a t2-n ez a rész.

juhaszvik 2010.07.16. 11:23:18

talán ide jönnek még a zombis/huligános karanténok, ahova a rossz arcú élőhalottakat vagy madmaxszerű poszt-apokaliptikus bűnözőket rekesztenek el, ahonnan a főhősöknek kell kijutniuk, vagy kimenteniük valakit (mondjuk az elnök lányát). ilyenkor a történet felveszi a zséhorrorok 5-10 perc/fős mellékszereplő-halál ritmusát.
zombik esetében egyszerű a képlet: ne hagyd, hogy megharapjanak. de mivel a támadás mindig a kamera látószögén kívülről érkezik, ezért a túlélési esélyed attól függ, hogy mekkora a prioritásod a forgatókönyvírók kis noteszében.
elzárt bűnözők esetében számíthatsz rá, hogy amennyiben nő vagy, akkor a teljes punk-populáció végig akar majd menni rajtad, vagy jobb esetben feláldoznak valami 18 karú istennek. a szökés egy felturbózott roncsautóval kivitelezhető.

Lionskull 2010.07.17. 09:05:09

Elmaradhatatlan jelenet a közúti igazoltatás, amikor is valaki tutira meghal, rendszerint az egyik farmer fia. Rendszerint úgy zajlik le, hogy a gyanúsan viselkedő fiú vonakodva száll ki az autóból, mire jönnek a jellegzetes mondatok hogy "senki sem akar bántani Billy" és hogy "mi csak segíteni akarunk". majd amikor már éppen ott tartunk hogy rendeződik a konfliktus, akkor az FBI fejes az első gyanús mozdulatra belé pumpál egy egész tár ólmot, persze siet kijelenteni, hogy ne volt más választása.
Pár szót röviden szóljunk a jellegzetes szereplőkről is.
Katonai különítmény parancsnoka/FBI fejes:
Ő csak azért van itt hogy senki ne léphessen le és ezt a célt bármilyen eszközzel el akarja érni. Kapcsolatba állhat a gonosz tábornokkal, főleg vele. Nem számít neki a városka lakóinak élete, hiszen őket eleve halálraítéltnek tekinti, így is bánik velük. Persze ő is megfertőződik, de titkolja és ő az első aki magának követeli a félkész ellenszert. Gonosz, így biztos hullajelölt, afféle főellenség, ha a vírus nem lenne elég.
Jellegzetes mondatok:
- Az engedélyem nélkül egy légy sem hagyhatja el a várost!
- Ide az ellenszert! *verejtékezés, remegés, eszelős tekintet, a tudósra szegezett pisztoly*
A tábornok(ok):
Két fajtája van, az egyik a gonosz fehér(ő lehet egy befolyásos szenátor is), aki az atombombában látja a megoldás. Igazából ő mozgatja a szálakat, rendszerint kapcsolatban áll az parancsnokkal/FBI fejessel.
A másik jólelkű fekete, aki igyekszik időt nyerni a tudósoknak. Nem annyira domináns mind a gonosz fehér, inkább csak ül csendben és ha nagyon fontos mondandója van, csak akkor szólal meg.
Egyiknek sincs más dolga mint ülni a nagy asztal mellett és az elnököt oltani.
Jellegzetes mondat:
- Elnök úr, tudja hogy nem halogathatjuk tovább ezt a döntést!
Az öreg tudós:
A project vezetője, aki magát okolja a dolgok alakulásáért, pedig ő csak a rák ellenszerét akarta kikutatni.Éppen ezért bűntudata van, persze rendszerint kiderül hogy nem ő a felelős. Gyakran kapcsolatban áll a nővel, aki a lánya szokott lenni. Meghal, hiszen tudjuk hogy a bűntudat ezzel jár, de érte legalább hullajt valaki könnyeket.
Jellegzetes mondatok:
- Úristen, mit tettem!
- Josh, bemutatom a lányomat!
A gonosz tudós:
Ő az igazi felelős a dolgok alakulásáért, de ezt jól titkolja. Ő az kinek agyára ment a dicsőség hajszolása és a siker érdekében bármilyen aljas cselekedetre képes. Van hogy csak szimpla irigységből cselekszik, hiszen rendszerint az öreg tudós, akivel már középiskolás koruk óta együtt dolgozik, zsebelte be az elismerést helyette is, ráadásul ő vette feleségül az iskola szépét is, pedig mindketten szerelmesek voltak belé. Rendszerint amikor kiborul a bili, hogy ő volt az aki szabadon engedte a mutáns vérmókusokat vagy az oltások közé csempészte a halálos vírust, akkor ezeket a frusztrációkat az öreg nyakába zúdítja.
Jellegzetes mondatok:
- Én csak egy kis elismerésre vágytam, de te mindent elvettél tőlem!
- Túl közel jártunk a célhoz, nem hagyhattam hogy itt megállítsanak!
A fiatal tudós:
Az öreg tudós legjobb tanítványa, rendszerint eleinte nincs is a helyszínen, az öreg tudós kérésére viszik oda, rendszerint a dzsungel mélyéről kerít elő. Ő a megoldóember, a talpig becsületes és a zseni egy személyben. Gyakran, szinte biztosan kapcsolatba keveredik a nővel.
Jellegzetes mondatok:
- Addig nem vagyok hajlandó részt venni ebben, amíg el nem mondják mi ez az egész!
- Ilyet még nem láttam, de ezt hiszem tudom mi lehet a megoldás.
A nő:
A tudós lánya, de valamiképp szoros kapcsolatban áll vele. Ha nem a lánya, akkor a helyi doktornéni, aki elsőként észlelte a tüneteket. Kötelezően szép, hiszen mégsem várhatjuk el a fiatal tudóstól, hogy egy bányarémmel jöjjön össze. És különben is, akkor mit bámulnánk a hálóinges/fürdős jelenetnél??? Kapcsolatban áll a gyerekkel, a dráma kedvéért gyakran megbetegszik, de túlélő típus.
Jellegzetes mondatok:
- Apa, túl fogod élni! *sír*
- Nem lesz semmi baj, kicsim!
A gyerek:
A dráma fokozása jelenléte egyetlen célja. Rendszerint árva, a szülei a vírus/szörnyek első áldozatai között voltak. Elmaradhatatlan kelléke egy maci vagy egy baba. Szövege nem igazán van, inkább csak néz szomorúan, vagy köhög, esetleg mélán bámulja a közeledő szörnyeket. Megbetegszik, de nem szokott meghalni, ha mégis akkor az alkotást elnevezik művészfilmnek.
Jellegzetes mondatok:
- Úgy félek!
- A babám!

0motig0 2010.07.23. 20:30:28

"Hét lábú, négykarú, félszemű medvedisznó embert találnak nádi poszáta szárnyakkal. Ráadásul még éhes is."
aszem beszartam
nem akkarom hogy egy ilyenel találkozak.. akkor műr inkűbb a gonosz vírus!

birorichard36 · http://cinemablog.blog.hu/ 2010.07.29. 14:05:06

"mindenre jó aszprinjét, az atombombát..." - te állat :D:D:D amúgy csak engem emlékeztet kísértetiesen a Vírus c. filmművészeti remekre?:D:D

Zabolcs 2010.08.30. 19:22:16

@Sakic19: Mindenesetre az alkonyattól pirkadatig szerintem egy filmtörténeti fordulópont, a Fülke c. film előtt már bebizonyították,m hogy lehet értelmes, izgalmas, lebilincselő filmet forgatni egy helyszínen!!! Hatalmas áttörés szerintem:D

Palmi 2010.08.31. 01:39:18

Aztan meg kimaradt, hogy a helyi doki a serif volt felesege (ferje, ha no a zsaru). S nagy valoszinuseggel kozos gyermekuk szerelme kapja el a halalos kort, vagy ha nem akkor legalabb elesnek a motorral, de a pick uppal is felborulhatnak a mezon, mig sietnek a korhazba a vedooltasert. Az ex feleseg uj ferje pont szakerto a temaban es a kormanynal dolgozik, mikozben utalja a fohost, mert az meg minpdig taplalja az erzelmeket a No irant, ez persze kolcsonos,de tagadjak (persze a gyenge szineszi teljesitmeny lebuktatja oket). Mind1, szoval az uj pasi megfertozodik es meghal, de ha szerencseje van akkor az exferj sunyin beadja neki a sajat szerumjat, onmagat felaldozva es hatalmas konnycseppeket kicsalva mindenkibol.

Holtsav 2020.03.01. 08:08:10

Jelen állás szerint ugyebár bármikor megtörténhet, hogy módunk adódik megtapasztalni, hogy milyen az életben a filmekhez képest. :O :)
süti beállítások módosítása