HTML

ZSkategória avagy akció minden mennyiségben

Ez egy emlékmű, egy panteon a Zs kategóriás akciófilmeknek, sorozatoknak és isteneknek.

Ez itt a reklám helye

ZSsztárok

Légy a ZS közösség része!

Friss topikok

  • Gerberus: Immár ő is eltávozott. (2024.02.05. 01:30) Carl Weathers
  • Gerberus: @Custertábornok: Richar Lynch-csel sem foglalkoztak, pedig ő már 2012-ben meghalt és az egyik legi... (2024.02.05. 01:27) RIP: elhunyt Rutger Hauer
  • Gerberus: Ha már Billy Dragoról és Rutger Hauerről megemlékeztél gondoltam szólok, hogy Lynch is meghalt már... (2022.04.05. 02:19) Richard Lynch
  • TH1: hehe, két évvel később rátaláltam, hogy öt év szünet után volt új poszt. :D (2021.05.12. 00:04) Zssablonkarakterek: a disztópikus jövő tini harcosa
  • Count di Luna: Mostanában a Yakuza 0 játék igen jól hozza a Zs hangulatot, a 80-as évek végi világot meg mindent,... (2021.03.12. 01:39) ZSsablon karakterek: A maffia

Ez is a reklám helye

HTML

Zstevékenységek: A kihallgatás

2010.01.18. 09:42 Winston007

A gonosz gengsztert vagy a gyanúsítottat elkapják és beviszik a yardra kihallgatni, sok filmben megtalálható ez a jelenet. A kihallgatási procedúra pedig legtöbbször precízen kialakított sablon forgatókönyvek alapján történik.  Mai posztunk – ha még nem valaki nem találta ki - a rendőrségi kihallgatásról szól.

A legfontosabb, hogy a kihallgatandó személyről már az elején tudjuk, hogy bűnös vagy nem. Főleg a thriller jellegű filmekben.  Ilyenkor a csávót leültetik a mindig fehér falú , két székkel és egy asztallal rendelkező nagy tükörrel felszerelt helységbe és egyedül hagyják.  Persze a tükör mögött ott kávézik a fél rendőrség, szigorúan könyök magasságig feltűrt ingben és igénytelenül szétgyűrt nyakkendőben. A gonosz csávó pedig nézi a tükröt, erre az összes idióta fakabát összeszarja magát, hogy „Honnan tudja, hogy itt vagyunk!” esetleg „Ez a rohadék figyel minket” illetve ha mosolyog „ Röhög rajtunk a szemétláda!”. A rendőrök készségesen elhiszik, hogy a gyanúsított szuperképességű és átlát a tükrön, az eszükbe se jut, hogy kb. minden krimiben van ilyen tükörablak.

A kihallgatás elején a legtöbbször két rendőr megy be, a szokásos jó zsaru, rossz zsaru felállásban. Az elmaradhatatlan elem a kávéval és cigivel kínálás, ha elfogadja a gyanúsított akkor tuti ártatlan. Hogy miért? A válasz egyszerű: amikor átveszi a cigit vagy a poharat remeg a keze és vagy kiönti kávét vagy nem tudja meggyújtani a cigit. Ellenben a bűnös nem kér semmit, ő rögtön letegezi a nyomozókat és mosolyog, ami halálos bűn! Mert csak a nyomozó tegezhet! Az első mondat mindig szinte ez: „Johnnie most nagy bajban van, ebből már nem mászol ki” esetleg a „Nehogy azt hidd, hogy ezt most megúszod”.  Az ártatlan vagy a bűnrészes már itt megtör, mint az egyszeri plasztikai sebész Lendvai Ildikó mosolyán és rögtön sírni kezd, takna-nyála egyben és közben mentegetődzik illetve elmondja időrendi vagy ABC sorrendben a bűntársai nevét.  „Larry volt, én mondtam neki, hogy ne tegy! Én mondtam neki! „ aztán hüpp-hüpp.  Közben pedig úgy fogy a Zewa Softis mint Rambo géppuskájából a golyó. A rendőr a neveket hallva a vállára teszi a kezét és azt mondja: „Jól van, most már nem lesz semmi baj! Tudjuk, hogy nem tehetsz róla”. A következő snittben pedig már veszi a zakóját és ordibálva küld „minden egységet” a helyszínre.  Egyszer megnézném, hogy egy este több tanúkihallgatás van és mindegyik végén kirohan a nyomozó és minden egységet odarendel valahova akkor mi lenne……

A gonosz ezzel szemben okos és idegesíti a nyomozót, persze az utolsó áldozata általában a rendőr egyik közeli hozzátartozója volt. „ Érdekesen sikoltott a barátnője, azt hittem bátrabb.” ha gecibb akkor a „ Milyen érzés a barátnője halálának a felelősének lenni!”. A nyomozó ekkor elveszti a fejét és a gonoszt felrakja a falra, a társa pedig ordítva próbálja meg lefogni: „Nem ér ennyit a karriered David! Ezt akarja, hát nem érted”.  Ha szerencséjük van akkor, pszichopata a csávó és néhány fotó után már tételesen ismerteti azoknak az ókori démonoknak a nevét akikkel napi szinten meetingel és annak a minimum 1000 éve elveszett vallásnak a teológiai elemzését amiben hisz. Aztán figyelmezeti a nyomozót , hogy hamarosan eljön Anália és Ánusz a két fél sumér, negyed egyiptomi és egytized kecske tartalmú Isten és mindenki összeszarja magát.  Az ilyen gyanúsított mindig valami különleges dolgot tesz: vörös hajú szűz lányok szeplőjét vágja ki, de biztos, hogy valami testrészt elvisz a helyszínről. A pszichopatát persze mindig elengedik, kopognak a kihallgató szoba ajtaján és kihívják a rendőröket. Bemennek a tükör mögé és közli a kapitány, hogy „nincs ellene semmi bizonyíték” a lakásán talált fél falunyi hullán kívül „ értsd meg, el kell engednünk”. A pszichopata pedig mosolyogva nézi a tükröt. A nyomozó ekkor megint idegbeteg lesz és valamit felrúg.

Ha sztár maffiózó a gyanúsított akkor az ügyvéd jelenik meg perceken belül. Minden mondatnál amikor beszól a nyomozó a védencének csak egy dolgot tud modani: „Ön fenyegeti az ügyfelemet!” ekkor pedig mindenkiben meghűl a vér. Mert ez csak egyet jelenthet: kártérítési pert! Ezt elkerülni fontosabb, mint hogy kiderüljön az igazság. A legtöbbször a gonosz gyanúsított szabadon elmehet, mert akkor a nyomozó lelőheti a film végén!

 

25 komment

Címkék: zstevekenysegek

A bejegyzés trackback címe:

https://zskategoria.blog.hu/api/trackback/id/tr911681367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

purga · http://horrormirror.blog.hu 2010.01.18. 09:50:53

pontosan így szokott lenni:)
a főganét a kihallgatáson sose kapják el, eleve valami mondvacsinált ürüggyel tudják csak bedugni 1-2 napra (pl. szemetelésért), és ekkor jön az ominózus mondat:

"még meg sem szárad a tinta a jelentésén, de én már szabad leszek"

apropó, látott már vki főhőst jelentést körmölni?

Leadfoot 2010.01.18. 10:05:45

Ha meg valami fanatikus állat a kihallgatott, akkor amíg a zsaru átmegy a hózentrógeres kollégáihoz a tükör túloldalára, a kihallgatott fogja, és kinyírja magát rituálisan. Eltöri a saját nyakát, beledöfi az agyába a kávéspohárban felejtett pálcikát, ilyesmi...

Ha pedig a kihallgatott személy ártatlan jófiú, akkor valami keveredést csinál, vagy kiakasztja a zsarut, és ennek a leple alatt lenyúl valamit (gémkapocs, toll, bilincskulcs, stb.), aminek a segítségével később kiszabadul.

Dr. No 2010.01.18. 11:08:32

Tipikus szöveg:
Miután a nyomozó kijön a kihallgatószobából, a főnöke, aki a detektívtükör mögül figyelte e kihallgatást, odaszól neki:

- Frank, ugye tudod, hogy ezért felfüggesztenek?

T. Norbert 2010.01.18. 13:42:41

Sztármaffiózónál tipikus effekt még, hogy rágyújt a szivarára, majd így szól:

-Mit tettem? Talán átmentem a piroson?

vagy pedig:

-Lehet, hogy én voltam. De sajnos nem tudja bizonyítani.

Nöi gyanúsítottnál a nyomozó még ilyet mondhat:

-Tudom, hogy egyedül neveli a gyerekét, és azt is, hogy maga most próbaidön van. Csak egy telefonomba kerül, és maga börtönbe, a gyereke pedig árvaházba kerül. Tehát jobb, ha elmond mindent.

davyjones 2010.01.18. 15:55:11

Kimaradt belőle az a rész, hogy a rosszfiú az ügyvédjével van jelen a kihallgatáson és a rendőr pofájába vigyorog, tudva, hogy az nem tehet ellene semmit. Ekkor a a szabályokra fittyet hányó rendőr valami ügyes trükkel kiküldi az ügyvédet vagy egyszerűen csak kilöki és rázárja az ajtót.
Ezután bennt elszabadul a pokol, az elkövetőt a falra keni, széktámlával folytogatja vagy egyszerűen a szavak erejével megtöri és vallomásra kényszeríti.
Ezután jön hogy a rendőr visszamegy a tükör mögé és ott közlik vele hogy ez könnyen a karrierjébe kerülhet, nyilván a jelvényét meg a fegyverét le kell adni és kényszerszabadságra küldi a főnöke. Miután mindez végbemegy egyszerű civilként végre tényleg elkezdődhet a nyomozás az ügyben természetesn saját szakállra, amihez ha szerencsénk van még egy társat is kapunk aki mindenben a tökéletes ellentétünk.

Néma Bob · http://kriptid.blog.hu/ 2010.01.18. 16:44:15

Ez rohadt jó bejegyzés. Végre:)

Kifelejtettél egy másik kihallgatós mondatot:

Amikor a főhős hozzátartozoit nyírta ki az aktuális terrorista, vagy pszichopata, akkor ördögi vigyoral a képén ezt mondja.
- Na gyerünk. Üssön meg, verjen szarrá, álljon bosszút, na mi lesz. Ontsa ki a beleimet - majd közel hajol a nyomozóhoz é csak ennyit mond. - Ahogy én tettem a csivavájával.
Ekkor jön az, hogy a nyomozó beleveri a fejét az asztalba párszor és a fánkzabáló kollegák fogják le, miközben a főgenya megropogtatja a nyakát.
- Na mi van haver, csak ennyit tudsz?

Vagy másik vicces dolog:
A rendőr bemegy, majd elkezdi dobálni az asztalra a gyilkosság helyszínén készült fotóket, mire a gyanúsított, vagy az informátor mindent bevall: a gyilkosságot, a szomszéd macskáinak a felkötését, a Vietnámi háborút, mind a két világháborút és még a Spártai 300-ak lemészárlását is.
Erre a nyomozó csak ennyit mond:
- Vigyék ki innen ezt férget.

Thresher 2010.01.18. 17:02:48

Adalék még, hogy ha nem sikerült infót kicsikarni, akkor ott hagyják egyedül a szobában a gyanúsítottat. Ekkor félórán belül jön egy társ, aki egy A/4-es papírt szorongatva közli hogy "Dave, nem ő a mi emberünk!"
Ekkor Dave kikapja a paprít, belenéz, "Ez biztos?" a csaj (merthogy mindig nő hozz papírt) közli hogy "Igen a fiúk most nézték át" vagy "Igen, Tony szerint nem nem egyezik a lábujjköröm minta"

Ekkor Dave "Jó, engedjétek el, de valaki figyelje", majd két kezét a tarkójára teszi, és a plafont nézi miközben kifújja a levegőt.

johevi 2010.01.18. 17:09:40

Amikor a KEZDŐ rendőr nem tudja szórabírni a gyanusítottat, akkor azt mondja a PROFI rendőr: - Majd én! Nincs időnk erre! És bemegy, belülről eltorlaszolja az ajtót, amire a kinti többiek pánikba esnek, majd a gyanusítottat dulván a padlóla löki, a fülébe teszi a szék egyik lábát és ráül. 5 perc mulva az egész csapat együtt megy a megadott címre....

Tájfájter 2010.01.18. 17:15:09

Ami kimaradt:

- jó zsaru rossz zsaru előadás.
- Ugyanez egy rendőrrel, vagy Nicolas Cage-dzsel :-)
- A tükör mogott adott pillanatban kikapcsolni a felvevő készülékeket, a többi rendőrt kiküldeni még több kávéért.
- Amikor a rendőr a kihallgatás után a jelentését gépeli, akkor tuti hozznak neki egy pizzát-borítékot, ami bomba és felrobban a fél örs

Dr Milton 2010.01.18. 17:50:15

Kleenex-szel törli a könnyeit nem Zewa-val

_wood_ 2010.01.18. 18:04:33

rambó géppuskájából nem is fogy a golyó...

:) amúgy tetszett

viszont kimaradt a "gyanúgyított sunyiban nyitja a bilics zárját a korábban a radiátor alól guberált, szájban csempészett rozsdás fecsivel"-rész

balfék 2010.01.18. 18:20:53

Lassan már annyi variációt írtok, hogy a végén kiderül mindegyik filmre jut egy.

nyílméregbéka 2010.01.18. 18:48:51

Ezen a poszton sírtam.

Szerintem amúgy komoly baj, hogy ennyi filmet nézünk, és már kívülről tudunk minden fordulatot, mert az átlagosabb filmek már semmi újat nem hoznak, az ember minden jelenet elején tudja, mi fog történnni. Ez azért néha nem jó. Pl. mikor az Avatart láttam, és a 45. perctől pontosan tudtam, kivel mi fog történni, és valóban mindenkivel az történt.
Pedig nem is volt benne kihallgatás.

skaven 2010.01.18. 18:50:43

olyan is van mikor a fontos gyanusitottat megolik, mikozben a zsaruk a tukor mogott fankot esznek/megbeszelnek valamit es epp nem neznek be a kihallgatoba. :)
persze a gyilkos siman kisetal a rendorsegrol ezutan. :)

nyekk 2010.01.18. 18:57:00

Ember bemegy a yardra, és közli, hogy most verték le egy bikacsökkel, elvették a buxáját, bankkártyáját, slusszkulcsát, és elhajtottak a kocsijával.
Unott rendőr rágózik, közben a rendőrcsajok seggét stírolja, és a körmét, valamint az orrát, fülét piszkálja felváltva.
"...Uram! Napi 30 km-re kapunk benzint a járőrautóba. Pont ennyire lakik a főnök oda-vissza, beiktatva a feleség munkahelyét, a gyerek iskoláját és a Tescót..."
Nem jut eszembe, melyik filmben láttam?...
....Úristen, ez nem film volt, hanem velem történt meeeeeg! Hilfe!!!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.01.18. 19:17:08

:)

A bűnös ügyvédje:
- Erre nem kell válaszolnod!

Zsaruk:
- A társa már mindent bevallott.

báró Leopold 2010.01.18. 19:29:49

Nekem csak azt mondd meg Winston, h az angolban hogyan lehet tegezni :-)

Síontan 2010.01.18. 20:02:38

"néhány fotó után már tételesen ismerteti azoknak az ókori démonoknak a nevét akikkel napi szinten meetingel" - :):)

A jó/rossz zsaru szisztémát viszont tényleg alkalmazzák valódi rendőrök valódi bűnügyekben (nincs olyan nyomozós film, ami legalább körülbelül a valóságot adja vissza?...), ketten bemennek kihallgatni, az egyik szemétkedik és ideges, a másik megértő és higgadt. Csak az igaziak rájátszanak, a zséfilmekben meg eleve ilyenek a zsarukarakterek, ugye, mindenki csak olyan társat kaphat, aki neki mindenben szöges ellentéte, vagy egy modell jellegű nőt, akivel utálják egymást, legalábbis eleinte.

@nyílméregbéka: Én ilyet játszottam a Van Helsinggel, mindig előre bemondtam, mi fog történni. Általában el is találtam. Apropó, igaz, hogy nem akció, de az amerikai vígjátékok is ilyenek, végül is, azoknak is van egy sablonjuk - ahogy megjelennek a szereplők, lehet tudni, hogy kivel mi történik. Kár beléjük az a rengeteg pénz, mind ugyanarról szól.

És vannak még a tipikus zsarunevek. Jack, David, Michael, néha Will, de legfőképpen Frank.

europatriota 2010.01.18. 21:31:50

@báró Leopold: Hadd segitsek.
Angolban akkor tegezel, ha nem teszed hozza, hogy "Sir" vagy "Ma'am".
A shakespeare-i angol sokat valtozott es ma mar a "you"-t hasznaljak a "thou" helyett is.

Commissar Morak · http://wolfgangsharfke.wordpress.com 2010.01.18. 23:51:20

A zsliveok nagyon szarok Winston, de a Zstevékenységekkel visszahoztad a színvonalat a blogra.

ÁDI (törölt) 2010.01.19. 16:03:39

Az ügyvédesdinél még az a variáció is van, hogy a gyanúsítottnak csak ennyiból áll a szókincse " Az ügyvédemet akarom!" Erre pedig a tipikus válasz:- Sokára ér még ide az a mocsadék ügyvéd, addig is nem akar nekünk csiripelni valamit?

Az angol nyelvben pedig a megszólítástól függ, hogy tegezel vagy magázól, úgy ahogy europatriota írta.

T. Norbert 2010.01.19. 16:30:09

A széklábas vallatásról kapásból eszembe jut Kurt Russel a Tango és Cashből a kínai bérgyilkossal.

"Tartunk egy intenzív nyelvtanórát, nem is tudom, de valami azt súgja, hogy nemsokára folyékonyan fogsz beszélni."

"-Mi folyik itt? -Semmi. Nyelvtanfolyam kezdőknek."
:)

Az ügyvéd elég gyakran bekérdi a kihallgatáskor:

-Egész pontosan mivel vádolják az ügyfelemet?

Néma Bob · http://kriptid.blog.hu/ 2010.01.27. 15:03:03

De valamit kifelejtettek:

Amikor a gettóköcsög a kihallgatóba, azt ordibálja a rendőrőknek, miközben járkál.

- Na elvitt a Gestapó. Rohadt nácik, rohadt SS-ek.
süti beállítások módosítása