HTML

ZSkategória avagy akció minden mennyiségben

Ez egy emlékmű, egy panteon a Zs kategóriás akciófilmeknek, sorozatoknak és isteneknek.

Ez itt a reklám helye

ZSsztárok

Légy a ZS közösség része!

Friss topikok

  • Gerberus: Immár ő is eltávozott. (2024.02.05. 01:30) Carl Weathers
  • Gerberus: @Custertábornok: Richar Lynch-csel sem foglalkoztak, pedig ő már 2012-ben meghalt és az egyik legi... (2024.02.05. 01:27) RIP: elhunyt Rutger Hauer
  • Gerberus: Ha már Billy Dragoról és Rutger Hauerről megemlékeztél gondoltam szólok, hogy Lynch is meghalt már... (2022.04.05. 02:19) Richard Lynch
  • TH1: hehe, két évvel később rátaláltam, hogy öt év szünet után volt új poszt. :D (2021.05.12. 00:04) Zssablonkarakterek: a disztópikus jövő tini harcosa
  • Count di Luna: Mostanában a Yakuza 0 játék igen jól hozza a Zs hangulatot, a 80-as évek végi világot meg mindent,... (2021.03.12. 01:39) ZSsablon karakterek: A maffia

Ez is a reklám helye

HTML

Hungazsikum: Barátok közt

2009.03.15. 21:03 Winston007

Régóta fontolgattam, hogy a Barátok köztről is összedobok egy aranyos posztot, mivel ez az a sorozat ami betöltötte a Szomszédok által hátrahagyott űrt a magyar lélekben. A mi Dallasunk! A sorozat egyszerű: van egy nagy bérház, amiben laknak családok. Az induláskor az összekötő szál a Berényi család volt: vagy nekik dolgoztak vagy valahogy függtek tőlük. Az egész pörgés a Berényi Kft. körül forog, komolyan mondom valami nagy titok lehet a cég körül. Mert egy építőipari cég! Mindenhol válságban az építőipar, mennek csődbe a cégek, ezek meg úgy harcolnak minden egyes tulajdoni százalékért mintha ha Shell lenne. Amint valaki tulajdonhoz akar jutni, felpörög a sorozat: hullanak a szereplők, robbantanak, gyújtogatnak, dugnak. A másik érthetetlen dolog a Rózsa bisztró. Egy retkes bérház udvarán el van dugva egy kávézó, ehhez képest ezért is megy a háború mintha a McDonalds összes joga az étteremhez járna. Ja és mindig tele van! Ott minden eladható: 10 megás ADSLek repkednek pár ezerért , de internetezni mindenki a bisztróban akar. Senki se főz, mert a Rózsában biztos olcsóbb a kaja. Még kávét se csinálnak, azt is ott tolják le.

A Berényi család a klasszikus Ewing felállásban vonul fel a képernyőre: Miklós a Jockey, a sikerszakállas gonosz csávó, akit már lelőttek, felgyújtottak, megvertek most meg épp egy legyőzhetetlen halálos betegséget győz le. Ő mindig kavar. Ott van a testvére András, aki a helyi Bobby. A becsületes lúzer, a felesége dobta, a lánya otthagyta, a fia is. Tiszta gáz a csávó és még egyszer régen félrekúrt és abból is lett egy kislánya. Aztán ott van Claudia, aki az Űrgammákból a Szulák Andi féle gonosz szuka vonalat viszi tovább. Kicsit olyan mintha a Guldenburgok örökségéből lépett volna ki a cseléd és itt jaszkarizik Budapesten játszva az őnagyságát. Na neki volt az makákó képű fia Ákos, aki aztán ugrik egy fejest a ház tetejéről, hogy aztán a Jóban-rosszbanban landoljon pár év múlva. Claudia is állandóan kavar és utálja Miklóst. Aztán ott van Zsolt, akinek harmadik szemét már leoperálták, de ő is állandóan mutyizik a bisztróban. Komoly nemzetközi összeesküvések mennek ott is, Zsolt mindenben benne van vagy volt  Zsófiban is. Aztán ott van a Kertész család, ők a sorozat proli vonala, Magdi néni és Vili bácsi a rendszerváltás utáni Lenke néni és Taki bácsi. Fiúk Géza pedig jószívű gengszter, aki mindig jót akar de rossz lesz belőle. Cserébe jó nőket kap.

A sorozat roppant izgalmas, komoly társadalmi problémák kitárgyalási helye: itt volt először buzi valaki és csattant el egy férficsók. A színész ugyan kibukott a sorozatból de cserébe polgármester lett. Mondjuk szar lehetett úgy sétálni az utcán, hogy közben mindenki mutogatott rád és azt mondja: "Nézd Misi a buzi!" Emellett volt itt abortusz, drog és alkohol probléma. Szóval minden. Persze itt is megvannak a jó magyar dolgok: a rendőr itt mindig pontos és gyorsan jön. A legkisebb szabálysértést is teljes szigorral vizsgál ki. Aztán ott vannak az építkezések, ha valakit feketén alkalmaztak kiverték a balhét a Berényiék, hogy micsoda undorító dolog. Egyszóval gáz az egész.

Nekünk férfiaknak legalább megvoltak a lengő csöcsök: először a kis Konta Barbi, majd az aktuális Tildák. Ugyanis Tilda a fogyó karakter: kétévente újat kapunk. De mi nem nagyon veszük észre mert csak a melleket figyeljük. A sorozat mégis mintha elveszítené a lendületét: egyre több új szereplőt kell behozni és még Berci kutya is megmurdelt. A nézettségén ez nem látszik, hála a Story magazinnak ahol már az is hír, hogy őszül Miki szakálla. Bárhogy utáljuk ezeket a sorozatokat fontos szerepet töltenek be az életünkbe, legalább erre a fél órára békén hagy minket az asszony....Ez pedig nem elhanyagolható szempont, csak akkor ha neked is épp megy valami jó filmed a tévében. Végül pedig itt egy epizód ismertetés a végére, írjon aki érti!


Az epizód ismertetése: Géza Botondot bízza meg egy nem túl kellemes feladattal. László feszültséget szít Imre és Nikolett között. Miklós figyelmezteti Nórát Claudia álnokságára, de hiába. Claudia kénytelen leereszkedni Botondhoz, hogy Vanda segítségére siessen. Linda Zsófinak szegezi a kérdést, mennyire erőszakos ember Zsolt, és megtudja, hogy Zsolt mit tett Zsófival. Miklós gyanítja, hogy Attila készül valamire, András pedig óva inti Claudiát attól, hogy felingerelje Zsoltot. Magdi tudomást szerez az eltűnt gyémántról. Miklós Attilához fordul segítségért. László kiáll Nikolett mellett.

40 komment

Címkék: hungazsikum

A bejegyzés trackback címe:

https://zskategoria.blog.hu/api/trackback/id/tr721004345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

europatriota 2009.03.16. 09:44:31

Igy olvasva de jo, hogy ez teljesen kimaradt az eletembol.

lojzi1 2009.03.16. 10:21:08

Winston!
Most rajtakaptunk, te nagyon csapatod ezt a sorozatot! Teljesen naprakész vagy belőle, ez a ma esti epizód lesz zanzásítva!

A szomszédok poszt kapcsán részletesen kifejtettem a véleményem a BK-ról, és szerintem is a Dallas vonalat követi, a Szomszihoz nincs sok köze, nincsenek kikacsintások a magyar rögvalóságba, ha meg néha mégis, az csak homokszem a gépezetben.

A Berényi Kft. és a Rózsa bisztró bizony két nagy talány, ezekhez nagyok kell a 'suspection of disbelief'. A kft egy nagy cég, ami mega-giga lakóparkokat épít, de egy szakadt rocker elviszi az egész irodát egy melák fénymásolóval és egy elektonikai múzemtól kölcsönkapott LCD monitorral.

A Rózsában remek konyha is van kávén túln, de valami virtuális helyen, mert soha nem látjuk, sem az ottani alkalmazottakat. Zsolt 'irodája' a backoffice, ahol annyi száraztészta, babkonzerv meg occsó színes üditő van, mint egy atombunkerben. 5-6 asztalnál nincs több, de három pincér+főnök is dukál hozzá: Vili bá, Kanga és Pisti, a személyes kedvencem, aki 10 év után néha már 1-2 rövidebb mondatot is szólhat.
Fő termékük a kávé, amiből többet isznak mint a Dallasban viszkit.

Egy PhD-re való kutatási terület lenne a szereplők párkapcsolati hálózatának feltérképezése, hogy ki, kivel, mikor miért és miért nem. Tildát pl. az összes korabeli szereplő megdugta.

Legbánatosabb mégis a dickens-i sötétségű gyermekkor ritkán, de rendszeresen felbukkanó felemlegetése a Berényi tesók részéről: vadista szandál részeges apa aki szíjjal verte őket, nevelőintézet, stb. Ez szomorú dolog, de egyáltalán nem illik a képbe, és legfinomabban fogalmazva is erőltetettnek nevezném.

Nagyon érezhető, hogy az egyes epizódokat mások írják. Néha meglepően pörgős, ötletekkel teli, kifejezetten humoros elememekkel tarkított epizódok is vannak, aztán rövidesen leül a sztori, és 3-4 epizódon keresztül rágódnak valami tökegyszerű dolgon. A pörgős részek arról ismerszenek meg, hogy ezekre nem vagy csak nehezen alkalmazható az interpoláció elve, miszerint bármely rész tartalma kikövetkeztethető az előtte lévő és az utána követkető rész ismeretében. Sajnos ilyenek ritkán vannak.

winston01 2009.03.16. 10:39:36

"az interpoláció elve, miszerint bármely rész tartalma kikövetkeztethető az előtte lévő és az utána követkető rész ismeretében"

A húgom szerint elég heti egy részt megnézni, hogy követni tudja az ember.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2009.03.16. 11:06:40

Amit a végére másoltál, azt ismerem, az a Szabó család.

rudie 2009.03.16. 11:23:32

Nem árt tudni, h a férfikarakterek túlnyomó része bűnöző hajlamú (Miki, Zsolti, Géza és az asztalos csávó már ültek, az új Kertész gyerek még nem), plusz ott vannak még a szereplők kárára elkövetett erőszakos bűncselekmények (széles a paletta: lopás, rablás, csalás, nemi erőszak, gyilkossági kísérlet stb.) Kész fertő!!!

T. Norbert 2009.03.16. 12:30:28

Nem nézem eme remekmüvet, hálistennek totál függetleníteni tudtam magam töle. Pár éve valami olyasmit olvastam, hogy a rajongók követeltek vissza egy megölt szereplöt, akit csak úgy lehetett volna visszahozni, hogy kiderül, hogy az addigi epizódok valaki álma volt. A keszítök gondolkodtak is a dolgon. Végül meglépték, nem tudjátok?

T. Norbert 2009.03.16. 12:34:24

ern0:Nem Szabó család, egy BK epizód. Ha beírod a google-be, hogy "barátok közt", az elsö kidobott, retekklubos oldalon olvashatsz ilyesféle összefoglalókat.

lojzi1 2009.03.16. 13:00:01

@T. Norbert: az a Dallas volt, ember! Bobby-t hozták így vissza (tudod, aki az Ember az Atlantiszról-t is játszotta), a halálát csak Pamela álmodta (tudod, az a jómellű bige, aki fiatalon xxx filmeket is vállat, forog is a neten az egyik szopása)

T. Norbert 2009.03.16. 13:10:22

lojzi1:Tudom, hogy a Dallas volt! (´82-es vagyok, ember!) Pont ez a lényeg, hogy olyan hírt olvastam, hogy a BK-ban is meg akarják ugyanezt lépni.

lojzi1 2009.03.16. 13:25:36

@T. Norbert: állítólag Kertész Géza volt akit a 'nép szeretete' hozott vissza, de ő csak sitten volt jóideig.
Így megy ez, ismert ('celeb') lesz valaki egy ilyen sorozattól, aztán pár év múlva akkora művésznek gondolja magát, hogy őt a sorozatbeli szerepével azonosítsák, meg egyébként is akkora művész, hogy az már összeegyezhetetlen a sorozat egysíkúságával és lelép. Aztán többet nem hallunk róla (I.Tilda, I.Noémi, Tóni, Berényi Ákos stb.)

Funci · http://ertemhogymiertnemerti.freeblog.hu/ 2009.03.16. 14:00:58

De a Tóni halála utáni szívtranszplantáció sem volt semmi azé'.

T. Norbert 2009.03.16. 14:12:04

Valaki be tud linkelni valami jellemzö gagyi videót a sorozatból?

lojzi1 2009.03.16. 14:18:37

@T. Norbert: minek ide link? ma este, retekklub, 20.40 :)

De ha már tényleg keresel, akkor azokat keresd, amikor II.Tilda próbálta a házasságát menteni combfixes mutatvánnyal!

T. Norbert 2009.03.16. 16:14:32

Nem Magyarországon élek. Lehetne linkelni olyasmi módon, mint a Szomszédoknál. Vagy ez még arra sem érdemes?:)

T. Norbert 2009.03.16. 16:53:55

Az elsö egy "életszerü" jelenet. Na és hogy írták ki öket? Halállal? Vagy túl durva vagyok?

europatriota 2009.03.16. 19:08:09

Nnna, en is megneztem, hogy mire izgultok a TV elott odahaza.
Szerintem jobb, mint a Szomszedok volt, abban meg a jo szineszek is hiteltelenne es ripacsokka valtak. Ez meg, ha nem is olyan humoros, mint a FRIENDS, azert van olyan jo. (Mondjuk attol nem is nehez jobbnak lenni.)
Az viszont meglep, hogy otthon milyen kib...tt jo csajok vannak es hogy mennyire szeretnek dugni.
Lehet, hogy vissza kene koltoznom?????????
:o)

suo tempore 2009.03.16. 19:18:12

én ebből egy büdös részt nem láttam, de leírva szórakoztató

vannak ismerőseim, akiknek ehhez igazodik a napirend, még a telefont se veszik fel, ha ez megy

onnan tudom,h megint ez a műsor :DDD

kríípsz · http://tdyweb.wbteam.com/Drabik.htm 2009.03.16. 20:39:10

Telefonbeszélgetés az eddig halottnak hitt szegedi féltestvérrel:
-Gyere FEL Pestre! Ismered a Rózsa bisztrot?
-Mííg szép!
-Akkor ott találkozunk.
-Viszek kóbászt meg desznyósajtot!

füligjimmy77 2009.03.16. 22:04:42

Egy részt soha nem láttam. Hogyan tudtam elkerülni, sámomra is rejtály. Viszont az egyik egyetemi szobatársam anno remekül tudta utánozni az úgynevezett "barátok köztös szüneteket". Ez abból állt, hogy a mondat végén félrefordította a fejét, és elgondolkodva bámult a semmibe. Baromi idegesítő volt, akik nézték a sorozatot, azok röhögtek rajta. @lojzi1: váó, tényleg kering xxx videója a neten? Azért Vicoria nem mai csirke már ő se, az 'tesók közt' is lehetett vagy 30 éve.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2009.03.16. 23:19:08

Azért poén hogy a cím ugyebár BARÁTOK KÖZT de ettől még mindeki megcsal, átver, megver, megöl, félred*g, kihasznál mindenkit... Ha ilyenek a barátok akkor ebből nem kérek. :)

Asidotus 2009.03.16. 23:47:04

@Prof. William:
Szerintem az az akkor épp az HBO-n nagy sikerrel vetített Jóbarátok miatt volt, hogy az emberek rá asszociáljanak

ügyfélszolgálatos 2009.03.17. 00:48:23

Fostalicska sorozat. Díszleteket felgyújtani, szereplőket kőbányába küldeni, írókat felakasztani.

DiliQtya 2009.03.17. 10:01:44

@lojzi1: "tudod, az a jómellű bige, aki fiatalon xxx filmeket is vállat, forog is a neten az egyik szopása" - Hol az a video? Ide vele.
Kabátok köztöt nem néztem soha. Fapofa+géphang, azok nem is színészek, bár többen állítják hogy azóta sokat finomodtak. Gondolom egy faékhez képest...
A szomszédokat is otthagytam anno, mivel gyerekfejjel is feltűnt hogy moralizálnak a nagy magyar szegénységről, miután éppen kimásztak az autóból(konkrétan Frajt Edit egyik jelenete rémlik). Hát az ilyen kussoljon, útáltam a sok képmutató szerepet. Most meg ezek a félkegyelműek, egyqtya.

Edigej 2009.03.17. 10:08:11

Abszolút egyet tudok érteni! A tavalyi év egyik nagy eredménye volt, hogy a cigiről ugyan nem szoktam le, de a BK-ről igen. Jó, Dublinban nem volt nehéz... :) Bár általában fél órával az epizódok után már lehet torrentről tölteni ha jól tudom :)

Ami a Rózsát illeti, nem is véletlen hogy jól megy, hisz mindenki ismeri Pesten. Ha egy találkozót kell megbeszélni, akkor "Ismeri a Rózsa Kávéhézat? Igen? Akkor fél 5-kor ott". Felhívnám a figyelmet arra, ahogy a ház jellemfejlődésével párhuzamosan (a szereplőkéről sajnos nem beszélhetünk) bisztróból kávéház lett.

A rögvalósághoz való szálak hiányával nem értek egyet. Ott volt a falusi kocsmaverekedés, miután a gazdaggyerek Palika a katonaságnál összekerült a két parasztgyerekkel. Na, akkora osztályellentétet maga Karl Marx sem találhatott volna ki szebben. BK-ék még a külpolitikát is felölelték: a hiperlúzer Imre a Vajdaságból szökött meg és koszovói barátnője volt, hát mi ez ha nem az Earth Song felmagyarított változata?

A szereplők egyébként igencsak kövér és amúgy nem létező sztereotípiákat mutatnak be, mint egy rendes Romana-regényfüzet. Imre, a rendes bölcsész egyetemista, aki vérre menő töriversenyeket folytat, fordítással (is) keresi kenyerét, állandóan könyvtárba jár és amúgy pedig lúzer. Orsolya a mai emapncipált nő mintaképe, ide a rozsdás bökőt, hogy a sorozatot néző háziasszonyok 90%-a rá akar hasonlítani és halk kacajt folyt el az ikeás takaróban mikor Orsi kiosztja Lacit. Stb.

Magdika a legnagyobb sztereotípia természetesen, nem véletlen, hogy ennyien utálják. Az iwiwen létezik az LMKMBK, azaz a "Lincseljük meg Kertész Magdit Baráti Kör". Az is meglepő, hogy állítólag őt nagyon szerették a Berényi fiúk az intézeti időkben, de azóta meg többé-kevésbé tapló vele mind. Nagyon vicces volt, mikor megcsinálták karácsonyi bónusznak az intézeti éveket bemutató filmet, és kiderült, hogy Vili bácsi már akkor is ugyanolyan öreg volt mint most, csak bundesliga-frizurával.

A kapcsolati háló feltérképezésére egyszer egy esős délutánon vállalkoztunk egy haverommal, de alig-alig tudtuk kibogozni. Lassan már tényleg azért kell vérfrissítés a sorozatba, hogy legyen új ember, akivel dugni lehet. Szintén megérne egy misét az, hogy van-e két ember a sorozatban, akik nem, vagy csak alig beszéltek még egymással.

A díszletek külön postot érdemelnének, szerencsére ennek már utánajártak: www.origo.hu/teve/20050614baratok.html

lojzi1 2009.03.17. 11:19:22

@Edigej: jujj, az a karácsonyi prequel duplaepizód ultragáz volt! Az tényleg Charles Dickens legsötétebb műveit idézte!
Az egész sanyarú gyerekkor baromira nem illik a képbe, gondoltam már hogy az egyik döntéshozó fejesnek volt nehéz gyerekkora, ezért kell ezt a vonalat folyton erőltetni, mint ahogy a Disney rajzfilmek meg aztán filmek is mind árvagyerekekről szóltak sokáig (pl. a kölyök Kurt Russel állandó árva cserkész szerepei)

lojzi1 2009.03.17. 11:25:21

@füligjimmy77: jaja, még a Dallas előtt volt az. Sok éve láttam azt a szópós videóját, nemhiszem hogy meglenne az archívumomban, elég rossz minőségű volt, de felismerhető volt benne és soha nem is nagyon tagadta hogy így kezdte az ipart.

Edigej 2009.03.17. 11:38:08

@ügyfélszolgálatos: nem hülyeség, amit mondasz, az Ákost játszó színész eredeti foglalkozása kőfaragó volt (asszem)

kríípsz · http://tdyweb.wbteam.com/Drabik.htm 2009.03.17. 16:07:50

Na, azért mégiscsak tűlzás, hogy kisegítő irodistának 80-90k-s full extrás albija van, egyedül, vagy a hapsijával/nőjével, aki vagy munkanélküli, vagy pincér/takarítónő. Hitelt is kapnak, amit szorgosan fizetnek, és kávézóba járnak almáspitézni. Ezt az alapot elég gyakran megjátszák.

Ami pedig a sanyarű gyerekkort illeti, ez tök reális.

Minél erszényesebb főnököm volt eddig, annál lelkesebben bizonygatta, hogy egy nadrágon osztozott a 7bátyjával annakidején, és két éven át csak sóskenyeret evett.

Lidérc · http://feldolgozasalatt.blog.hu/ 2009.03.17. 18:29:39

@piringer: Na ez akkora melléfogás volt, szögedi vagyok és mi ő-zünk.

kríípsz · http://tdyweb.wbteam.com/Drabik.htm 2009.03.17. 19:10:36

A bkban tökmindegy, Lidérc, higgyj nekem. Egy vidéki tutira kolbásszal jár Pestre, lovakat tart, de minimum földje van, és persze ismeri a Rózsa bisztrót.

DiliQtya 2009.03.18. 09:26:47

@lojzi1: Remélem erre gondolsz:
www.easy-share.com/1904077687/Pre-Fame_Porn_-_Victoria_Principal.avi
Megtaláltam egy amcsi fórumon, ritka szar minőségű, lehet hogy nem is ő az, valaki csekkolja le, aki látta anno esetleg

Funci · http://ertemhogymiertnemerti.freeblog.hu/ 2009.03.18. 10:24:04

Nem csak a Bk-ban. Mi is mindig kolbásszal járunk Pesre és még malacunk is van. Jövőhéten vágjuk (persze csak úniósan)

lojzi1 2009.03.19. 13:57:51

@Mókár: nekem ez csak 10kb! Ennél azért több volt, olyan 7-800kB

lojzi1 2009.03.19. 13:59:24

@Mókár: nekem ez csak 10kb! Ennél azért több volt, olyan 7-800kB

DiliQtya 2009.03.19. 19:49:03

@lojzi1: Pedig 15 'megabáj'. Nembaj felcsorgattam az indavideora is
Ehun a link:
erotika.indavideo.hu/video/Viktoria_Principal_pornozik

lojzi1 2009.03.20. 08:59:28

@Mókár: jessz, ez volt az, de sokkal kisebb és rövidebben, csak a szopós részból 20-30mp.

DiliQtya 2009.03.20. 10:33:59

@lojzi1: A büdös ribanca. Pedig hogy kedvelte mindenki a csoffadt dallaszban.

cromwell2.0 2009.03.27. 23:38:52

Már értem a mélyebb összefüggéseket!
süti beállítások módosítása