HTML

ZSkategória avagy akció minden mennyiségben

Ez egy emlékmű, egy panteon a Zs kategóriás akciófilmeknek, sorozatoknak és isteneknek.

Ez itt a reklám helye

ZSsztárok

Légy a ZS közösség része!

Friss topikok

  • Gerberus: Immár ő is eltávozott. (2024.02.05. 01:30) Carl Weathers
  • Gerberus: @Custertábornok: Richar Lynch-csel sem foglalkoztak, pedig ő már 2012-ben meghalt és az egyik legi... (2024.02.05. 01:27) RIP: elhunyt Rutger Hauer
  • Gerberus: Ha már Billy Dragoról és Rutger Hauerről megemlékeztél gondoltam szólok, hogy Lynch is meghalt már... (2022.04.05. 02:19) Richard Lynch
  • TH1: hehe, két évvel később rátaláltam, hogy öt év szünet után volt új poszt. :D (2021.05.12. 00:04) Zssablonkarakterek: a disztópikus jövő tini harcosa
  • Count di Luna: Mostanában a Yakuza 0 játék igen jól hozza a Zs hangulatot, a 80-as évek végi világot meg mindent,... (2021.03.12. 01:39) ZSsablon karakterek: A maffia

Ez is a reklám helye

HTML

Zssablonkarakterek: A riporter/újságíró

2013.03.30. 16:29 Winston007

Az újságíró/riporter a filmek egyik tipikus sablonkaraktere, akik fontosságuk szerint tudunk osztályozni vagy a film jellege miatt. Alapvetően idegesítő karakter, de az akciófilmekben komoly dugási potenciál rejtőzik a riporter nőkben. Nézzük a típusaikat:

A közönséges riporterek

Nagy rajokban közlekednek, áldozataikat óriási fénykibocsátással kábítják el, egyetlen természetes ellenségük a rendőrségi szalag. A sárga szalag mágikus erejével megállítja őket és csak mögüle tudnak KÉRDEZNI. Ugyanis a másik fegyverük a kérdezés, ezzel azonban vigyázni kell. Ha valaki válaszol rá, akkor tovább kérdeznek. Ezért általában az akcióhősök és bárki más csak félrelöki őket a profi meg csak annyit  mond: „Hamarosan közleményt bocsátunk ki abból mindent megtudhatnak.” Jellemző rájuk, hogy 1 perccel minden cselekmény után a helyszínen vannak. Ilyenkor a rendőrfőnök csak ennyit mond: „Ez a rohadt sajtó már megint kiszimatolta az egészet és máris itt van az a dögkeselyű banda.” Tipikus jelenet:

Az akcióhős véresen jön ki az előbb felrobbantott 126 emeletes épület romjai közül és az újságírók a retináját kiégetve körbeállva kérdezgeti, de ő szarik rájuk.

Az újságíró/riporter nő

Általában valami atomnő, aki nagyon bizonyítani akarja, hogy nemcsak a lufi mellei miatt lett karrierje. Általában nincs magánélete, valószínűleg a teleobjektívvel van aktív szexuális élete évek óta. Nem is eszik, csak egy dolgot: sztorit! Rohadt idegesítő, mindig lökdösik a rendőrökkel és mindig a sajtószabadságra és az alkotmányra hivatkozik. A főhőst is fotózva szúrja ki magának a helyszínen és utána ered. Mert nála már ott a bizonyíték, ami az egész film megoldásához kell. Innentől kettéválhat a sztori: vagy a gonoszok rátámadnak, és a főhős védi meg, majd dugnak, illetve a főhős szúrja ki őt, hogy fotózta őt a csaj, és aztán dugja meg. Miután dugtak már nem sztori kell neki, hanem kolbász. Persze a főhős innentől viszi magával mindenhova, hogy aztán a csajszit túszul ejtsék és megmentsék. Tipikus jelenet:

A főhős kitépi a kezéből a fényképezőgépet és a filmet kitépi belőle. A csajszi ott sipítozik, és a sajtószabadságra hivatkozik, a főhős ilyenkor csak annyit mond, hogy „ fotózz madarakat  vagy a havas utcákat, mint a többi 30 feletti szingli”.

Az igazságosztó újságíró

Ő is a sztoriért él, de ő a kiégett zsaru karaktere az újságíróknak.  Mindig le akar leplezni valakit vagy valamit, nem alszik, nem eszik,  egy felfújható matracon él egy fényképezőgéppel a kezében. Senki se hisz neki, pedig már évek óta dolgozik a sztorin. Persze nem rúgják ki, sőt fizetik az összes útját és költségét, mivel csakis egy kontinenseket átívelő nemzetközi összeesküvés lehet csak a sztori.  A felesége válik tőle, amikor ezzel szembesíti, csak annyit mond: „Értsd meg Drágám ezt nem tehetem! A világ jövője múlik ezen, és ezek a mocskok el akarják titkolni!” Persze az asszony tiplizik.  Folyamatosan cigizik és a nagyítószobában jön rá a nagy összefüggésre és azonnal a rohan telefonálni: ha a főhőst hívja fel, akkor 5 percen belül meghal. Általában belefojtják a hívó folyadékba vagy valami az üggyel kapcsolatos dologgal ölik meg. Ha a főszerkesztőt hívja, akkor csak elszegényedett csövesként hal meg, mert a főszerkesztő már rég megegyezett mindenkivel.  Ha nem hív fel senkit, akkor vége a filmnek és kiírják, hogy John Smith megnyerte a gigavállalat elleni pert, ennek ellenére azóta is rózsaszín seggű páviánokat gyártanak a műanyaggyárak. Tipikus jelenet:

Kezében az igazságot tartalmazó borítékkal agyonlövik egy postaláda előtt, a papírokat meg elfújja a szél.

Egyéb tipikus jelenet:

A főhős jön ki dühösen, de elé ugrik a gennyes újságíró, aki mindig szidja a rendőröket. Hősünk erre lecsavar neki egy olyan sallert, hogy a mikrofon a továbbiak a légcsöveként működik tovább.

A sajtótájékoztatón egymás tapossák az újságírók, de a szóvivő nem mond semmit és kimegy. Erre mindenki ordít: „De mi történt az Elnök úrral?” vagy „Mondjon már valamit John ezt nem teheti”

12 komment

Címkék: zssablonkarakterek

A bejegyzés trackback címe:

https://zskategoria.blog.hu/api/trackback/id/tr475184428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brevis 2013.03.30. 17:10:48

...és a kemény kalapjukon egy PRESS feliratú fecni van feltűzve. :)

Bubba Rogowski 2013.03.31. 11:14:42

Opcionális tartozéka a fotós, akkora teleobjektívval ellátott gépével, amivel a hangya pattanásait is fotózni lehet; ám ha úgy hozza az élet, egy egyszer használatos Konicával is lekapja a perdöntő bizonyítékot.

Holtsav 2013.03.31. 12:40:21

Vajon hova sorolhatnánk Freddie Lounds-ot a Vörös sárkány-ból? Tudjátok, aki a főhős nyomozó (Will Graham) számára is rendesen megkavarja a szart. De a film felénél a pszichopata sorozatgyilkos megfosztja őt ajkától, és felgyújta egy tolószékhez kötve. Ő közönséges típus?

Ami még tipikus jelenet lehet:

-A titkos, ellenséges szervezet elkapja az utánuk szaglászó újságírót, összekötözik, fejére vásznat húznak (vagy csak símán bebasszák a csomagtartóba), elviszik egy titkos helyre, ahol némi fenyítés után eléhajigálják a rokonok és haverok fényképeit, mondván: "Ha nem akarja, hogy mind hullazsákban végezzék, szálljon le az ügyről!"

Leadfoot 2013.03.31. 22:05:37

A kocsijukban mindig van szkenner, amin a rendőrök rádióforgalmazását hallgatják.

FeniXMB 2013.04.03. 09:00:09

Vagy pedig megy a főhős után, miközben az akciózik, és a kérdéseivel addig idegesíti, míg szájba nem vágja, majd a kameramann felé fordul egy monoklival a szeme alatt és megkérdezi: "ezt is felvetted?!" (predátor 2, die hard I)

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.04.06. 19:05:27

ja, kilökik az autóból a "nagyfőnök" emberei este a kikötőnél de akkor két női láb érkezik oda hozzá ahogy fetreng a földön és egy hatalmasra tupírozott hajú szupernő ad neki egy zsepit meg elviszi a piros kiskocsijával de akkor már reggel van (7-8 órát kocsikáznak Malibu bícsen) meg fentről veszi őket a stáb helikopterről, és a fickó lezserül cigizve, lefáradt arccal épp a sztoriról beszél a nőnek aki a legdrámaibb résznél kurvanagyot fékez és megállnak a város leglepukkantabb kinézetű mozgó jamaikai hamburgerárusánál és hármasban a raszta büfésarccal kitervelik az USA megmentését. Persze a hamburgeres fickót kinyírják, a kis bodegáját belökik a tengerbe ő meg ott fekszik agyonlőve a sziklák közt. Csak egy véres színes jamaikai sapka hullámzik a vizen.

2013.04.22. 01:54:26

a régi filmek újságírói és a villantós fotósok a kedvenceim.
még megemlíteném a tévés békingnyúzos riportert (jól nézek ki szivi? akkor is amikor jön a cunami), illetve az operatőrt, szőrös szakadt csávó,mint az Életben :)
(Nagyon szeretem a blogodat,visszafelé haladva szerintem mindent végigolvastam.)

Foxhound 2013.05.12. 14:16:14

Van még egy speciális eset, a haditudósító. Ő a kiégett veteránokkal együtt megy át a kalandokon, van, hogy csak ő éli túl a bulit, és ő meséli el az egész sztorit. Eleinte mindig zöldfülü lúzerként kezelik, aztán kiderül, acélból vannak a golyói, ha arról van szó!
Tipikus mondat: (kiégett veterán az újságírónak) "Hé, Csipkerózsika! Ez itt kőkemény háború, itt az újságíró-jelvényed nem fog megvédeni..."

K Gábor 2013.06.22. 19:57:28

Most, hogy megnéztem egy Westernt, komoly igényem támadt egy külön Zssablonkarakterre a Genya Western Banditavezér néven, akár a Főgenya alfajaként is, mert úgy emlékszem, ez még nem volt.
Egyébként ehhez nem voltak tipikus általános, vagyis az említett szituációktól független mondatok: pl.: "Ez a sztori kasszasiker lesz", "Engem vegyél Clay", "Most indulunk, különben lemaradunk a nagyon ritka Okinawai Pöttyös Medvedisznóember születéséről", "Mikrofonpróba...", "Én voltam itt először, ez az én sztorim", "Elnök úr, mit szól ahhoz, hogy Pistike leesett a mászókáról?", "Ez a sztori lesz a karrierem csúcspontja".

Holtsav 2013.06.23. 13:03:02

@K Gábor: Jó ötlet, csak Winston tudja meg! Ideje volna már előállnia valami újdonsággal.
Én akit régebben javasoltam zssablonkarakternek, és még mindig hiányzik, az a bosszúálló, aki egy bandán megtorol régi sérelmeket.

ezanicknevem 2013.07.31. 19:33:13

„ fotózz madarakat vagy a havas utcákat, mint a többi 30 feletti szingli”

De keggyetlennn! :D :D

winston01 2013.08.27. 16:58:33

Nehogy kimaradjon az ultimate tipikus mondat:

"Ezért Pulitzert fogok kapni!"
süti beállítások módosítása